2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Naudingos smulkmenos (2)

Tęsiant temą apie naudingas smulkmenas žūklėje…

Kaip išlikti švariam žvejyboje

Iš tikrųjų tai gana aktualus klausimas, su kuriuo susiduria praktiškai kiekvienas žvejys. Visiems turbūt gerai pažįstama situacija (ypač žvejų namiškiams), kai į žūklę žvejys išvažiuoja tvarkingai apsirengęs, o grįžta – jau su „maskuojančia“ apranga, kur „maskuotę“ sudaro dėmės ant drabužių nuo jauko ir nuo žuvų gleivių. O kur dar priedo visa puokštė atitinkamų „malonių“ jauko ir žuvies kvapų, kurie įsigeria ne tik į aprangą, bet lieka kuriam laikui ir automobilyje.

Todėl pamaniau, kad tikrai verta panagrinėti, kokių gi yra sukurta priemonių, skirtų švarai ir tvarkai žvejyboje palaikyti.

Rankšluoščiai

Specialūs ant juosmens rišami rankšluosčiai. Labai naudingas dalykas, atliekantis dvi funkcijas – apsaugo drabužius ir tuo pačiu visuomet yra kur nusišluostyti rankas. Sportininkai mėgsta juos naudoti ir poledinės žūklės varžybose. Populiariausi pas mus yra dviejų gamintojų rankšluosčiai – Drennan ir Sensas.

Prijuostės


Kitas variantas drabužių apsaugai – specialios prijuostės. Lyginant su užrišamais rankšluosčiais, prijuostės labiau apsaugo drabužius. Jei rankšluosčiai pridengia tik kelnes iki kelių, tai prijuostė apsaugo ir liemens bei krūtinės sritį. Dažnai prijuostėse dar būna pridėta kišenių, kur galima laikyti įvairias smulkmenas, kad jos visuomet būtų po ranka – laidynes, žuvų atkabeklius ir t.t.

“Virškelnės”

Nežinojau kaip kitaip išversti angliško termino „overtrousers“ :) . Tai tiesiog plonos neperšlampamos kelnės, kurios gaminamos padidintų dydžių, nes jos dėvimos ant įprastinės aprangos. Gal žūklaujant vasarą su jomis bus kiek per šilta, bet užtat kelnės bus patikimai apsaugotos nuo peršlapimo ir nuo žuvies gleivių ar jauko. Todėl namo važiuosite su tokiais pat švariais rūbais, su kokiais ir atvažiavote, be jokių nepageidaujamų kvapų. Aišku, karštomis vasaros dienomis galima žūklauti tiesiog su šortais, tuomet ne taip baisu kad išsiterliosite rūbus, bet…. Pažvejojus visą dieną saulėje, balti „šortai“ liks Jums visam vasaros sezonui, jau nekalbant apie vabzdžių įkandimus, dilgėles ir kitas grėsmes, kai žūklaujama išsirengus. Taip kad virškelnės – pakankamai racionalus sprendimas. Taip pat jos labai praverčia, kai žvejybą pradedame anksti ryte ir tenka eiti iki žūklavietės per aukštą rasotą žolę. Su paprastomis kelnėmis kojos tuoj pat peršlampa ir pirmosios žūklės valandos gali praeiti susikoncentravus ne į žvejybą, o laukiant kada patekės saulė ir išdžiovins drabužius.

Krepšiai batams


Gal ir ne pirmo būtinumo reikmuo, bet taipogi praktiškas dalykas. Važiuodami į žvejybą, dažniausiai juk automobilio nevairuojame užsimovę guminius žvejo batus, o vežamės juos bagažinėje kad galėtume persiauti žūklavietėje. Tai toks specialus krepšys neleis batams užsimesti tarp kitų reikmenų, o taip pat ištepti jų ar automobilio. Na ir šiaip, tvarka žvejyboje ar automobilyje dar niekam nepakenkė.

Specialus automobilio sėdynės užvalkalas


Labai vertingas daiktas, ypač kai žvejojant „pagauna“ lietus. Dažniausiai persirenginėti nėra kada ir kaip,  tiesiog tenka krautis daiktus ir šlapiam važiuoti namo. Tai šiuo atveju, bent vairuotojo sėdynė išliks apsaugota nuo peršlapimo ir „malonių“ žuvies kvapų.

„Smirdalų krepšiai“ (angl. stink bag)


Šį pavadinimą sugalvojau juokais, nors iš tiesų pavadinimas iš anglų kalbos turbūt panašiai ir turėtų būti verčiamas.

Nenorėčiau plėsti temos apie įvairiausius žūklei skirtus krepšius, kadangi jų yra daugybė beveik kiekvieno gamintojo kataloguose bei  žūklės parduotuvėse. Ir taip visiems aišku, kad meškeres geriausia transportuoti specialiuose futliaruose ar dėkluose, smulkiems aksesuarams skirti specialūs krepšiai ar dėžės ir t.t.

Bet štai vieną krepšių atmainą tikrai verta paminėti – tai specialūs neperšlampami ir sandarūs krepšiai, skirti žuvies tinkleliams transportuoti. Žūklės kataloguose dažnai jie vadinami specialiu terminu – stink bag.

Po žvejybos skubame namo, ir ne visada užtenka laiko bei ne visuomet būna tinkamas oras, kad spėti tinkamai išsiplauti ir išdžiovinti žuvies tinklelį. Todėl dažnai tenka vežtis jį namo šlapią ir skleidžiantį nuostabų žuvies aromatą, kuris po to dar ilgai juntamas automobilyje. Tai šie specialūs krepšiai patogūs dviem atžvilgiais – šlapias tinklelis neišterlioja ir nesušlapina kitų daiktų, automobilis bei kiti daiktai neprisigeria žuvies kvapo. Aišku, į tokį krepšį laisvai dar sutilps ir graibšto galva, kuri taip pat išsiterlioja žuvies gleivėmis ir skleidžia „gerą“ kvapą.

Paklotas/tentas


Šis naudingas dalykėlis skirtas inventoriaus apsaugai. Labai sveika prieš pradedant dėliotis visą atsineštą amuniciją žūklavietėje, pasitiesti ant žolės tokį paklotuką. Tada ir įranga neperšlampa nuo rasos, ir nebaisu kad kokia smulkmena pasimes žolėje. O prasidėjus lietui – tokį paklotuką galimą panaudoti kaip tentą ir uždengti visą atliekamą inventorių, kad neperšlaptų. Aišku, turint laisvų pinigėlių galima pirkti firminį gaminį, bet tą pačią funkciją puikiai atliks ir storesnės plėvelės gabalas. Čia labiau verta dėmesio pati idėja.

Krepšiai bridkelnėms


Mėgstantiems braidyti žvejams (dažniausiai – spiningautojams ar muselininkams) pravers ir specialus krepšys bridkelnėms. Kadangi šiuolaikinės kvėpuojančios bridkelnės yra tikrai ne pigus malonumas, tai ir elgtis su šiuo gaminiu reikia rūpestingai. Bridkelnėms ir braidymo batams transportuoti gaminami specialūs krepšiai, su įsiuvais iš tinklelio, kad krepšys ventiliuotųsi. Dažnai tokių krepšių komplektacijoje būna įkomponuotas išlankstomas kilimėlis, ant kurio stovima persirenginėjant. Žodžiu – apgalvotas ir praktiškas gaminys.

Žuvies krepšys


Taip pat labai naudingas dalykas, jei po žūklės norite dalį laimikio vežtis namo. Krepšys neperšlampantis ir apsaugantis nuo nemalonių kvapų, taip kad tiek laimikis, tiek automobilio bagažinė liks saugūs.

Penalai pavadėliams


Na, apie šiuos aksesuarus nėra ką per daug ir kalbėti. Tai labai praktiškas dalykas, kurį privalo turėti kiekvienas rimtas plūdininkas ar „fidermeisteris“. Tik reikia pasirinkti reikiamą ilgį.

Greito sujungimo adapteris


O štai už šį išradimą kažkam reikėtų skirti medalį. Superinis daiktas, ypač naudojant žvejybines platformas kur prie specialių laikiklių tvirtinama daugybė aksesuarų. Jis reikalingas tam, kad būtų galima labai greitai uždėti / nuimti kokį nors aksesuarą nuo žvejybinio kuoliuko ar specialaus platforminio laikiklio. Tarkime dažnai pasitaikanti situacija - žvejybinio tinklelio tvirtinimas prie kuoliuko kai žūklavietėje kietas gruntas. Tam yra specialūs kuoliukai su sriegiu, kurį tiesiog įgręži į gruntą. Bet jei pirmiausia įtvirtinsi kuoliuką grunte, tai po to prisukti prie jo kelių metrų ilgio žvejybinį tinklelį - ne pats patogiausias užsiėmimas. Jei pirma prisuksi tinklelį prie kuoliuko – tada jau nebegalėsi įgręžti kuoliuko į gruntą. Geriausias variantas – toks specialus adapteriukas. Atjungi jį, vieną dalį prisuki prie kuoliuko, kitą prie tinkliuko (ar kito aksesuaro).  Tada prijungimas ar atjungimas – tik poros sekundžių reikalas.

Arba dar vienas dalykas – tvirtinant aksesuarą standartiniu srieginiu sujungimu, reikia jį iki galo priveržti kad nesimakaluotų. Bet iki galo priveržus, dažnai tas aksesuaras atsiranda nusuktas netinkamoje padėtyje. O adapteriukas išsprendžia ir šią problemą, nes užfiksavus sujungimą, tvirtai užfiksuojamas ir adapterio sukinėjimasis. Žodžiu – vienas kliktelėjimas ir viskas įtvirtinama savo vietose, reikiamoje padėtyje.

Pulverizatorius


Šis dalykas reikalingas subtiliam jauko drėkinimui. Sumaišytas jaukas, po kurio laiko sugeria vandenį ir tampa per sausas. Todėl laikas nuo laiko jį reikia papildomai padrėkinti, bet vandens kiekis papildomam drėkinimui reikalingas labai nedidelis. Persistengus ir šliūkštelėjus per daug vandens – jaukas taps per skystas. O tada ištaisyti situaciją, ypač jei nepasilikote atsargoje sauso jauko, bus labai sunku. Sportininkai jau labai seniai šiam tikslui naudoja paprastus pulverizatorius, manau ir mėgėjams ne pro šalį pasinaudoti jų patirtimi.

Specialus spaustukas svareliams


Labai geras dalykas, leidžiantis žvejui išsaugoti dantis nuo svarelių užspaudinėjimo :) . O dar geresnė jo funkcija – kad šiuo spaudikliuku galima ne tik užspaudinėti mažus svarelius nuo valo, bet ir atlikti priešingą funkciją. T.y. išskėsti svarelį ir jį nuimti, nepažeidžiant valo.

Mikserio antgalis


Dar vienas sportininkų triukas, susijęs su jauko maišymu. Kadangi varžybose naudojami dideli jauko kiekiai, tai klasikinė jauko paruošimo procedūra – sauso jauko maišymas rankomis, drėkinimas, sudrėkinto jauko pertrynimas per sietelį – tampa labai varginanti. Todėl sportininkai sugalvojo kaip paspartinti šią procedūrą – tiesiog pasiima elementarų akumuliatorinį suktuką, ir juo sumaišo jauką. Žūklės reikmenų gamintojai netruko „pasigauti“ šią mintį, ir šiam tikslui pradėjo gaminti specialius mikserio antgalius, pritaikytus akumuliatoriniams suktukams. Tokiu būdu, galima labai nesunkiai ir greitai paruošti žūklavietėje didelį jauko kiekį, kurio dažniausiai nebereikia trinti per specialius sietelius. Viskas ko reikia – didelis indas, suktukas su pakrautu akumuliatoriumi ir specialus antgalis. Na ir aišku, jaukas. O visi likę kibirai bei sieteliai gali likti ilsėtis namuose.

Pabaigai

O pabaigai labai vertingas ir, pagal šiuolaikines Mazuronio žvejybos taisykles, tiesiog privalomas dalykas visiems žvejams :) . Tai ne kas kita, kaip standartiniai plastikiniai maišai šiukšlėms.


Vienas dalykas, kad pagal šiandienines  taisykles, žvejys turi susitvarkyti  5 metrų zoną aplink savo žūklavietę (t.y. surinkti kitų „kolegų“ paliktas šiukšles), reiškia jau vien dėl to šie maišai privalomi.

Kitas dalykas – na tikrai nepatingėkite, ir įsirengę žūklavietę, prisiriškite šalia prie kokio nors kuoliuko maišą, pasidarydami sau šiukšliadėžę, kur iš karto bus galima mesti jauko, masalų ar maisto pakuotes ir t.t. Po žūklės tereikės užrišti maišą ir išmesti pakeliui į kokį atliekų konteinerį. Juk nesunku, bet padarysite paslaugą ne tik sau, bet ir gamtai :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą