2020 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Dugninė meškerė angliškai – Styvo Ringerio patarimai (1): ŠĖRYKLĖLĖS

Angliškas žvejybos dugnine meškere stilius visuomet buvo savotiškas. Šiuo metu jis totaliai susikoncentravęs ties žūkle komerciniuose vandens telkiniuose. Į anglų pomėgį gaudyti komercinius karpiukus netruko sureaguoti žūklės įrankių gamintojai, ir beveik visų angliškų brendų kataloguose dabar dominuoja būtent komercinių telkinių rinkai skirti įrankiai. Į tai netruko sureaguoti ir žemyno gamintojai, suskubę kopijuoti angliško stiliaus meškerykočius, šėryklas ir kitą įrangą. Vienok, nors šiai žūklei skirtų įrankių rasti mūsuose jau ne problema, tačiau su informacija apie angliškuosius žūklės metodus tikrai yra skurdokai. Tad įsigijęs Styvo Ringerio knygą apie žūklę dugnine meškere, skubu pasidalinti sužinota informacija.

Kadangi knygos apimtis nemaža, tai ir straipsnių seks nemažai, skirstant juos į atskiras tematikas.

PAŽINK SAVO ŠĖRYKLĖLES

Žvejyba fyderiu neįsivaizduojama be pagrindinio atributo – šėryklėlės. Kuo daugiau įvairių šėryklėlių atsiranda rinkoje, tuo daugiau galvos skausmo meškeriotojams, siekiant nuspręsti kurią iš jų kokiomis sąlygomis reikėtų rinktis.

Pasidomėjus kaip buvo žūklaujama dugnine meškere senesniais laikais, akivaizdu kad žvejai per daug nesukdavo galvos, ir rinkdavosi plastikines atviras šėryklas stovinčiame vandenyje, o upėse gaudydavo plastikinėmis uždaromis šėryklomis. Atitinkamai ir parduotuvėse vyravo tik toks pasirinkimas. Tačiau jau minėtas pomėgis žūklei komerciniuose karpynuose stipriai pakoregavo tiek dugninės žūklės metodus, tiek įrangą. Tad ir šėryklų tipų pasirinkimas totaliai pasikeitė, ir kiekvienais metais gamintojai vis pasiūlo kokių nors naujovių.

Taip pat ir standartinės šėryklos sulaukia įvairių modifikacijų – gaminamos iš skirtingų medžiagų (metalo, plastiko, įvairių kombinacijų), modifikuojamos įvairiais sparneliais ir pan.

Tad nenuostabu kad didėjant pasirinkimui, atsiranda daugiau galvos skausmo žvejui. Pasirinkus nelabai tinkamo modelio šėryklą, esminę klaidą galima padaryti dar net nesudrėkinus valo.

Apie skirtingų šėryklų ypatumus Styvas Ringeris aiškina naudodamasis savo išimtinai savo paties praktika – tiesiog atskleisdamas kokios šėryklos yra jo paties dėžutėse, ir kokiomis sąlygomis jis pats jas naudoja. Kaip ir kiekvienas žvejys profesionalas, Styvas atstovauja konkrečius prekės ženklus, kurie jį remia, tad nenuostabu kad jo asortimente dominuoja GURU firmos produktai. Tačiau analogiškų gaminių pilna ir kitų gamintojų kataloguose, tad susirasti analogų nesudarys jokių didelių problemų.

Ir taip, konkretūs šėryklėlių modeliai:

Method feeder

Žūklės būdas vadinamas „The Method“ dabar yra vienas populiariausių žūklaujant komerciniuose vandens telkiniuose. Method tipo šėryklomis Styvas dažniausiai gaudo šiltuoju metų laiku, t. y. vasarą, kai žuvys aktyvios ir gerai reaguoja į gausų jaukinimą. Dažniausiai šios šėryklos pasirenkamos kai žūklės taikinys yra karpiai. Jaukui dažniausiai naudojamos mikro granulės apie 2 mm dydžio (angl. Pellets), kurių šiomis šėryklomis galima paduoti nemažą žiupsnelį. 


Hybrid feeder

Tai tam tikra Method šėryklėlių atmaina, savotiškas tarpinis variantas tarp Method ir Pellet feeder tipo šėryklų. Nuo Method tipo šėryklų skiriasi tuo, kad turi šonines sienutes, savotiškus bortus, kurios geriau apsaugo jauką šėryklai atsitrenkiant į vandenį ir skęstant, taip užtikrinama kad jaukas garantuotai pasieks dugną, o neišsibarstys kažkur pakeliui. Todėl puikiai tinka gilesnėse vietose. Tai irgi labai populiarios šėryklos šiuo metu komerciniuose karpynuose.

Pellet feeder

Šiuo metu Styvas nelabai dažnai naudoja Pellet feeder tipo šėryklas, bet jos leidžia preciziškai valdyti paduodamo jauko kiekį ir gali būti labai naudingos šaltesniu metų laiku.

Maggot feeder

Iš pavadinimo aišku, kad šios šėryklėlės skirtos musių lervoms. Jas anglai mėgsta naudoti žvejybai šaltuoju metų laiku. Jų žiemos žymiai švelnesnės, tad nenuostabu kad kai mes laipiojam ant ledo, anglą gali sutikti pakrantėje įsikūrusį ant platformos ir normaliai gaudantį fideriu. Šaltuoju metų laiku žuvys pereina prie mėsiško meniu ir vietoje vasarą naudojamų mikro peletsų mieliau renkasi lervas.

Maggot bullet feeder

Tai yra aukščiau aprašytos Maggot feeder šėryklėlės atmaina, tik svoris sukoncentruotas šėryklėlės apačioje taip, kad pagerintų užmetimą. Naudojamos tais pačiais atvejais kaip ir aukščiau aprašytosios šėryklos, tiesiog jas renkasi kai reikia užmesti toliau arba esant nepalankiam vėjui, kad geriau skristų užmetus.

Window feeder

Ne taip seniai rinkoje pasirodžiusios šėryklos. Styvas jas renkasi žvejodamas Airojoje dideliuose ežeruose. Jomis ant dugno paduodamos didesnės porcijos masalo – karpyto slieko, kasterio.

Cage feeder

Šėryklėlės iš plastikinio ar vielinio tinklelio, ką galima suprasti ir iš pavadinimo. Iš tokios šėryklėlės tinkamai paruoštas jaukas išeina dar šėryklėlės skendimo metu, tad ja patogu suformuoti žuvims patrauklų jauko debesį

Inline cage feeder

Tai tokios pat šėryklos kaip aukščiau aprašytosios, tik valas veriamas per šėrykloje sumontuotą vamzdelį, tad valu slankioja ne suktukas su segtuku, bet pati šėryklėlė. Tokias šėryklėles Styvas naudoja komerciniuose telkiniuose žvejodamas plakius ir karpių hibridus, vadinamuosius F1.

Large cage feeder

Didelės Cage feeder tipo šėryklos, dažniausiai išvis be svorio arba su labai nedideliu svareliu, kadangi dėl jų didelės talpos šėryklai pagrindinį svorį sukuria į ją sukimštas jaukas. Dažniausiai šios šėryklos naudojamos startiniam jaukinimui, kai norima greitai paduoti į žūklavietę daug jauko ir įvairių masalinių dalelių. Styvas jas mėgsta naudoti karšių žūklėje.

Open end feeder

Open end feeder pažodžiui išvertus ir reiškia kad tai yra šėryklėlė atvirais galais, kuri būna plastikinė cilindro formos, su didesnėmis ar mažesnėmis skylėmis šėryklėlės šonuose, kad vanduo geriau išplautų jauką iš jos. Tai absoliuti klasika, ir dabar intensyviai naudojama. Jas Styvas mėgsta naudoti karšių žūklėje, kuomet žūklaujama vidutiniais atstumais.

Solid open end feeder

Tai yra ta pati Open end šėryklėlė, pagaminta iš vientiso plastikinio cilindro, be jokių angų šonuose. Šia šėryklėle labai patogu ant dugno paduoti porcijas įvairaus masalo, tiek gyvo tiek negyvo. Šėryklėlės konstrukcija užtikrina kad skendimo metu neiškris nei viena masalo dalelė, kol šėryklėlė nenusileis ant dugno. Irgi dažnai naudojama startiniam šėrimui, kai norima ant dugno suformuoti jauko ir įvairių masalinių dalelių kilimą.

Bullet feeder

Šėryklėlė kitaip dar vadinama „kulka“, kadangi turi apačioje sumontuotą kulkos formos svarelį. Šėryklėlės korpusas suformuotas iš metalinio tinklelio. Kulkos formos svarelis užtikrina tolimą užmetimą, o korpusas iš tinklelio – greitą jauko išleidimą. Tai pagrindinis ginklas tolimam užmetimui ir Styvas mėgsta jas naudoti varžybose Airijoje, kur reikalingi itin tolimi metimai.

Distance feeder

Labai dažnai Styvo naudojama šėryklėlė varžybose, kur dažnai prireikia tolimesnių metimų. Tai Cage feeder tipo šėryklėlė, kurios korpusas iš metalinio tinklelio, o svoris tvirtinamas ne šėryklėlės šone, bet jos apačioje suformuojant žiedo formos svarelį. Dėl svorio sukoncentravimo apatinėje dalyje, tokia šėrykla skrieja žymiai toliau negu standartinis Cage fyderis, o savo funkciją paduodant jauką atlieka lygiai taip pat efektyviai.

Mini distance feeder

Tokios pat šėryklėlės su svareliu korpuso apačioje, tik mažesnio dydžio ir svorio. Kartais ir žūklaujant lengvais kotais prireikia tolimesnių užmetimų, arba kartais užmetimui trukdo nepalankus vėjas – tuomet ir praverčia tokios pagerinto užmetimo šėryklos. Kadangi skirtos lengvesniems įrankiams, atitinkamai jų ir dydis ir talpa yra mažesni.

Rocket feeder

Tai iš esmės tas pats Distance fideris, tik korpusas ne iš metalinio tinkliuko, bet plastikinis. Irgi naudojami lygiai taip pat ir tokiomis pačiomis sąlygomis kaip distance fyderiai, tik dėka plastikinio korpuso traukiant greičiau kyla į paviršių. Yra GURU firmos leidžiama šių šėryklėlių serija, kur apačioje esantį svarelį galima pakeisti. Taip galima tą pačią šėryklėlę pasunkint ar palengvint, kas kartais gali būti labai patogu, nes paduodamos porcijos dydis išlieka tas pats.

Impact bomb

Tai iš esmės ne šėryklėlės, bet svareliai su suformuota skyle arba įduba, į kurią galima įspausti šiek tiek jauko. Taip gaudant sistemėle su svareliu galima paduoti mini porciją jauko ar mikro peletsų. Dažniausiai naudojama šaltuoju metų laiku, kai nenaudojami dideli jauko kiekiai.

Cube

Pabaigai, tai jau apskritai ne šėryklos, o tiesiog kubo formos svareliai. Kažkodėl būtent tokios kubo formos svarelius pamėgę daugelis gamintojų ir turi jų savo asortimente. Tikinama, kad tokios formos svareliai labai gerai skrieja užmetant.


Įvairūs kiti niuansai...

Šėryklėlių svoriai.

Reikia atminti, kad žūklėje svarbus ne tik šėryklėlių dydis. Tiksliam užmetimui labai svarbus ir tinkamai pasirinktas šėryklėlės svoris. Kai gaudoma standartinėmis šėryklomis, kurios tvirtinamos prie segtuko su suktuku, šėryklėlės pakeitimas yra sekundžių reikalas. Kai gaudoma inline tipo šėrykla, kurios pats korpusas slankioja valu, šėryklėlės pakeitimui jau reiktų permontuoti visą sistemą. Išmaningi gamintojai netruko išspręsti šią problemą ir sugalvojo būdus kaip galima pakeisti tokio tipo šėryklėles, neperrišant pačios sistemos.

Geras tokio išmislo pavyzdys yra Preston Innovations ICS serijos šėryklos, kur ant valo užtenka sumontuoti specialų vamzdelį, ant kurio fiksuojamas šėryklėlės korpusas. Šėryklėlės korpusas turi pjūvį per visą savo ilgį, per kurį į šėryklėlės vidų įvedamas valas, prieš ją užneriant ant vamzdelio. Genialu ir paprasta. O Preston modeliai šaunūs dar ir tuo, kad ant to paties strypelio galima keisti ne tik skirtingo dydžio šėryklos korpusus, bet apskritai šėryklų tipus ar net svarelius. Taip žūklėje galima per kelias sekundes persimontuoti visiškai skirtingo tipo šėryklas, randant optimalų variant1 savo tikslams pasiekti – cage feeder, hybrid feeder, method feeder, pellet feeder.

Slankiojanti šėrykla ar šėrykla su elastiku?

Tie aukščiau aprašyti inline tipo šėryklų modeliai, kurie montuojami ant specialaus vamzdelio, gali būti ne tik slankiojantys. Yra vamzdeliai su viduje sumontuotu elastiku. Pats šėryklos korpusas ant vamzdelio montuojamas taip pat, bet vamzdelis ant valo neužneriamas, o pririšamas prie valo galo. Kitame vamzdelio gale ant elastiko pritvirtintas žiedelis, prie kurio tvirtinamas pavadėlis. Styvas labai mėgsta šią sistemą, ir kur tiktai leidžia žūklės telkinio taisyklė, visuomet naudoja elastikuotus strypelius. Jo nuomone, papildoma amortizacija kurią suteikia elastikas labai svarbi finaliniu momentu, įvedant žuvį į graibštą, kuomet valo atsargos beveik nėra  ir kai staigus žuvies spurtas gali pasibaigti nutrauktu pavadėliu ar ištrūkusiu iš burnos kabliuku. Elastikas ir yra papildoma apsauga ir svarbu tinkamai pasirinkti elastiko diametrą pagal numatomą laimikio dydį.

Taip pat svarbi ypatybė yra ta, kad su elastiku šėrykla nėra slankiojanti. Egzistuoja nuomonė kad dėka tokio šėryklos tvirtinimo, žuvys geriau pasikerta. Tai sąlygoja šėryklėlės svoris ir naudojami trumpi pavadėliai.

Kur laikyti šėryklėles?

Styvo pasirinktas variantas šėryklėlių laikymui – plastikinė dėžutė su daug skyrelių, panaši į tas įrankių dėžutes, parduodamas statybos prekių parduotuvėse.

Yra labai geras tokios dėžutės pavyzdys tos pačios firmos GURU asortimente. Suprantama, tai išimtinai kiekvieno žvejo įpročio ir finansinių galimybių reikalas.


Bus daugiau...


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą