2020 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Dugninė meškerė angliškai – Styvo Ringerio patarimai (5): NAUDINGOS SMULKMENOS

Kabliukų pasirinkimas

Meškeriotojo sistemėlėse svarbios visos detalės, bet yra viena, be kurios žūklė būtų tiesiog bevertė. Kitaip tariant – jos tiesiog nebūtų. Ta detalė tai – kabliukas. Ne visuomet žvejai kreipia pakankamai dėmesio šiam svarbiam aksesuarui, ir toli gražu ne kiekvienas parduotuvėje įsigytas kabliukas yra tinkamas. Žūklaujant fyderiu kabliukų pasirinkimas yra labai svarbus ir jam reikia skirti pakankamą dėmesį.

Per sezoną tenka žvejoti įvairiais žūklės būdais ir įrankiais, įvairiausiomis sąlygomis. Pagal tai tenka rinktis ir kabliukus. Tarkime, vienokio kabliuko reikia žvejojant tolimais atstumais, kur jam tenka atlaikyti nemažas apkrovas pakertant ir traukiant žuvį. Specialaus kabliuko reikia rišant masalą su vadinamąja plauko sistema. Šaltuoju metų laiku gaudant delikačiais masalais tenka naudoti plonavielius ir mažesnio dydžio kabliukus. Na ir taip toliau... Žodžiu akivaizdu kad vienu kabliuku visais atvejais neapsiribosi, tad tenka turėti tam tikrą jų kolekciją. Pažiūrėkime, kokius kabliukus renkasi vienas žinomiausių pasaulio fydermeisterių.

TUBERTINI SERIES 18

Naudojamas kuojų ir plakių žūklei. Ilgai išlieka aštrūs ir savo dydžiui yra pakankamai stiprūs. Styvas mėgsta juos naudoti 10-14 dydžių.

KAMASAN B512


Naudojamas greituminei mažų žuvų žūklei. Ilgakotį kabliuką lengviau atkabinti. Yra aštrus ir ištvermingas.

GURU LWGF FEEDER SPECIAL


Naudojamas plakių žūklėje. Dažniausiai naudojami dydžiai nuo 12 iki 16 nr.

GURU QM1


Pagrindinis kabliukas karpiukų žūklėje komerciniuose telkiniuose. Naudojamas rišant pavadėlius su plauko sistema kai masalas yra boiliukai, peletės, vafteriai. Pagrindiniai dydžiai nuo 10 iki 14 nr.

GURU SUPER MWG


Kai komerciniuose telkiniuose gaudomi ne tik karpiukai, bet ir kita ten esanti balta žuvis, tuomet vietoje aukščiau minėtų kabliukų QM1 pereinama prie šitų. Jie irgi tinkami plauko sistemai rišti. Mėgstamiausi dydžiai nuo 14 iki 18 nr.

GURU MWGB BARBED


Šį kabliuką Styvas dažniausiai renkasi kai gaudo karšiniuose vandens telkiniuose, bet kai masalą nori paduoti su plauko sistema. Taip jis mėgsta kabinti kukurūzus ir sliekus. Pagrindiniai dydžiai 18 ir 16 nr.

Naudingi aksesuarai

Ne tik kabliukai svarbūs dugninėje žūklėje. Yra daug įvairių smulkių gaminukų ir aksesuarų, kurie visi savaip svarbūs ir randa savo vietą ir paskirtį žvejyboje. Perteikiu žemiau kuriuos iš aksesuarų Styvas išskiria kaip naudingus.

ATSTUMO MATAVIMO KUOLIUKAI


Sportininkams ši įranga jau senokai ne naujiena, mėgėjai dar labai iš reto naudoja šį dalyką ir tai tik labiau pažengę, kurie jeigu ir nebandę savo jėgų varžybose tai bent jau mėgsta stebėti kaip gaudo sportininkai ir perima iš pastarųjų geresnes idėjas. Kuoliukai reikalingi tam, kad ant jų vyniojant valą galima būtų išsimatuoti tikslų atstumą kuriuo yra žvejojama. Primenu kad valas visais atvejais fiksuojamas užsukant ant ritės klipso, taip užfiksuojant gaudymo nuotolį. Jei netyčia valas nuslenka nuo klipso, jei nutraukiama sistema, jei norima pasiruošti kitą meškerę žūklei tokiu pačiu atstumu – tiesiog ant kuoliukų iš naujo apsukamas tas pats anksčiau išmatuotas valo ilgis ir vėl užfiksuojama ritės klipse. Žodžiu, šiuolaikinė žūklė dugnine meškere yra neįsivaizduojama be šio dalyko.

FEEDER ARM‘ai (atrama meškerei pasidėti)


Apie šį dalyką irgi sportine žūkle besidomintiems žvejams aiškinti nebereikia. Visi kas žūklauja nuo platformų, naudoja ant platformos kojų fiksuojamus specialius laikiklius meškerei atremti, vadinamus feeder arm‘ais. Jų pasirinkimo parduotuvėse, ypač internetinėse, tikrai netrūksta. Kai pasirinkimas didelis, tai tarp gerų modelių pasitaiko ir daug nevykusių kopijų ar tiesiog nevykusiai pagamintų gaminių. Renkantis fiderarmą vienas iš pagrindinių reikalavimų jam turėtų būti stabilumas. Jeigu fiderarmas pritvirtintas prie platformos kojos kliba ir banguoja nuo savo paties svorio, tai atrėmus ant jo meškerę tas bangavimas bus dar ryškesnis, ir žūklė tikrai neteiks malonumo. Jeigu fiderarmas tvirtas ir stabilus – taip pat tvirtai ant jo laikysis ir atremtas meškerykotis.

LAIKIKLIAI MEŠKERYKOČIUI


Aukščiau aprašytos atramos meškerėms, vadinamieji fiderarmai, komplektuojami specialiais laikikliai, tvirtinamais ant fiderarmo galo srieginėmis jungtimis. Laikikliai šie dažniausiai perkami atskirai, nors kartais būna ir komplekte su fiderarmu. Dar kiti laikikliai naudojami meškerės rankenai atremti, jie sutinkami parduotuvėse ir kataloguose žymiai rečiau, nes daugelis žvejų meškerės rankeną tiesiog laiko pasidėję ant kelių. Apie Styvo mėgstamus laikiklius ir atramas jau buvo rašyta antrajame šio ciklos straipsnyje.

KITOS NAUDINGOS SMULKMENOS

Guminiai žiedeliai masalams – naudojami masalo fiksavimui prie plauko. Dažniausiai tokiais žiedeliais tvirtinamos masalinės granulės, vadinamos peletės.

Plauko fiksatoriai – tai maži plastmasiniai aksesuarai, kurie naudojami tam kad ant plauko užnerštas masalas (dažniausiai šiuo atveju tai baltyminiai kukuliai) nenusinertų nuo plauko.

Masalo fiksatoriai ant plauko – metalinės kilputės. Jie rišami ant plauko galo ir tiesiog įkišami ar įsukami į baltyminį kukulį ar kitą masalą. Jie leidžia greitai keisti masalą ant plauko.


Silikoninės žarnelės dažnai naudojamos sistemose mazgų apsaugai. Gali pasirodyti kad tai bereikalinga puošmena, bet kartais tikrai apsaugo sistema nuo susipainiojimo. Kuomet surišus mazgą nukerpami laisvi valo galai, jie nesusikerpa idealiai lygiai palei patį mazgą, nes taip rizikuojama pažeisti patį mazgą. Dažnai tokių išsikišusių mini valo galiukų pakanka susipainiojimui, tad silikoninės žarnelės išties gali padėti. Tokias pačias žarneles naudoja plūdininkai plūdės fiksavimui.


Silikoniniai valo stabdžiai – mėgstami tiek plūdininkų, tiek ir fidermeisterių. Naudojami arba mazgų apsaugai arba stabdymui kokio nors ant valo slankiojančio aksesuaro.


Suktukai su segtukais yra nepakeičiamas dalykas sistemėlių montavime ir šį aksesuarą mėgsta tiek spiningautojai, tiek fydermeisteriai. Šis aksesuaras labai patogus svarelių bei šėryklėlių tvirtinimui ir greitam pakeitimui, bei apsaugai nuo valo susisukimo.


Specialūs fiksatoriai svarelio tvirtinimui prie valo, vadinami „lead clips“. Juos dažniausiai naudoja karpių žūklėje, tai vadinamieji saugūs klipsai. Jų saugumas yra tame, kad jeigu stambi žuvis užkibusi nutraukia sistemą, tai tas svarelis traukiamas atvirkštine kryptimi lengvai nusimauna nuo klipso.


Fiksatoriukai greitam pavadėlių keitimui – labai patogus ir praktiškas dalykas. Tas senovinis tvirtinamas kilpa į kilpą gražiai skamba ant popieriaus, bet kai reikia tarkime nuo šalčio sugrubusiais pirštais žūklėje sugraibyti tas kilpas norint pakeisti pavadėlį, tai užsiėmimas ne iš pačių dėkingiausių. Šiuolaikiniai fiksatoriukai žiauriai palengvina šį dalyką. Kai kurie iš jų yra su mini suktukais ir naudojami standartinėje žūklėje fyderiu. Kai kurie yra be suktuko bet turi didesnį silikoninį korpusą kuris tarnauja kaip atmušėjas svarelio ar šėryklos. Tokie modeliai dažnai naudojami karpių žūklėje, ypač gaudant vadinamuoju „method feeder“ būdu.



 

Bus daugiau...





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą