2021 m. sausio 24 d., sekmadienis

Dugninė meškerė angliškai – Styvo Ringerio patarimai (6): METHOD FEEDER

METHOD FEEDER

Atėjo laikas pereiti prie konkrečių žūklės būdų nagrinėjimo, ir vienas pirmųjų būtų tikrai populiarus pastaruoju metu žūklės būdas – Method feeder. Trumpai aprašysiu kokius šio žūklės būdo niuansus atskleidžia Styvas Ringeris.

Kas yra Method feeder?

Method feeder šiuo metu yra vienas populiariausių žūklės būdų, kuriuo komerciniuose vandens telkiniuose gaudomi karpiai. Tai nėra kažkokia super naujovė ir šis žūklės būdas propaguojamas jau gana seniai. Styvas šį žūklės būdą naudoja jau daugiau kaip 20 metų ir yra laimėjęs ne vienerias varžybas žūklaudamas Methodu. Britai labai pamėgę žūklę komerciniuose telkiniuose, kur rengia įvairiausias komercines varžybas ir turnyrus su tikrai įspūdingais priziniais fondais. Iš britų ši mada keliauja ir į kitas Europos šalis. Kiekvieno rimtesnio gamintojo kataloge dabar gausu šiam žūklės būdui skirtų meškerių, ričių, šėryklų ir kitų aksesuarų. Įrankiai tobulėja labai sparčiai, bet aišku pati šio žūklės būdo esmė nebesikeičia. O šio žūklės būdo esmė – specialios formos šėryklėlė, kuri yra apspaudžiama jauku. Į jauką įspaudžiamas ir kabliukas su masalu, pririštas ant trumpo, dažniausiai 10-15 cm, pavadėlio. Todėl masalas pateikiamas betarpiškai kartu su jauku.

Kada ir kam šis žūklės būdas naudojamas?

Šiaip Method fyderiu anglai žūklauja bene ištisus metus, tik reikia nepamiršti kad jų žiemos kur kas švelnesnės už mūsiškes. Tačiau pilnu savo pajėgumu Method feeder žūklės būdas atsiskleidžia šiltuoju metų laiku, kai karpiukai aktyvūs ir kai jiems reikia paduoti daug jauko norint išlaikyti taške. Šis žūklės būdas leidžia pririnkti tikrai didelius svorius tiek varžybose, tiek mėgėjiškoje žūklėje. Kaip minėjau, žūklaujant Method feeder tipo šėryklomis masalas paduodamas kartu su jauku, ir tai galima daryti tikrai dideliais atstumais. Kai karpiai pripuola prie jauko porcijos, dorodami jauką neišvengiamai pastebės ir masalą. 

Kaip rišama Method feeder sistema?

Pati sistema tikrai nėra sudėtinga ir jos rišimo principus galima nesunkiai suprasti vien iš vizualizacijos.


Sistemos montavimas:

1. Pirmiausia Method fyder sistemos montavimui reikia turėti Method tipo šėryklėlę. Styvas savo sistemoje mėgsta naudoti GURU firmos X-Safe šėryklėles. Pateikiu nuotrauką kaip atrodo šios šėryklos. Jos būna arba slankiojančios (vadinamo „inline“ tipo) arba neslankiojančios su guminiu elastiku viduje. Styvas mėgsta naudoti neslankiojančius modelius su guma viduje, tik ne visuose telkiniuose angliškos taisyklės leidžia naudoti tokias šėryklas, todėl dažnai naudojama slankiojanti sistema. Dažniausiai žūklėje Styvui užtenka 36 gramų šio modelio šėryklos. Tik čia reikia turėti omenyje, kad angliškuose komerciniuose tvenkiniuose dažniausiai nereikia toli užmetinėti, kadangi dauguma tvenkinių yra ilgi ir siauri, arba tvenkiniuose specialiai būna įrengta daug salų. Todėl angliškuose kataloguose beveik nėra didelio svorio Method tipo šėryklų. Mūsuose ar kitose kaimyninėse valstybėse dažnai prireikia itin tolimų metimų norint pasiekti karpius, todėl ir Method šėryklų prireikia sunkesnių.

2. Montuojant slankiojančią Method feeder sistemą, pagrindinis valas praveriamas per šėryklėlę. Valas Method žūklei beveik visuomet naudojamas monofilamentinis. Labai plono skersmens valo rinktis nereikėtų, nes nuo dažnų metimų valas patiria nemažą apkrovą, o kova su užkibusiais karpiais taip pat reikalauja pasitikėjimo valu. Pvz. Styvas savo Method sistemai su anksčiau minėta 36 g svorio šėryklėle, naudoja 8lb laikomosios galios GURU Pulse monofilamentinį valą. Tai yra 0,25 mm storio valas.


3. Valo gale šiek tiek susukant valą surišama maždaug 15 cm ilgio kilpa. Taip daroma kad šėryklėlės slankiojimo zonoj valui suteikti papildomą apsaugą, sustiprinti tą vietą nuo susidėvėjimo. Šios kilpos gale rišamas specialus stabdukas-segtukas, pvz. GURU Speed  Bead. Jis turi dvi funkcijas – tarnauja kaip atmušėjas šėryklai, ir tuo pačiu tai yra greito montavimo segtukas pavadėliams tvirtinti. Pavadėlio pakeitimas su  tokiu segtuku trunka kelias sekundes, todėl dažnai žūklėje pasiruošiami  ir naudojami skirtingi pavadėliai, kurie gali skirtis savo ilgiu, kabliukų dydžiu ir tipu, masalo tvirtinimo būdais ir kt. Norint žūklėje Method fyderiu pakeisti masalo tipą, dažniausiai tai daroma ne perkabinant masalą ant kabliuko, o tiesiog pakeičiant visą pavadėlį su kitu masalu. Tai labai patogus dalykas, nes skirtingo tipo masalai skirtingai tvirtinami prie kabliuko (tarkime, naudojant plauko sistemą, specialius įgręžiamus fiksatorius arba silikoninėmis gumytėmis) ir jų keitimas žūklės metu nebūtų labai patogus.

4. Kai šėryklėlė užnerta ant valo ir jos slankiojimą riboja specialus stabdukas-segtukas, belieka tik prie jo prisegti pavadėlį su kabliuku. Dažniausiai naudojamas pavadėlio ilgis yra 10 cm, ir dažnai angliškų komercinių telkinių žūklės taisyklėse jis reglamentuojamas kaip minimalus ilgis. Pavadėliai taip pat rišami iš monofilamentinio arba fluorkarboninio valo, šiek tiek plonesni už pagrindinį valą. Tarkime Styvas savo sistemoje su 0,25 mm pagrindiniu valu, naudoja 0,17 mm valo pavadėlius, su 14 arba 16 numerio kabliukais. Kabliukas gali būti rišamas prie pavadėlio standartiškai, arba su plauko sistema, priklauso nuo naudojamo masalo.

Tai tiek viso sistemos sudėtingumo. Kitaip tariant – visiškai nieko sudėtingo. Jei kam lengviau susigaudyti žiūrint filmuotą medžiagą, tai internete tikrai gausu klipų apie Method feeder sistemų montavimą. Tarkime kad ir ši:


Žvejojant Method feeder tipo šėryklomis, naudojamas arba birus jaukas arba nedidelės granulės, vadinamos Micro Pellets. Kadangi jaukas nekemšamas į šėryklėlės vidų, o šėryklėlė apspaudžiama jauku iš išorės, labai svarbu kad jaukas būtų tinkamo lipnumo. Per mažai lipnus jaukas nesilaikys ant šėryklos ir gali nukristi užmetimo metu arba šėryklai skęstant. Per lipnus jaukas sunkiai sklaidysis vandenyje ir ilgai liks prilipęs prie šėryklos. Ir vienu ir kitu atveju žūklės metodas neteks savo efektyvumo ir nedirbs taip kaip reikia. Dažniausiai naudojami specialūs jaukai ir granulės, skirti žūklei Method fyderiu, tai nurodant ant pakuotės. Tokie jaukai ir granulės būna tinkamai subalansuoti ir juos nesunku sudrėkinti iki reikiamos konsistencijos. Su įprastais jaukais būtų sunku pasiekti reikiamo efekto.

Jauko aplipdymui ant šėryklėlės dabar naudojamos specialios formos, pritaikytos konkrečioms šėryklėlėms. Viskas vyksta taip – į specialią formelę įberiama jauko arba peletsų, įdedamas kabliukas su masalu, ir į formą įdėjus šėryklėlę ji stipriai suspaudžiama. Kad būtų lengviau suprasti, pridėsiu žemiau paveiksliukų bei video klipą apie šėryklėlių užpildymą jauku.



Specialių formų naudojimas užtikrina kad jauko porcijos ant šėryklos visada bus vienodo dydžio ir formos, todėl ir šėryklos svoris bus visą laiką beveik vienodas kas labai svarbu norint pastoviai užmetinėti į tą patį tašką.

Pati žūklės technika praktiškai nesiskiria nuo žūklės fyderiu technikos, todėl jos ir neaprašinėsiu. Nes principas yra įprastinis – užmetant valas klipsuojamas, stengiamasi pataikyti į vieną tašką, kibimą signalizuoja meškerės viršūnėlė ir t.t. Meškerykočių akcija dažniausiai būna minkštesnė ir labiau parabolinė, skirta saugesnei kovai su užkibusiais karpiais. Ritės Method fyderiui dažnai gaminamos su dviguba stabdžių sistema, nes karpių kibimas dažnai būna labai agresyvus ir meškerė nesunkiai gali nulėkt į vandenį.

Dešimt Styvo patarimų žūklei Method fyderiu:

1. Visuomet paslėpkite kabliuką su masalu jauke

Method feeder žūklės būdo pagrindinė mintis ir yra ta, kad priversti karpį maitintis su šėryklėlee paduodamu jauku, todėl ir yra taip svarbu masalą su kabliuku paslėpti jauke, kad karpis dorodamas jauką, susiurbtų ir masalą. Pasitaiko kad žmonės pripildę šėryklą jauku, palieka pavadėlį su masalu kaboti laisvai – tai nėra gerai.

2. Rinkitės sunkias šėryklėles

Daugelis žvejų nepakankamai įvertina šėryklos svorį ir nepagalvoja kad tai labai svarbu. Būtina sąlyga žūklaujant Method feeder – nukritusi ant dugno šėryklėlė negali būti judinama. Jei šėryklėlė pajudinama – tai reiškia kad jaukas pasilieka kažkur šone, o masalas nutraukiamas šalin iš jauko zonos. Styvas deklaruoja kad žvejodamas atvirame vandenyje dažniausiai renkasi 24 g šėryklėles, o kai meta prie priešingo kranto arba prie salos kranto, kur tikėtina kad šėryklėlė nusileis ant dugno šlaito, ten renkasi sunkesnes apie 36 g šėryklėles, kad laikytųsi šlaite. Tik reikia nepamiršti ką rašiau apie angliškas žūklės sąlygas, kad jiems dažniausiai nereikia gaudyti tolimais atstumais.

3. Rinkitės elastiką kai tik galite

Jei tik leidžia vietinės žūklės taisyklės, Styvas visuomet rekomenduoja rinktis šėryklėles su guma viduje. Jis įsitikinęs kad ši guma suteikia papildomą amortizaciją varginant žuvį ir padeda išvengti žuvies atsikabinimo. Ypač tai svarbu finalinėje stadijoje, stengiantis įvesti žuvį į graibštą, kuomet valo ilgis nuo meškerės viršūnės iki šėryklos yra nedidelis.

4. Klipsuokitės valą

Žvejybos Method feeder būdas savo taktika nesiskiria nuo žūklės standartiniu fyderiu. Esmė yra nuolatiniais šėryklos metimais į tą patį tašką sukurti koncentruotą zoną su jauku, kuri atitinkamai koncentruotų žuvis žūklės zonoje. O tam reikia nuolat mesti tuo pačiu atstumu ir ta pačia kryptimi. Taigi, kaip ir žūklėje fyderiu, reikiamas valo ilgis užmetimui fiksuojamas apsukant apie ritės klipsą, o metimams pasirenkamas aiškus ir stabilus orientyras priešingame krante.

5. Nepamirškite masalo svarbos

Pasirenkant masalą dažnai naudojamos dvi strategijos. Pagal vieną iš jų masalas pasirenkamas panašus į naudojamą jauką. Tarkime jei šėryklėlei naudojamos 2 mm dydžio granulės, tai ant kabliuko dedamos irgi granulės, tik kiek didesnės, tarkime 6 mm dydžio. Mintis ta, kad tos pačios rūšies masalas nesukels įtarimo žuviai, dorojančiai jauką, o didesnis masalo dydis tiesiog atrodys apetitiškiau mažesnių granulių fone. Na o pagal kitą strategiją masalas kaip tik pasirenkamas kaip ryški jauko priešingybė, kad kuo labiau išsiskirtų jauko fone ir žuvies dėmesį atkreiptų būtent savo išskirtine išvaizda. Tarkime, naudojami įvairūs ryškiaspalviai ar net fluorescenciniai mini boiliai. Kuri iš šių dviejų masalo parinkimo strategijų suveiks geriau, galima nustatyti tik eksperimentuojant žūklėje. Tame pačiame telkinyje žuvys vieną dieną gali elgtis vienaip, kitą dieną visiškai priešingai.

6. Geriausia naudoti 10 cm ilgio pavadėlius

Styvas daug eksperimentavęs su įvairiausiai pavadėlių ilgiais užtikrintai teigia, kad 10 cm ilgio pavadėliai yra pats aukso viduriukas. Šio ilgio užtenka kad masalas vandenyje atrodytų natūraliai, kas yra labai svarbu norint sugundyti karpį.

7. Naudokite ir jauką ir peletsus

Nors pagrindinis Styvo pasirinkimas žūklėje Method fyderiu yra 2 mm granulės, tačiau su savimi jis visuomet turi ir biraus jauko. Jei pradėjus žūklę mikro peletsais nieko nevyksta, tuomet bandoma panaudoti birų jauką. Tik praktiniais eksperimentais galima nustatyti kas tą dieną suveiks – ar jaukas ar granulės. Todėl ir reikia turėti abiejų rūšių produktų.

8. Negyvos musės lervos

Musės lervos žūklaujant Method fyderiu beveik nenaudojamos ir yra nepelnytai užmirštas masalas, kuris iš tikrųjų gali būti labai efektyvus. Karpiams naudojamos 3-4 negyvos musės lervos, ant 14 nr kabliuko. Mažiems karpiukams galima naudoti vieną ar dvi lervas ant 16 ar 18 nr. kabliukų.

9. Minkštos akcijos kotai privalomi

Kaip minėjau britai komerciniuose telkiniuose žūklauja nedideliais atstumais. Pas juos yra labai populiaru karpius gaudyti pačioje priekrantėje, palei kranto liniją. Tokią karpių žūklę jie vadina „margin fishing“ ir naudoja arba labai trumpas sudurtines meškeres kai gaudo plūdine, arba trumpas dugnines meškeres, kurios dažnai būna 2,7 – 3,3 m ilgio. Savaime suprantama kad kai tokiu nedideliu atstumu nuo žvejo užkimba didelis karpis, jo pasipriešinimas būna labai brutalus ir minkšto meškerykočio vaidmuo gesinant smūgius yra labai svarbus. Žvejojant tokiais trumpais atstumais vien valo amortizacinių savybių gali neužtekti.

10. Kaip dažnai atlikti permetimus

Normaliomis sąlygomis Styvas pradeda žūkle permetinėdamas 3-5 minučių intervalais, kad žūklavietėje sukurti koncentruotą jauko zoną. Nors žūklės pradžioje kibimų gali ir nebūti, labai svarbu užtikrinti nuolatinį užmetimų ritmą. Kai žūklavietėje pasirodys karpiai, anksčiau sumesto jauko užteks kad juos išlaikyti ilgesnį laiką žūklavietėje. Dažnai būna kad paskutinėmis žūklės valandomis žūklavietėje jau būna gausu jauko ir knibžda karpių, ir pagrindiniai dienos laimikiai sugaunami būtent per paskutinę valandą.

Geriausi masalai žūklei Method fyderiu

Žūklaujant Method fyderiu masalų asortimentas tikrai yra labai gausus. Tačiau Styvas deklaruoja kad 90 procentų atveju kaip masalą jis renkasi peletsus arba boilius. Tai dėl to, kad jaukui jis naudoja mikro granules. Masalui naudojamos kietos granulės dažniausiai prie kabliuko tvirtinamos specialiais guminiais žiedeliais. Tai puikus masalas vasarai. Tačiau kai vanduo vėsta, maži boiliai arba neutralaus plūdrumo granulės (vadinamieji „vafteriai“) tampa patrauklesni dėl savo savybės plūduriuoti kiek aukščiau dugno ir dėl savo ryškių spalvų. Taigi, kai karpiai labiau reaguoja į šiek tiek pakilusį nuo dugno masalą, puikiu pasirinkimu tampa plaukiantys mini boiliai, kurių diametras 8 mm arba 10 mm. Juos Styvas mėgsta rinktis ryškių spalvų – rožinę, oranžinę ir pan. Taip pat labai geras dalykas būna vadinamieji vafteriai kurie šiek tiek pakilę virš dugno. Juos taip pat Styvas naudoja 8 mm arba 10 mm dydžio, ir renkasi ryškias spalvas  - baltą, geltoną, rožinę ir pan.

Jauko dažymas

Kaip minėta, jaukui Styvas dažniausiai naudoja mikro granules, o jos gerai pasiduoda dažymui. Dažymu galima natūraliai rusvos spalvos granules padaryti ryškiai geltonomis, oranžinėmis, raudonomis ar žaliomis. Jauko granules Styvas dažo žūklaudamas šaltuoju metų laiku, kai masalui naudojami ryškūs masalai ir tuomet norima ir jauką padaryti ryškesnį ir geriau išsiskiriantį savo spalva dugno fone. Granulių dažymui gaminami ir parduodami specialūs skysti dažikliai. Dažyti granules labai paprasta. Užtenka į polietileninį maišelį įberti norimą kiekį granulių ir užpilti ant jų dažiklio. Tuomet maišelis užrišamas taip, kad jis būtų išsipūtęs nuo maišelyje palikto oro. Tuomet maišelis purtomas kad visos granulės pasidengtų dažikliu, ir paliekama dešimčiai minučių kad dažai įsigertų. Štai ir viskas, dažymo procedūra baigta. Taip galima iš vieno tipo granulių pasigaminti kelių skirtingų spalvų jauko.


Bus daugiau...


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą