2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Džono Vilsono sistemos plūdinei – TROTTING RIG

Vienas iš geriausių būdų (pasak anglų) nedidelių žuvų gaudymui upėse – palaidynė su „stick“ tipo plūde. Anglišku terminu „trotting“ paprastai vadinama žūklė plūdine meškere upėse, masalą leidžiant pasroviui su prilaikymu.

Įdomu tai, kad anglai mėgsta tokiai žūklei naudoti paprastas inercines rites, iš išvaizdos panašias į mums nuo sovietmečio dar žinomas „nevskaja“. Tik angliškieji gaminiai paprastai padaryti žymiai preciziškiau, ritėse sumontuoti guoliai, palengvinantys jos eigą. Kai įrankis tinkamai subalansuotas, plūdei plaukiant pasroviui valas iš tokios ritės lengvai vyniojasi sava eiga, o pirštu prispaudžiant būgnelį labai lengva pristabdyti plūdės (ir tuo pačiu – masalo) eigą. Aišku, žuvies traukimas ir varginimas su tokia rite, tai jau kitas klausimas.


Maždaug panašiai atrodo tipinė angliška „centrepin“ tipo inercinė ritė plūdinei meškerei
„Stick“ tipo plūdės būna kelių rūšių. Prie valo jos tvirtinamos trijuose taškuose silikoninėmis gumelėmis. Populiariausi modeliai:


„Alloy stick“ – su metaliniu kyliu


Tradicinė „stick“ plūdė – korpusas iš balzos ir sunkesnio medžio kylis


„Shouldered stick“ – praplatinta korpuso viršutinė dalis

„Alloy stick“ plūdės naudojamos norint geresnio plūdės stabilumo. „Shouldered stick“ plūdės naudojamos stipresnėje srovėje. Svarelius rekomenduojama išdėstyti grandinėle (svareliai užspaudžiami ant valo lygiais atstumais vienas nuo kito). Toks svarelių išdėstymas leidžia geriau vilioti žuvis skirtinguose vandens sluoksniuose (po užmetimo masalas lėčiau grimzta, o stipriau prilaikant pravedimo metu – pakyla gana aukštai nuo dugno).

Arčiausiai kabliuko esantis svarelis turi būti mažiausias. Tai leidžia subtiliau pateikti masalą ir išvengti kliuvinių.


Beje, kaip galima matyti iš schemos, anglai svarelius žymi numeriais. Kuo mažesnis numeris, tuo sunkesnis svarelis. Sunkiausieji svareliai žymimi raidėmis, pvz. AAA, BB ar SSG. Gana painus žymėjimas, todėl pridedu lentelę su šių svarelių iššifravimu gramais, kad būtų lengviau susigaudyti.


Angliškas svarelių žymėjimas

Šiek tiek apie žūklės „stick“ plūdėmis techniką. Jei plūdė leidžiama pasroviui laisvai, be pristabdymo, masalas visada plauks iš paskos plūdės. Švelniu plūdės prilaikymu masalo plaukimą galima pagreitinti. Plūdę prilaikant stipriai, masalas aplenks plūdę ir kils nuo dugno. Šis manevras ypatingai patrauklus žuvims, dėl to dažnai kibimų sulaukiama būtent šiuo momentu. Jei po eilinio įrankio permetimo plūdė ilgai negrįžta į vertikalią padėtį – rekomenduojama pakirsti, nes tai gali reikšti kad žuvis griebė laisvai besileidžiantį masalą.

Palaidynė su „stick“ tipo plūde - tai nėra toliašaudė žūklės artilerija. Nerekomenduojama šiuo įrankiu žūklauti daugiau kaip 1,5 meškerės ilgio atstumu nuo kranto. Kadangi dažniausiai šiam gaudymo būdui anglai naudoja „match“ tipo meškeres, kurių populiariausi ilgiai 3,9 – 4,2 m, tai reiškia kad optimalus atstumas žūklei yra 4,5 – 6,5 metrų nuo kranto.  Bandant žūklauti didesniu atstumu nuo kranto, tokio lengvo įrankio jau nebepavyks tinkamai sukontroliuoti.

Jaukinti rekomenduojama pastoviai, bet nedidelėmis porcijomis, kad jauku susidomėjusios žuvys nepasisotintų, bet nuolat aktyviai ieškotų naujo skanaus kąsnelio. Tokiu būdu suformuojamas savotiškas jauko takelis, kuriame plukdomas ir masalas su kabliuku. Dėl to viena iš sėkmingos žūklės sąlygų yra stengtis visą laiką plūdę leisti pasroviui ta pačia „prijaukinta“ linija. Kabliukai dažniausiai pasirenkami 14-20 dydžio, o populiariausi masalai tokiai žūklei yra musės lervos, kokonai, šutinti kviečiai ar kukurūzai.

Pagal:

John Wilson
Getting started with float fishing

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą