2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Naudingos smulkmenos

Žūklės įrangos gamyba nestovi vietoje. Kiekvienais metais gamintojai stengiasi pasiūlyti kažką naujo, katalogai mirga marga nuo įvairiausių įmantrių pavadinimų, skambių lozungų bei margaspalvių nuotraukų. Rimtesnės naujovės (meškerykočiai, ritės, apranga ir panašūs brangesni gaminiai) dažniausiai pristatomos specialiose laidose, straipsniuose ir pan. O štai įvairūs smulkūs niekučiai dažnai praslysta pro akis ir taip ir lieka dulkėti katalogų puslapiuose. O kadangi nesulaukia reikiamo žvejų dėmesio, tai dažnai nepasiekia ir mūsų parduotuvių prekystalių.
Dėl to dažniausiai taip ir gaunasi, kad įvairūs smulkūs aksesuarai tampa populiarūs tik tarp sportininkų ar tarp labiau išprususių mėgėjų, kurie nepatingi pavartyti katalogų ir suranda kur galima įsigyti reikiamų prekių.

Todėl pamaniau kad verta skirti dėmesio ir panagrinėti išsamiau vieną kitą žvejybinį „niekutį“, juolab kad dažniausiai tai nėra super brangūs produktai, bet visų jų paskirtis yra palengvinti žvejui gyvenimą. O kadangi daugumos šių aksesuarų gamybos iniciatoriai yra žvejai sportininkai, tai galima neabejoti, kad praktikoje šie gaminiai yra išbandyti ir, manau, tikrai nusipelnę kad apie juos būtų diskutuojama plačiau.

Tepalas plūdžių antenoms (Bristle grease – Preston Innovations)


Kaip žinia, žūklaujant sudurtinėmis arba teleskopinėmis meškerėmis be ritės, naudojamos itin jautrios plūdės plonytėmis plastikinėmis ar vielinėmis antenomis. Paprastai sistemos rišamos ir balansuojamos namų sąlygomis ir suvyniojamos ant specialių lanktelių, ant valo iš karto užfiksuojant plūdę ir svarelius. Viskas ko reikia – tai žūklėje pasirinkti norimą sistemėlę, valo galą pritvirtinus prie meškerykočio nuvynioti įrankį nuo lanktelio, nustatyti gylį, prisirišti pavadėlį, užmauti ant kabliuko masalą – ir pirmyn… Tačiau tuomet dažnai pasirodo, kad namuose atrodo idealiai išbalansuota plūdė tik užmetus paneria gilyn, nors atliekant balansavimą, tarkime vonioje, antenėlė tvarkingai kyšojo iš vandens ir viskas atrodė super.

Taip nutinka dėl įvairių priežasčių – prisideda ir masalo svoris, valo svoris, o ir vandens paviršių šiaušiantis vėjelis naudos šiuo atveju neprideda. Ką gi šioje situacijoje daryti, kad nereikėtų ant kranto sustirusiomis rankomis perspaudinėti ant valo mikroskopinių svarelių? Ogi šiuo atveju ir padeda šis specialus tepalas. Viskas ko reikia – tai įbesti į tepalą plūdės anteną, ir tepale esantys riebalai suteiks plūdei trūkstamo plūdrumo. Dažniausiai to užtenka, kad plūdės antena nebeskęstų užmetus įrankį, o tvarkingai kyšotų iš vandens. Suprantama, po kurio laiko riebalai nusiplauna, todėl procedūrą reikia periodiškai kartoti.

Galima šiam tikslui naudoti ir paprastą vazeliną ar kažką panašaus. Tačiau šis specialus tepalas geras tuo, kad yra specialiai gaminamas ryškių spalvų (geltonos ir raudonos), todėl papildomai dar ir paryškina anteną.

Pavadėliai šėryklėlėms „paternoster“ sistemai (Feeder Bead Links – Preston Innovations)


Tai paruošti pavadėliai šėryklėlėms, naudojami montuojant slankiojančią „paternoster“ sistemą. Ant vieno pavadėlio galo pritvirtintas suktukas su specialiu karoliuku, kuris užneriamas ant pagrindinio valo. Ant kito pavadėlio galo pritvirtintas segtukas šėryklėlėms prisegti. Aišku, vietoje šėryklėlės niekas nedraudžia tvirtinti ir svarelio. Gaminami trys pavadėlių dydžiai.

Specialus prietaisėlis granulių kabinimui ant kabliuko ar plauko sistemos su gumele (Quick Bander – Preston Innovations)


Pastaruoju metu išpopuliarėjo specialių masalinių granulių naudojimas stambių žuvų žūklėje. Prie kabliuko (gali būti kabinamos tiesiai prie kabliuko arba prie vadinamosios plauko sistemos) dažniausiai jos tvirtinamos specialiomis gumelėmis, o šis įrankėlis labai palengvina visą procedūrą.

Fiksuotos „slyvutės“


Plūdinėje žūklėje labai dažnai sistemų montavimui naudojami didesni svareliai – slyvutės. Paprastai jie būdavo slankiojantys, valą perveriant per kiaurymę svarelyje. Norint užfiksuoti tokio svarelio slankiojimą, tekdavo žemiau jo užspaudinėti šratelius, kartais žvejai prisigalvodavo ir kitokių gudrybių – užspausdavo svarelį ant valo dantų krapštuko gabaliuku ar įverdavo guminio amortizatoriaus gabaliuką. Šiuolaikiniai fiksuojami svareliai slyvutės tvirtinami ant valo silikoninėmis žarnelėmis, taip pat kaip ir plūdės. Ir nebereikia išradinėti jokių dviračių. Jų galima rasti visų rimtesnių gamintojų (Drennan, Preston Innovations, Sensas ir t.t.) asortimente.

Konektoriai pavadėlio rišimui prie pagrindinio valo (Drennan)

Šie dalykėliai labiau skirti dugninės meškerės mėgėjams. Vien Drennan firmos asortimente jų yra bent trijų rūšių. Kažką panašaus galima rasti ir pas kitus gamintojus.

1) suktukai su specialiu guminiu fiksatoriumi, kad šėryklėlė besidaužydama į mazgą jo negadintų. Apie juos jau esu trumpai minėjęs viename išverstame straipsniuke.


2) plastikiniai konektoriukai greitam pavadėlio pakeitimui – quick change beads. Taipogi apsaugo mazgą, kaip ir prieš tai minėti suktukai.


3) specialūs konektoriukai, kuomet naudojamos „Method“ tipo slankiojančios šėryklėlės. Taip pat leidžia greitai pakeisti pavadėlius.


Duonos spaudikliai (Bread Punches)

Tai specialus prietaisėlis, leidžiantis iš duonos riekės išspausti norimo dydžio granulės formos duonos gabaliuką, ir lengvai užkabinti ant kabliuko. Yra dviejų tipų prietaisėliai, iš iliustracijų labai lengvai galima suprasti kaip jie naudojami:

1) Standartiniai spaudikliai, kuriais išspaudžiami granulės formos gabaliukai. Jų galima rasti įvairiausių kalibrų ir įvairiausių gamintojų asortimente.


2) Plokšti spaudikliai, kuriais išspaudžiami ne granulės formos, o plokšti duonos gabaliukai, savotiški duonos „čipsai“. Tokius temačiau tik Drennan firmos asortimente.


Dirbtinės musės lervos ir kokonai




Toks dalykas greičiausiai kad neatstos natūralios kilmės masalo, tačiau šiek tiek paimprovizuojant galima gauti įdomių rezultatų, nes šios dirbtinės lervos ar kokonai yra pludrūs. Tarkime, užnėrus ant kabliuko vieną dirbtinę lervą ir dvi tikras – masalas skęs vandenyje žymiai lėčiau. Taip pat galima nustatyti, kad masalas ne gulėtų ant dugno, o būtų pakilęs šiek tiek virš jo (panašiai kaip kad daro karpininkai, kombinuodami paprastus ir plaukiančius pop-up baltyminius kukulius). Kiti šio masalo privalumai – kad jie gerai laikosi ant kabliuko, ir kartais būna gamykliškai „paskaninti“ įvairiais kvapais.

Specialūs dalgiukai žūklavietės paruošimui


Superinis daiktas kai reikia greitai prasivalyti žūklavietę nuo vandenžolių. Ypač kai jų nedaug, bet jos yra giliau vandenyje, ir neįbridus neįmanoma jų išrauti. Tokie dalgiukai gali būti tvirtinami ant kuoliuko meškerėms arba prie graibšto koto, nes naudojamas standartinio dydžio sriegis.
Eilinis žvejų sportininkų sugalvotas „pričindalas“, kuris gali labai praversti ir žvejams mėgėjams, nes žolės vandenyje vienodai trukdo tiek vieniems, tiek kitiems.

Kabliuko rišiklis (Matchman Hook Tyer)


Specialus prietaisėlis, skirtas kabliukams prie pavadėlių rišti. Reikia šiek tiek pasitreniruoti kol jį gerai įvaldai, bet tada šis dalykėlis tampa nepakeičiamas kai reikia iš anksto prisiruošti daug pavadėlių su mažyčiais kabliukais. Nuotraukoje esantis modelis labai populiarus Anglijoje, bet yra dar kelios modifikacijos, veikiančios analogišku principu.

Kilpų rišiklis (Loop Tyer)


Labai banalus ir paprastutis dalykėlis, skirtas kilpoms ant pavadėlio ar pagrindinio valo formuoti. Gal ir smulkmena, bet kai riši daug plonyčio valo pavadėlių, labai smagu kai visi jie turi vienodo dydžio kilputes prikabinimui prie pagrindinio valo.

Bus daugiau…

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą