2015 m. rugsėjo 15 d., antradienis

Geriausi biudžetiniai vobleriai velkiavimui

Sparčiai išpopuliarėję ir aktyviai reklamuojami japoniški vobleriai itin aukštai užkėlė ir kainų ribų kartelę. Žinia, tikrai ne kiekvienas gali ar ryžtasi mokėti tokias pinigų sumas už masalą, kuris dar neaišku ar tikrai pasiteisins.

Bet gerų „darbinių arkliukų“ galima rasti ir tarp pigesnės (bet ne prastesnės) kategorijos gaminių. Todėl radęs rusiškame internete įdomios informacijos apie biudžetinius voblerius velkiavimui – skubu pasidalinti.



Šiuo atveju kalba eina apie keturis, velkiaujant itin sėkmingus, voblerius. Bet realiai kiekvienas jų dar turi po keletą modifikacijų, kurios skiriasi dydžiais, svoriais, liežuvėlių įklijavimo kampais ir kt., jau nekalbant apie skirtingas spalvas.  Taip kad realų asortimentą, paremtą šiais keturiais modeliais, gali sudaryti ir gera šūsnis voblerių.


1. SALMO „Perch“ (8, 12 ir 14 cm) – kaina apie 10 EUR ribose.

Nemažai žvejų laiko šį voblerį idealiu masalu velkiavimui, nes lenkų firmos SALMO masalą „Perch“ sudaro net 9 skirtingos modifikacijos, kurių ilgiai nuo 8 iki 14 cm, svoriai nuo 12 iki 58 gramų, o panirimo gyliai nuo 0,5 m iki 12 metrų. Taip kad galima surasti reikiamą variantą, tinkantį praktiškai bet kokioms žūklės sąlygoms.




Universaliausia laikoma 12 cm ilgio modifikacija. Priklausomai nuo liežuvėlio dydžio ir įklijavimo kampo, šie masalai gali nerti į pusantro, keturių ar net devynių (super deep runner versija) metrų gylį. Panirimo gylis dar priklauso ir nuo naudojamo valo storio bei nuo atstumo, kuriuo velkiaujant išleidžiamas masalas. Suprantama, apie „downrigger“ sistemas šiuo atveju kalbos nėra, tik apie klasikinį velkiavimą. Dvyliktukas laikomas puikiu masalu lydekoms, stambesniems starkiams ar net šamukams.

Giliausiai neriantis (iki 9 metrų) modelis labiau akcentuotas į starkių ar šamų žūklę, lydekas šiuo masalu suvilioti sunkiau.

8 centimetrų modeliukai laikomi idealiu ginklu mažesniems vandens telkiniams. Panirimas, priklausomai nuo modifikacijos, atitinkamai varijuoja ribose nuo vieno iki šešių metrų gylio. Tai leidžia masalu patikrinti tiek žolių pakraščius, tiek ir kokybiškai prašukuoti tvenkinuko ar ežeriuko duobes. 

Didižiausi, 14 cm ilgio modeliai, tai jau pakankamai sunki „artilerija“, tiek dėl nuosavo svorio, tiek dėl didelio pasipriešinimo, kurį sukelia vandenyje. Velkiauti tokiais masalais reikalingi ir galingi įrankiai, ir tvirti valai. Net ir negiliai nerianti keturioliktuko versija (vadinamoji „shallow runner“) neria apie pusantro metro, ir dėka savo dydžio bei agresyvių virpesių, lydeką gali pakelti kur kas iš giliau. Tad tai ne toks jau ir paviršinis masalas. Vobleris, manau, labiau orientuotas į dideles plėšrūnes. Nors šiaip keturiolika centimetrų lydekoms tikrai nėra didelis ilgis, bet giliai neriančio modelio liežuvėlis yra dar vos ne tokio paties ilgio kaip masalas. Tad vandenyje toks masalas kelia virpesius tikrai atsakančiai, ne pagal savo dydį. Giliai neriantys modeliai jau skirti specifinėms žūklės sąlygoms ir reikalauja gerų įgūdžių bei patirties.

2. JAXON „Karas“ (5,5 – 11 cm) – kaina apie 5 EUR ribose.

Lenkų firmos vobleris „karosiukas“. Gaminami šie masalai keturių ilgio bei svorio modifikacijų – 5,5 cm ilgio ir 6 g svorio, 7,5 cm ilgio ir 13 g svorio, 9 cm ilgio ir 17 g svorio, 11 cm ilgio ir 39 g svorio. Velkiaujant šie masalai pasiekia atitinkamai nuo 1,2 m iki 2,6 m gylį.



Velkiavimui rekomenduojama naudoti versijas nuo 7,5 cm iki 11 cm ilgio. Atsiliepimai rusiškuose bei ukrainietiškuose internetiniuose portaluose apie šį masalą tikrai yra neblogi, ypač apie jo tinkamumą velkiavimui. Nors galima sakyti, kad vidutinis šių masalų panirimo gylis yra apie 2 metrai, bet dėl aktyvių virpesių ir nemažo dydžio, šie vobleriai gali „prišaukti“ lydeką iš 3 ar 4 metrų gilumos. Tad realiai juos galima drąsiai naudoti velkiaujant iki 4 m gyliuose. 

3. RAPALA „Shad Rap“ – kaina apie 5-10 EUR ribose.

Absoliuti klasika. Pagal panirimo gylį šis vobleris gaminamas dviejų tipų – sekliau neriantis, su kampu laužtu liežuvėliu (Shallow shad rap) ir giliau neriantis, su ilgu liežuvėliu. Klasikinė šių voblerių versija yra gaminama iš balzos medžio, ir tai yra plaukiantys masalai. Vėliau šią seriją papildė plastikiniai neutralaus plūdrumo vobleriai (suspenderiai) – Shad Rap RS, Glass Shad Rap, Jointed Shad Rap (sujungtas iš dviejų dalių). Minėti modeliai yra klasikinio giliai neriančio Shad Rap tipo. 
Vėliau atsirado dar keletas negiliai neriančios versijos modifikacijų. O taip pat XXL dydžio vobleris „Super Shad Rap“.



Taip kad „Shad Rap“ masalų šeimyna yra itin gausi, turi daug modifikacijų. O kur dar kiekvieno varianto skirtingi dydžiai bei spalvos... Žodžiu, vien šios šeimynos vobleriais galima prisikomplektuoti pilną dėžę masalų velkiavimui visais gyvenimo atvejais.  

Skaitydamas atsiliepimus apie šį voblerį, pastebėjau kad daugiau pagyrimų buvo skirta „Shallow runner“ versijai, kuri pasižymi specifiniu kampu išlenktu liežuvėliu. Anot šaltinių, būtent ši liežuvio forma suteikia masalui tokią specifinę savybę – kad jis nejautrus traukimo greičiui. T.y. tokie vobleriai nepraranda darbinių savybių net traukiant itin dideliu greičiu. Dėl to šį masalą rekomenduojama naudoti kai velkiaujama plaukiant galingesniais varikliais, didesniu greičiu, kai reikia greičiau patikrinti didelę akvatoriją.

Atskirų modifikacijų, besiskiriančių svoriais, ilgiais, panirimo gyliais ir t.t. yra tiek daug, kad straipsnyje net nenorėčiau pradėti gilintis. Lengviau atsiversti internetinį RAPALA katalogą. Galima tik pažymėti, kad šie masalai taip pat dirba agresyviai ir sugeba pakelti lydeką iš didesnių gylių. Pvz. iki 2 metrų nerianti „Shad Rap“ versija puikiai tiks velkiavimui iki 4 metrų gylyje.

4. RAPALA „Tail Dancer“ – kaina apie 5-10 EUR ribose.

Dar vienas Rapalinukas. Gaminami šie vobleriai 5 cm, 7 cm ir 9 cm ilgių. Svoriai atitinkamai 6 g, 9 g, ir 13 g. Darbinis gylis, priklausomai nuo voblerio dydžio, yra 1,8 – 4,5 metrų ribose. Masalai yra plaukiantys, gaminami iš balzos.

Dar yra šio masalo giliai nerianti versija – „Deep Tail Dancer“. Šie vobleriai gaminami 7 cm, 9 cm ir 11 cm ilgio ir 9 g, 13 g bei 22 g svorio. Tai jau išties giluminiai masalai, pasiekiantys atitinkamai 4,5 m, 6 m ir 9 m gylį. Giliai neriantys modeliai gerai užsirekomendavo starkių bei šamų žūklėje.



P.S. 
Šio biudžetinių voblerių ketvertuko sudarytojams buvo užduotas klausimas - kokį variantą jie pasirinktų, jei iš minėtų variantų būtų galima išsirinkti tik vieną vienintelį voblerį? Atsakymas buvo – SALMO „Perch“ 8 cm ilgio vobleris, sveriantis 14 gramų ir velkiaujant neriantis iki 2,5 metrų gylio. Neva praktikoje šis masalas padovanojęs gausiausiai laimikių. O ar tikrai taip yra – labai nesunku nustatyti praktiškai, tiesiog įsigijus kelis rekomenduotus masalus ir pabandžius jais pavelkiauti.






1 komentaras: