2015 m. gegužės 26 d., antradienis

10 fiderio sistemėlių

Pastaruoju metu vis populiarėja žūklė dugnine meškere su šėryklėlėmis (pas mus labiau paplitęs šio įrankio sutrumpintas pavadinimas – fideris). Prikurta daugybė sistemėlių fideriui, kai kurios iš jų ganėtinai paprastos, kitos super įmantrios. Tiek vienų, tiek kitų sistemų šalininkai pateikia krūvas argumentų savo siūlomų įrangos montavimo būdų naudai. Dar kitas momentas, kad bazinių įrangos montavimo principų kaip ir nėra daug, bet yra begalė įvairiausių jų modifikacijų ir „patiuningavimų“.

Taigi, kuo daugiau įvairių siūlymų, tuo sunkiau apsispręsti ką naudoti. Bet kita vertus, tai suteikia daugiau galimybių įvairiems praktiniams eksperimentams, o čia jau ir slypi visas įdomumas. Tik praktiniu būdu ir galima atsijoti grūdus nuo pelų. O tam, kad būtų galima eksperimentuoti, pirma reikia pasistudijuoti.

Viename vokiškame leidinuke pavyko aptikti dešimt šiuolaikinių sistemėlių fideriui, su pakankamai gera vizualizacija. Iš paveikslėlių, net ir nemokant vokiečių kalbos, labai lengvai galima suprasti siūlomus sistemų montavimo principus. Pasak autorių, tai yra pagrindinės sistemėlės, kurių turėtų užtekti visiems gyvenimo atvejams. Ar taip yra iš tikrųjų – lengviausia įsitikinti jas išbandžius.
RUNNING RIG – Light
Šią sistemą autoriai rekomenduoja lengvesnės klasės (iki 60 g) dugninei meškerei. Sistemos pagrindą sudaro iš pagrindinio valo suformuota 30 cm ilgio kilpa, kurioje montuojama laisvai slankiojanti šėryklėlė, papildoma 10 cm kilpa iš susukto valo ir 40-80 cm ilgio pavadėlis.

RUNNING RIG – Heavy
Panaši į prieš tai aprašytąją sistema, rekomenduojama naudoti su sunkesnės klasės įrankiu (virš 70 g). Sistema skiriasi tik tuo, kad kilpa, kuria slankioja šėryklėlė, formuojama labiau asimetrinė.

PATERNOSTER
Šėryklėlė tvirtinama prie atskiro, iš pagrindinio valo formuojamo 12-18 cm ilgio pavadėlio, o prie likusios laisvos 30-40 cm ilgio pagrindinio valo atkarpos rišamas tokio pat (30-40 cm) ilgio pavadėlis.

HELICOPTER
Šėryklėlė tvirtinama pagrindinio valo gale, o aukščiau jos užnertas laisvai slankiojantis ant pagrindinio valo pavadėlis, kurio slankiojimas ribojamas guminiais rutuliukais ir stabdukais. Pavadėlio ilgis 12-20 cm, jį rekomenduojama rišti iš fluorkarboninio valo.

METHOD
Sistemėlė skirta gaudymui su šiuo metu išpopuliarėjusiomis „method“ tipo šėryklėlėmis. Montavimo principas labai paprastas. „In-line“ tipo šėryklėlė tiesiog užveriama ant pagrindinio valo, kurio gale rišamas sukutis su specialiu plastikiniu ar guminiu fiksatoriumi šėryklėlei ir 10-15 cm ilgio pavadėlis.

FIXED-FEEDER-BOOM
Principas taip pat labai paprastas – šėryklėlė laisvai slankioja pagrindiniu valu, tik slankiojimo atstumą riboja guminis stabdukas su karoliuku, sumontuoti aukščiau šėryklėlės. Jo dėka, kimbanti žuvis turi pati pasikirsti. Šėryklėlė tvirtinama prie specialaus plastikinio vamzdelio, užnerto ant valo, kurio slankiojimą taip pat riboja valo gale pririštas sukutis su karoliuku. Pavadėlis rišamas kiek ilgesnis, nuo 30 iki 80 cm ribose.

SWIMFEEDER
Šėryklėlė laisvai slankioja valu 5 cm atkarpoje. Jos slankiojimą riboja guminiai stabdukai. Pavadėlis rišamas 30-60 cm ilgio.

FEEDERBOOM
Sistemėlė praktiškai nesiskiria nuo aukščiau aprašyto „Fixed-feeder-boom“ varianto, išskyrus kad aukščiau šėryklėlės ant valo nemontuojamas stabdukas. Pavadėlis 40-80 cm ilgio.

BOLT RIG
Sistemėlės pagrindą sudaro laisvai slankiojanti valu „In-line“ tipo uždara šėryklėlė, kurios judėjimą iš vienos pusės riboja valo gale pririštas sukutis su trumpu (10-15 cm) pavadėliu, o iš kitos pusės – aukščiau šėryklėlės ant valo užnerti keli silikoniniai stoporiukai.

BLOCKEND FEEDER
Sistemoje naudojama uždara „block-end“ tipo šėryklėlė, slankiojanti pagrindiniu valu. Šėryklėlės slankiojimas pagrindiniu valu ribojamas iš abiejų pusių. Iš vienos pusės slankiojimą riboja karoliukas ir suktukas, prie kurio rišamas 40-80 cm pavadėlis. Aukščiau šėryklėlės ant valo užnertas guminis stabdukas.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą