2015 m. birželio 22 d., pirmadienis

Naudingos smulkmenos (4) – spiningavimas iš valties

Pratęsiu savo mintis apie įvairius aksesuarus, kurie gali pasirodyti naudingi spiningaujant iš valties. Pirmojoje straipsnio dalyje apžvelgiau tokius klausimus, kaip spiningų, ričių ir masalų laikymas bei transportavimas. Taigi, važiuojame toliau su kitais klausimais...

Kaip elgiamės su savo daiktais valtyje?
Važiuojant spiningauti iš valties mums svarbiausia nepamiršti pagrindinių įrankių, be kurių žūklė negalėtų vykti – t.y. meškerių, ričių su valais bei masalų. Tačiau spiningautojo, kaip ir bet kurio kito žvejo bagažą sudaro ir kiti daiktai, tiesiogiai nesusiję su žūklės procesu. Tai, tarkime, papildoma apranga ar avalynė, maistas, gėrimai, dokumentai, telefonas, piniginė, raktai ir t.t. Paprastai šių daiktų kiekis dar susijęs ir su keleivių kiekiu valtyje, t.y. jei žūklauji ne vienas – tai tokio „balasto“ kiekis tik didėja.
Atrodytų, kad uždaviau banalų ir kvailą klausimą, juk kokios problemos gali būti – susimetei viską į bet kokį krepšį ar į maišelį, kad tik nesimėtytų po valtį, ir gerai. Gal taip ir būtų...  kol būnant valtyje toli nuo kranto nepagauna gera liūtis. Tuomet gerai jei grįžus namo užtenka tik išgręžti ir padžiauti šlapius rūbus ar išmesti peršlapusį maistą. Žymiai blogiau būna kai peršlampa tarkime automobilio dokumentai ar sudrėksta signalizacijos pultelis ir pan.
Dėl to, prieš perkant krepšį daiktams, būtų logiška iš anksto gerai apgalvoti visas numatomas žūklės sąlygas ir iš karto įsigyti būtent tai ko reikia. Tad labai rekomenduočiau iš karto pagalvoti apie specialaus krepšio, skirto vandens transporto priemonėms, įsigijimą.
Sau asmeniškai spėjau nučiupti nebrangų SPRO krepšį iš BIG WALLER serijos. Ši firma siūlo porą gerų neperšlampamų krepšių modeliukų, vienas krepšio, kitas – kuprinės tipo. Man kuprinės tipo pasirodė patogesnis kelionėse ir valtyje.





Dar šiam tikslui visai neblogai tinka ir neperšlampami krepšiai, kurie šiaip jau skirti transportuoti žuvis arba žuvimi smirdančius daiktus (tinklelius, graibšto galvas ir t.t.). Jau esu rašęs apie šiuos krepšius, dažnai vadinamus „stink bag“, geras tokio krepšio pavyzdys galėtų būti „SNOWBEE Waterproof Tote Bag“.


Kaip alternatyvų variantą galima įsigyti didesniuose prekybos centruose poilsio bei turizmo reikmenų skyriuje parduodamus specialius neperlampamus krepšius. Paprastai jie skirti daiktų saugojimui baidarių, kanojų ar valčių žygiuose. Tad ir spiningautojui valtyje gali visai praversti, juolab kad jie gaminami įvairiausių dydžių ir jų kainų lygis taip pat yra platus, galima rasti tiek brangių, tiek ir pigių variantų. 


Visi šie aprašyti krepšiai yra patogūs dar vienu labai svarbiu aspektu – sandariai uždarius tokiame krepšyje daiktus, jame lieka ir dalis oro, kuris kaip žinia yra lengvesnis už vandenį. Todėl toks krepšys su daiktais (jei tik jame nesukrauti sportiniai ganteliai) netyčia iškritęs iš valties bent jau kurį laiką plūduriuos paviršiuje, tad galima spėti apsukti valtį ir priplaukus jį išgriebti. 
Na o nenorint ar negalint sau leisti tokio daikto, labai rekomenduočiau bent jau įsigyti mažą neperšlampamą krepšiuką ar įmautę, kad nuo drėgmės ar netyčinio sušlapimo apsaugoti bent svarbiausius daiktus – dokumentus, telefoną, raktus ir t.t.

Apgalvojus kaip transportuoti daiktus ar kaip juos saugiai ir patogiai laikyti valtyje, šiek tiek sugrįžkime arčiau žvejybinio proceso. Siūlau panagrinėti tokį klausimą:

Kokių pagalbinių įrankių gali prireikti spiningautojui valtyje?
Meškerės, ritės ar masalai yra labai svarbu, bet spiningautojui praverstų ir dar kai kurie daikčiukai, t.y. smulkūs įrankiai ar aksesuarai, galintys suteikti neabejotinos naudos. Panagrinėkime juos išsamiau:


Žirklutės pintam valui
Iš išorės atrodytų niekuo ypatingas daiktas, bet kas bandė pintą valą karpyti su paprastomis žirklutėmis, tas žino kad šis įrankis labai pravartus. Sau susiradau įdomią Savage Gear firmos modifikaciją, kurioje žirklutės pintam valui sukombinuotos su įrankėliu žiedelių praskėtimui. Kai reikia pvz., žūklėje pakeisti mažučio voblerio nulaužtą trišakėlį nauju, ir kai apsilaužai nagus bandydamas nunerti jį nuo žiedelio, tai pradedi rimčiau vertinti šio įrankio naudą. 


Dar būna specialios žnypliukės valo nugnybimui, kurios ypač patogios kai įrankį reikia nešiotis kišenėje (pvz., kai žūklaujama braidant). Tik ne visos tokios žnypliukės ar kirptukai „draugauja“ su pintu valu.
Replytės
Nepamainomas įrankėlis kai reikia patvarkyti atsilenkusį trišakio kabliuką ar atlikti kokį tai panašų veiksmą. Replytės su ilgu snapu gali būti puikiai panaudojamos ir kaip įrankis žuvies atkabinimui. Jomis tikrai patogu išlupti giliai įsmigusį trišakį. Tokios replytės kartais būna padarytos kaip multifunkcinis įrankis, įkombinuojant jose tą patį minėtą žiedelių praskėtiklį, žnyples vielai kirpti, spaustuką savadarbiams pavadėliams ir pan.

Žiodiklis 
Tokį dalyką turi gerai žinoti kiekvienas spiningautojas. Tai įrankis lydekoms pražiodyti, kol iš jos žabtų išiminėjamas kabliukas. Padeda išvengti lydekos dantų. Teko vartyti daugiau kaip pusšimčio metų senumo knygą, kur pavaizduotas žiodiklis praktiškai identiškas šiandieniniams gaminiams. Štai kur tikras ilgaamžiškumas.


Įrankiai kabliuko atkabinimui
Kabliuko atkabinimui ar ištraukimui iš žuvies nasrų  naudojami įvairūs įrankiai. Pats paprasčiausias, bet turbūt ir prasčiausias, yra didesnio dydžio ekstraktorius. Ekstraktoriais dažniausiai naudojasi taikiųjų žuvų gaudytojai. Spiningautojams šis prietaisėlis nėra itin patogus, nes juo sudėtinga „suvaldyti“ trišakį kabliuką.


Vienas iš labiausiai paplitusių ir dažnai naudojamų variantų –chirurginio tipo žnypliukės (angl. „forceps“). Jos gaminamos įvairaus dydžio, jų galima rasti vos ne kiekvienoje žūklės parduotuvėje ir jos nebrangios. Greičiausiai todėl ir populiarios. Būna su tiesiais snapais arba su lenktais.


Dar yra savotiški „pistoletiniai“ atkabekliai. Veikimo principą lengviau parodyti nuotraukomis negu aprašinėti. Gana patogus įrankis, tik dėl savo gabaritų mažiau tinkamas transportavimui.



Na ir jau minėjau, kad galima kabliukų ištraukimui naudoti aukščiau aprašytas replytes, su ilgesniu snapu.

Multifunkcinis įrankis
Tokių žaisliukų galima įsigyti daug kur, bet nemanau kad tai yra rimtas įrankis, ypač pigesnieji modeliai. Bet štai jeigu toks žaisliukas savyje turi atsuktuvėlį, ypač kryžminį – tada šis daikčiukas labai praverčia jei reikia paveržti kokį atsilaisvinusį ritės varžtelį. Nes dažniausiai į žūklę atsuktuvų niekas nesineša, o peilis nėra pats tinkamiausias įrankis varžtams sukti.


Specialūs įrankiukai pavadėlių gamybai
Spiningaudami dažnai naudojame specialius pavadėlius, kad lydekos nenusineštų su savimi brangiųjų mūsų masalų. Nors pirktinis pavadėlių asortimentas yra labai įspūdingas, bet yra ir mėgėjų juos gamintis savo rankomis, juolab kad dabar gausu įvairių medžiagų ir aksesuarų pavadėlių gamybai. Gaminant savadarbius pavadėlius reikalingi specialūs įrankiai – žnyplės pavadėlių karpymui, taip pat specialios replytės vamzdelių užspaudimui (kuriais formuojamos kilpos ant pavadėlių galo).



Įrankis žuvies nudaigojimui
Principo „pagavai – paleisk“ gerbėjai ir propaguotojai turbūt prikaltų prie kryžiaus už tokių įrankių viešinimą. Vienok, jeigu jau taisyklės leidžia kelias žuvis pasiimti maistui, taip besielgiančius žvejus pilnai suprantu ir paminėti šį įrankį norėčiau. Apie elgesį su laimikiu bandysiu atskirai panagrinėti sekančiame straipsnyje - kas gražu, kas negražu ir pan. Jei laikomasi mėgėjiškos žūklės taisyklių, tai žuvies ėmimas maistui ar paleidimas vandenin yra išimtinai tik paties žvejo asmeninis reikalas. 
Bet šiaip jau vyrauja nuomonė, kad norint pasiimti žuvį maistui, geriausias skonio savybes žuvis išlaiko kai yra iš karto užmušama ir tinkamai transportuojama (pvz. šaldiklyje), o ne laikoma visą dieną pusgyvė kol pati nustimpa. Tam ir yra sugalvotos tokios kuokos, kuria tik paukšt žuvytei per makaušiuką ir baigta. 

Kur laikyti įvairias smulkmenas?
Aprašiau daug visokių smulkių įrankiukų, kurie gali praversti žvejyboje. Bet ir be jų dar yra aibė smulkmenų, kuriuos taip pat reikia kažkur saugoti taip, kad būtų lengvai randami ir pasiekiami. Tai ir įvairūs pavadėliai, svareliai, įvairios montažinės smulkmenos (suktukai, segtukai, žiedeliai ir pan.), svarstyklės laimikiui pasverti ar ruletė jam pamatuoti, permanentiniai markeriai masalų „patiuningavimui“ žūklės metu ir dar visokių kitų dalykėlių.
Dažnai minėtos smulkmenos bei įrankėliai būna laikomi specialiose spiningautojams ar muselininkams gaminamose liemenėse, su begale kišenių ir visokių tvirtinimo žiedelių ir pan. Iš esmės, šios specialios liemenės tam ir yra skirtos, bet... Visi jų privalumai atsiskleidžia kai spiningaujama aktyviai ir vaikštant pakrante arba braidant. Tuo tarpu sėdėti valtyje užsivilkus sunkią, prigrūstomis kišenėmis liemenę, nėra pats patogiausias užsiėmimas. Juolab, kad valtyje po teisybei reikėtų dėvėti ne žvejybinę, bet specialią neskęstančią liemenę. 
Žodžiu, vienas iš logiškesnių variantų yra susirasti kokį nors specialų krepšį/penalą su įmautėmis ar kažką panašaus, kur patogiai susitalpintų ir įrankiai ir įvairios smulkmenos. Spiningautojams specialiai tokių dalykų nelabai gaminama, arba gaminama nedaug. O štai gerai pavarčius gamintojų katalogus, skirtus karpininkams, jūrinei ar plūdinei žūklei – galima rasti tikrai neblogų variantų. Aprašinėti jų gal nebesiimsiu, tiesiog pridėsiu kelias nuotraukas su pavyzdžiais.




Rankšluostis
Aprašinėdamas įvairius naudingus daikčiukus plūdininkams ar fidermeisteriams minėjau tokį dalyką kaip ant juosmens rišami žvejybiniai rankšluosčiai. Spiningautojui tokios prijuostės gal ir nereikia, bet paprastą rankšluostuką valtyje turėti tikrai praverčia. Juo patogu ne tik šluostytis rankas atkabinus eilinį laimikį, bet ir nusausinti valtį pabaigus žūklę.



Kadangi straipsniukas ir vėl gavosi ne iš trumpųjų, teks šią temą pabaigti kitame straipsnyje. Jame pamėginsiu apžvelgti tokias temas kaip elgesį su žūklės laimikiu, inkarus, patogų įrankių išdėstymą valtyje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą