2015 m. gegužės 28 d., ketvirtadienis

Džigavimo technika (2)

Tęsiu anksčiau pradėtą džigavimo technikų aprašymą…

6. „AMERIKIETIŠKAS“ PRAVEDIMAS

Tai iš esmės ta pati klasikinė technika (vadinamasis „rusiškas“ pravedimas), tik masalas šokdinamas ne ritės pasukimais, o atliekant mostus meškerykočiu. Šuoliuko ilgis gaunasi apie 1 – 2 metrus, iš esmės jis tiesiogiai priklauso nuo naudojamo spiningo ilgio – kuo trumpesnis spiningas, tuo trumpesni gaunasi mostai (ir atvirkščiai). Galima šokdinti masalą tiek ilgesniais, tiek trumpučiais šuoliukais. Galima staigiais mostais, galima plastiškais. Variacijų gali būti labai daug. Bet principas labai elementarus - spiningo mostu masalas pakeliamas nuo dugno, kol jisai skęsta (arba jam nuskendus) suvyniojamas laisvas valas ir atliekamas sekantis mostas.

Atrodytų, kad iš esmės masalo animacija niekuo nesiskiria nuo klasikinės „rusiškos“ technikos. Bet dauguma žvejų akcentuoja, kad rusiškas variantas geriau tinka žvejojant srovėje, o stovinčiame vandenyje amerikietiškas variantas dažnai būna pranašesnis, ypač kai žuvys gerai reaguoja į trumpus masalo šuoliukus. Dar vienas šio būdo pranašumas, kad atliekant masalo traukimą spiningu (o ne rite), žymiai geriau jaučiamas kontaktas su masalu. Tad atitinkamai geriau jaučiami dugno nelygumai ir geriau pavyksta pakirsti žuvį.



7. YO-YO

Rusai šią techniką vadina „СЮРПЛЯС“. Kaip toks dalykas verčiasi, sunku iššifruoti. Panaršęs internete radau šios technikos analogą, kur ji vadinama „yo-yo“, nuo kažkada populiaraus žaisliuko pavadinimo. Panašumo tikrai yra, nes iš esmės tai technika, kurią naudojant masalas ne traukiamas, o šokdinamas aukštyn žemyn vienoje vietoje. Naudojamas šis būdas žūklaujant srovėje, iš užinkaruotos valties. Masalas metamas žemiau pasroviui, į žvejo nuomone perspektyvų tašką. Masalui nuskendus – pradedamas masalo šokdinimas vienoje vietoje trumpais spiningo trūktelėjimais. Ritė praktiškai nenaudojama, nebent minimaliai norint surinkti šiek tiek laisvo valo. Spiningo mostu valas pakeliamas, ir nuleidus spiningo viršūnėlę laukiama kol srovė grąžins masalą į pradinę padėtį ir įsitemps valas. Tada atliekamas sekantis mostas ir t.t. Mostai gali būti trumpučiai (5-8 cm) arba ilgesni. Daug kas priklauso nuo naudojamo masalo svorio.

Kai kur rekomenduojama naudojant šią techniką masalus papildomai apdoroti atraktantais. Labiausiai tikėtini laimikiai – starkiai.


8. YO-YO TECHNIKA LEIDŽIANT MASALĄ PASROVIUI

Ši technika labai panaši į aukščiau aprašytąją, tačiau ji jau tinka ir žūklei nuo kranto. Tinka ji tik žūklei upėse su stipria (ar bent jau vidutinio stiprumo) srove. Masalas užmetamas skersai srovės arba šiek tiek aukščiau pasroviui. Kai masalas pasiekia dugną – toliau jau žaidžiama vien spiningu, nenaudojant ritės. Masalas šokdinamas panašiai kaip aukščiau aprašytu atveju, o srovė jį neša puslankiu link kranto. Ciklas baigiamas tada, kai tampa nebeįmanoma šokdinti spiningu masalo, nesuvyniojant valo pertekliaus. Sulaukus šio momento, toliau masalas tiesiog traukiamas naudojant bet kurią norimą įprastinę techniką ir seka naujas užmetimas. Labiausiai tikėtini laimikiai – starkiai, lydekos bei ešeriai.


9. VERTIKALUS ŠOKDINIMAS

Daug ką šiuo atveju pasako pats pavadinimas. Žūklaujama iš dreifuojančios arba pasroviui nešamos valties. Masalas nuleidžiamas ant dugno ir toliau šokdinamas spiningo mostais. Mostai gali būti atliekami tiek staigiais, tiek plastiškais judesiais. Galima masalą tiesiog virpinti nedidele amplitude, panašiai kaip žieminę avižėlę. Pasak įvairiausių autorių, pakankamai dažnai žuvims vertikalus masalo šokdinimas patinka  labiau už klasikinį džigavimą. Dar vienas šio būdo privalumas – kad dreifuojant išžvalgoma gana didelė akvatorija. Pagrindiniai šios technikos mėgėjai – starkiai, lydekos ir ešeriai.

10. PRAVEDIMAS SU PAUZĖMIS


Tai viena iš klasikinės technikos variacijų. Užmetus leidžiama masalui nuskęsti. Tuomet atliekamas vienas labai greitas ritės suktelėjimas (masalas vėl nuskęsta greičiau nei per 1 sek.). Tada daroma 3-4 sekundžių pauzė, kurios metu masalas nejudinamas, ir toliau ciklas kartojamas (vėl eilinis staigus ritės suktelėjimas, pauzė ir t.t.). Vyrauja nuomonė, kad ši technika geriausiai tinka kai plėšrūnai yra itin pasyvūs.

11. ATVIRKŠTINĖ KLASIKA

Šis metodas naudojamas žūklaujant srovėje iš užinkaruotos valties, kai yra nemažas gylis ir yra stipri srovė, ir masalą metant pasroviui. Paprastai, žūklaujant minėtomis sąlygomis įprastiniu būdu, masalas ilgai skęsta iki dugno, todėl tenka naudoti žymiai sunkesnius galvakablius, kas ne visada yra naudinga. Tada ir praverčia ši technika. Masalas ne užmetamas, o tiesiog vertikaliai nuleidžiamas iki dugno atleidus valą. Tada masalas plastišku spiningo mostu pakeliamas aukštyn, spiningas nuleidžiamas į pradinę padėtį, leidžiant masalui laisvai sklęsti iki dugno. Masalo skendimo metu, iš ritės atleidžiama šiek tiek valo, sukant rankenėlę atbuline kryptimi (ritės atbulinės eigos blokavimas išjungtas). Tokiu būdu masalas nuskęsta jau šiek tiek žemiau pasroviui nuo tos vietos, kur jis buvo nuleistas. Toliau vėl seka eilinis mostas spiningu, valo atleidimas, ir masalas nusklendžia dar šiek tiek žemiau pasroviui. Masalo gaunasi gaunasi labai panašūs į klasikinį džigo šokdinimą, tik visas veiksmas vyksta kaip ir atvirkštine kryptimi.

Technika naudinga tuo, kad galima patikrinti konkretų dugno ruožą nenaudojant itin sunkių galvakablių. Be to, neprarandamas kontaktas su dugnu (kaip kartais gali atsitikti traukiant prieš srovę per lengvą masalą). Šis būdas turi ir trūkumų – dėl atjungto ritės atgalinės eigos blokavimo, sunkiau tinkamai sureaguoti į žuvies kibimą.

12. VILKIMAS DUGNU


Atlikus užmetimą, sulaukiama kol masalas nuskęs ant dugno, o toliau masalas tiesiog velkamas dugnu lėtai sukant ritę. Galimos įvairios improvizacijos, darant traukimo metu nedideles pauzes, arba papildomai pavirpinant masalą spiningu. Šiai technikai tinka praktiškai visi džiginiai masalai, bet vyrauja nuomonių, kad labiau pasiteisina šarnyriškai prie galvakablio prijungti masalai arba masalai užnerti ant slidės formos galvakablio. Laimikiai gali būti įvairiausi. Manoma, kad ši technika gerai tinka pasyvioms žuvims.


Bus daugiau…

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą