2020 m. lapkričio 6 d., penktadienis

Dugninė meškerė angliškai – Styvo Ringerio patarimai (4): APIE VALUS

Blogas valas – žūklei galas

Tęsiant toliau Ringerio pradžiamokslį fydermeisteriams, atėjo laikas pakalbėti apie valus. Kuo daugiau pasirinkimo rinkoje, tuo daugiau klausimų kyla žvejams – ar rinktis monofilamentinį valą, ar pintą, kada reikalingas fluorkarbonas ir t.t. Nebe tie laikai, kai ateidavai į parduotuvę, rasdavai ten vienos rūšies monofilamentinio valo, pasirinkęs diametrą iš kelių įmanomų variantų, suvyniodavai ant ritės ir žvejodavai per daug nesukdamas galvos dėl to.

Tais laikais valo pasirinkimo logika būdavo pati paprasčiausia, priklausomai nuo to kokias žuvis ruošdavaisi gaudyti. Tiesiog gaudant stambesnes žuvis, būdavo pasirenkamas storesnis valas, gaudant smulkmę – plonesnis. Dabar jau tenka kreipti dėmesį į kur kas daugiau įvairių faktorių.

Įdomu tai, kad didžioji dauguma žvejų sportininkų pereina prie pintų valų dugninei žūklei, o štai Styvas Ringeris teigia kad monofilamentinius valus jis naudoja maždaug 90-tyje procentų savo žvejybų. Kitaip tariant – monofilamentinis valas yra vienas iš pagrindinių jo pasirinkimų. Greičiausia dėl to kalta ta dabartinė anglų mada gaudyti karpiukus komerciniuose tvenkiniuose. Bet Styvas neneigia kad pintas valas taip pat yra naudingas tam tikrose situacijose, ir kai reikia pats jis irgi naudoja ploną pintą valą su storesnio monofilamentinio valo atkarpa – šoklyderiu.

Ne mažiau klausimų kyla ir ruošiant pavadėlius – kokio tipo valus naudoti, kokio skersmens ir t.t. Taigi turbūt įdomu bus sužinoti kokiais valais gaudo vienas žinomiausių pasaulio fydermeisterių.

Kaip pagrindinius monofilamentinius valus Styvas mėgsta naudoti GURU Pulse valą arba DAIWA Hyper Sensor valą. Abu jie gana standūs ir neblogai skęsta. Ant ritės būgnelio valo atsarga turėtų būti ne mažesnė kaip 150 metrų.






Gaudant smulkesnes žuvis (kuojas, plakius) naudojamas valas DRENNAN Double Strength. Jis yra plonas, bet labai stiprus pagal savo diametrą.



Gaudant pintu valu, reikalingas šoklyderis, amortizuojantis sistemą ir padedantis išvengti žuvies nusipurtymo. Šoklyderiams Styvas naudoja DAIWA Tournament ST monofilamentinį valą.



Fluorkarboniniai valai ne dažnai naudojami fydermeisterių. Galbūt šiek tiek logikos būtų juos naudoti žvejojant žiemos metu smulkias žuvis. O štai pintas valas – kita kalba. Pintukas dugninėje žūklėje labai praverčia ir padeda toliau užmesti įrankį, nes valo diametras plonesnis, taip pat sistema dėl valo netamprumo yra ženkliai jautresnė. Kai Styvui prireikia pinto valo, žvejyboms trumpais atstumais jis renkasi GURU Pulse pintą valą, 0,10 mm diametro. Tolimiems metimams naudojamas Tournament Evo valas.





Pavadėliams Styvas naudoja ploną monofilamentinį valą GURU N-Gauge. Tą patį valą jis naudoja ir plūdinių meškerių sistemoms montuoti.




Kokį mazgą naudoti pinto ir monofilamentinio valo sujungimui?

Styvas Ringeris pagrindinio pinto valo gale suformuoja standartinę kilpą. Per kilpą yra perveriamas monofilamentinis šoklyderio valas ir rišamas klasikinis mazgas Double Tucked Blood Knot. Kaip rišamas šis mazgas yra iliustracijoje žemiau.



Galutiniame variante realiai gaunami du mažesni mazgai. Vienas mazgas yra ant pinto valo suformuotos kilpos, kitas – kur monofilamentinio valo mazgas.





Bus daugiau...





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą