2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Stambių kuojų žūklė – 20 angliškų patarimų

Anglišku terminu „specimen fishing“ apibrėžiama specializuota tam tikros rūšies žuvų žūklė, vaikantis rekordinių šios rūšies egzempliorių ir naudojant įvairiausius mėgėjiškos žūklės įrankius. Labai geras tokios specializuotos žūklės pavyzdys yra šiuolaikiniai karpininkai.

Pas mus populiariausios specializacijos (nekalbant apie spiningą ar velkiavimą) – karpių žūklė, didelių lydekų žūklė gyvomis žuvelėmis. Na dar yra tokia kasta kaip „karšininkai“, o pasistengus gal pavyktų surasti ir  vieną kitą specializuotą ūsorių, šapalų ar šamų gaudytoją.

Atrodytų, ką bendro turi „specimen fishing“ ir kuojų žūklė, kuri pas mus asocijuojasi su priekrantės smulkmės gaudymu. O štai anglo tokia sąsaja visiškai nenustebintų. Specializuoti kuojų ar net raudžių žvejai pas juos – įprastas dalykas. Yra netgi žvejų klubai, vienijantys tik kuojų gaudytojus. Tokiam žvejui sugauta kilograminė kuoja suteiks ne mažiau džiaugsmo nei karpininkui užkibęs virš 20 kg karpis.


Taigi, norint susikauti su rekordinėmis kuojomis, verta pastudijuoti šios žūklės specialistų patarimus.
1. Pabandykite naudoti masalų kombinacijas. Gali tikti įvairūs variantai – musės lerva ir kokonas, musės lerva ir konservuotas kukurūzas, musės lerva ir duona, musės lerva ir sliekas ir t.t. Nebijokite eksperimentuoti.
2. Kanapės – vienas iš geriausių visų laikų skanėstų kuojoms – tiek naudojamos jaukinimui, tiek kabinamos ant kabliuko kaip masalas. Galite pirkti jau paruoštas naudojimui, taip sutaupysite laiko. Taip pat paeksperimentuokite su kvapais. Yra pasiteisinusios šios kvapų kombinacijos su kanapėmis – čili, apelsino, šokolado.
3. Kaip ir kitos žuvys, stambios kuojos labai reaguoja į apšvietimo sąlygas. Pabandykite laimę aušros metu ar atėjus vakaro prieblandai.
4. Negalvokite kad komerciniai tvenkiniai skirti tik karpių žūklei. Daugumoje jų yra ir baltos žuvies, ir kadangi ji retai gaudoma, kibimas sąlyginai gali būti geresnis. Juolab kad tvenkiniuose gausiai jaukinant karpius, baltoms žuvims taip pat lengviau pasiekti „bonusinį“ dydį.
5. Pabandykite į jauką įmaišyti kondensuoto pieno. Vandenyje jis sudaro „debesėlį“, varantį kuojas iš proto.
6. Šaltuoju metų laiku (lapkritis – kovas) yra daugiausia šansų sulaukti rekordinių laimikių. Ne tik dėl to, kad žuvys ruošiasi nerštui, bet ir todėl, kad masalus mažiau puldinės smulkmė, kuri šaltame vandenyje mažiau aktyvi.
7. Upės, kurios teka urbanizuotose vietovėse, taip pat gali būti neblogos kuojų žūklavietės. Taip yra todėl, kad žuvys labiau įpratusios prie triukšmo ir ne tokios baikščios. Taip pat ir žvejų tokiose vietose dažnai būna mažiau.
8. Karjeruose taip pat galima aptikti didelių kuojų. Tik šiuose telkiniuose ypatingai svarbu rasti tinkamą vietą, nes žuvys koncentruojasi specifiniuose taškuose, kuriuos ne taip lengva aptikti. Tai gali būti menkučiai dugno perkritimai ar švaresnio dugno „langai“ tarp žolių.
9. Rekordinių kuojų žūklėje pasiteisina mini boiliai. Ypač telkiniuose, kur žvejai gaudo karpius ir kur žuvys jau yra susipažinusios su tokio tipo „gaminiais“.
10. Gaudydami kuojas plūdine meškere, nuolat eksperimentuokite su nustatytu gaudymo gyliu. Nes žuvys dažnai mėgsta pakilti į aukštesnius vandens sluoksnius, suviliotos lėtai skęstančių jauko dalelių.
11. Prijaukintoje zonoje pamėginkite gaudyti keliuose taškuose. Pavyzdžiui, užmesti šiek tiek toliau už jaukinimo vietos. Dažnai stambios žuvys sukinėjasi prijaukintos zonos pakraščiuose.
12. Negalvokite, kad sudurtinės meškerės kaušelis skirtas tik biriam jaukui ar jauko rutuliams. Jį galima naudoti ir skystam ar želės konsistensijos jaukui. Ypač tai efektyvu šaltuoju metu laiku, nes toks jaukas privilioja žuvis bet jų nesotina.
13. Stambioms kuojoms reikia ir specializuotų įrankių, ypač žūklaujant dugnine meškere su šėryklėlėmis. Tokie meškerykočiai žymimi ne pagal užmetimo svorį, bet pagal laikomąją galią, kaip kad karpiniai kotai. Kuojoms tiks 1 – 1,5 lb galios meškerykočiai, dažnai dar vadinami „avon rod“.
14. Jei gaudant kuojas sunkesniu fideriu su šėryklėle žuvys dažnai atsikabina, sistemoje reikia įmontuoti 15 cm ilgio silikoninį amortizatorių (koks yra naudojamas sudurtinėse meškerėse). Kuomet naudojamas sunkesnis meškerikotis su gana plonais valais ir smulkiais kabliukais – šis elastiko intarpas papildomai amortizuoja visą sistemą ir padeda išvengti žuvų praradimų.
15. Musės lervų kokonai yra puikus masalas kuojoms. Pastebėta kad jis itin patrauklus didesnėms žuvims.
16. Raudonos spalvos musės lervos puikiai vilioja lynus ar ešerius, bet pastebėta kad kuojoms labiau patinka bronzinės spalvos lervos. Lervoms taip pat galima suteikti ir kvapą, naudojant skystus ar miltelių pavidalo kvapus. Pabandykite panaudoti tropinių vaisių kvapą.
17. Palaidynė su „stick“ tipo plūde yra puikus metodas kuojų žūklei upėse, bet įrankis turi būti tinkamai subalansuotas. Ploni valai ir smulkūs kabliukai yra privalomas dalykas, bet ne mažiau svarbu ir tinkamai parinkta meškerykočio akcija bei kokybiška viršūnėlė, kuri turi būti pakankamai standi pakertant žuvį, ir gerai amortizuoti užkibusios žuvies smūgius.
18. Verta paeksperimentuoti su įvairiais dirbtiniais masalais ar jų kombinacijomis su tikrais. Pvz., gerai gali pasiteisinti dirbtinės musių lervos ar kokonai, kurie puikiai laikosi ant kabliuko. Tik šiems masalams reikia suteikti papildomą kvapą naudojant įvairius dip‘us.
19. Konservuoti kukurūzai irgi neblogas stambių kuojų masalas. Norint „patiuninguoti“ šį masalą, verta jį papildomai pakvėpinti įvairiais kvapais, ar ant kabliuko kabinti kukurūzus kurie buvo sumaišyti su jauko mišiniu ir yra prisigėrę jauko kvapų.
20. Gaudant kuojas, pirminį jaukinimą žūklės pradžioje reikia daryti gausesnį, sumetant į vandenį didžiąją dalį jauko. Likęs jaukas naudojamas žūklės metu papildomai jaukinant nedidelėmis porcijomis. Masalui naudokite musės lervos ir kokono kombinaciją ir kuojas galėsite sėkmingai traukti visą dieną.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą