2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Taiklūs metimai

Sugebėjimas nuolat pataikyti užmesti į tą patį prijaukintą tašką gali būti lemiamas veiksnys, apsprendžiantis ar namo grįši su laimikiu, ar tiesiog „pabuvęs“ gamtoje.

Aptikau internete ir išverčiau kelis patarimus apie tai, ką reikia ir ko nereikia daryti, norint pagerinti savo užmetimo įgūdžius.



TAIP… Pasirinkę tinkamą orientyrą, stovėkite atsisukę tiesiai į jį. Užsimojant meškerykočiu, jis turi būti tiesiai virš galvos o meškerės rankenos galas turi būti nukreiptas tiesiai į taikinį. Alkūnes reikia laikyti priglaustas kuo arčiau korpuso.

NE… Nebandykite užmetinėti per vieną petį, kai rankenos galiukas nenukreiptas į taikinį. Neišskėskite alkūnių užmetant.


TAIP… Pasitikrinkite, kad plūdė ar šėryklėlė, žiūrint ką užmetinėjate, kabotų apie 70-80 cm atstumu nuo meškerės galiuko ir kad būtų stabilioje būsenoje, o ne makaluotųsi į šonus.

NE… Užmetant šėryklėlė ar plūdė negali būti per arti meškerės galiuko, arba priešingai, kaboti kažkur prie žemės.

TAIP… Pasirinkite patikimą orientyrą kitame krante, tarkime medį, krūmą ar telefono stulpą. Tai turi būti rimtas daiktas, kurio nenupūstų vėjas ar jis kitokiu būdu nedingtų iš akiračio žūklės metu. Visada meskite taikydami tiesiai į jį.

NE… Nesirinkite orientyru kokio tai taško atvirame vandenyje, nes vėliau žūklės eigoje gali būti neįmanoma jo tinkamai identifikuoti, kadangi keičiasi ir oro sąlygos, debesuotumas, saulės ir vėjo kryptis ir pan. Taip pat nelabai tinka ir įvairūs vandenyje plūduriuojantys daiktai, nes po kiek laiko, dėl vėjo ar srovės jie gali nukeliauti visai į kitą vietą.


TAIP… Privalote užtikrinti, kad ant ritės būgnelio būtų užvyniotas reikiamas kiekis valo, praktiškai iki pat būgnelio krašto. Taip pat įsitikinkite, kad užmetant valą būtų patogu laikyti rodomuoju pirštu. Pasirenkant ritę, kreipkite dėmesį ne tik į jos svorį, bet ir į dydį, ypač į būgnelio talpą, kuri turi derėti su naudojamo valo storiu, kad užtikrinti reikiamą valo atsargą. Nesitikėkite užmesti 70 metrų atstumu, jei ant ritės būgnelio užvyniota tik 100 metrų valo, nors jo būtų prisukta ir iki pat būgnelio krašto.

NE… Neprivyniokite per daug valo ant ritės būgnelio, nes netyčiom atlaisvinus valą, dalis jo nuslinks nuo būgnelio ir neišvengsite „barzdų“. Taip pat negalima privynioti ir per mažai valo, nes didės trintis į būgnelio kraštus ir automatiškai trumpės užmetimo nuotolis.


TAIP… Naudokite ritės „klipsą“ valo fiksavimui, tai padės nuolat užmesti vienodu atstumu. Jei orientyrui naudojate kokį nors vandenyje esantį daiktą, ar užmestą plūdę-markerį, atlikdami bandomąjį metimą, pasistenkite kad pataikytumėte užmesti keliais metrais arčiau. Tuomet iš valo būgnelio išvyniokite papildomą metrą valo, ir vėl užfiksuokite ritės „klipse“. Po sekančio metimo, jei reikia, taip pat ištraukite dar metrą valo ir užfiksuokite. Šį procesą reikia kartoti, kol plūdė ar šėryklėlė kris prie pat taikinio, o kadangi valas bus užfiksuotas ritės klipse, tai būsite garantuoti kad ant paties markerio plūdės ar šėryklos neužmesite.

NE… Vėlgi, jei orientyrui naudojate kažkokį vandenyje esantį markerį, nesistenkite jau pačiu pirmuoju metimu užmesti kuo arčiau jo, nesinaudodami aukščiau aprašytais patarimais. Jei neteisingai nusistatysite ir užfiksuosite valo ilgį, žūklės metu gali būti taip, kad pataikysite užmesti tiesiai ant markerio. O tokiu atveju, susipainiojus įrangai, jau gali tekti ištraukinėti ir patį markerį ir prijaukintas taškas bus prarastas.


TAIP… Prieš užmetant, įsitikinkite kad su meškerės žiedeliais ir valu viskas tvarkoje, pažiūrėkite kad valas nebūtų apsisukęs aplink žiedelį. Įsitikinkite, kad už nugaros nebūtų krūmų ar kitų kliuvinių, kur metimo metu galėtų įsikabinti kabliukas ar plūdė/šėryklėlė.

NE… Neužmetinėkite įrankio nepatikrinę žiedelių (ar valas neapsisukęs aplink žiedelį, ar ant žiedelių nėra prikibusių žolių ar kokių nešvarumų) ir nepasitikrinę situacijos už nugaros.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą