2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Sistema ūsoriams – GROUNDBAIT FEEDER RIG

Paprasta, bet efektyvi fiderio sistemėlė stambių upinių žuvų gaudymui. Subalansuota ūsoriams, bet tinka ir kitoms stambioms žuvims, pvz. šapalams, karšiams. Svarbu tik parinkti tinkamą masalą ir jauką. Ji lengvai sumontuojama ir tinka naudoti tiek giliose lėtesnės srovės upėse, tiek sekliuose ir srauniuose vandenyse.

Ko reikia šiai sistemėlei - tai įvairaus svorio atvirų šėryklų („open end feeder“), atitinkamo dydžio kabliukų su auselėmis, pinto valo pavadėliams, stipraus pagrindinio valo, suktukų su segtukais ir specialaus guminio stabduko („buffer bead“).
Šitie stabdukai, vadinami „buffer bead“, yra labai elementarus, bet praktiškas dalykėlis. Jį sudaro guminis stabdukas, į kurį iki pusės įsikiša paprastas suktukas, prie kurio rišamas pagrindinis valas ir pavadėlis. Parduotuvėse tokių dalykų galima rasti (ypač karpininkų asortimente) ir jie atrodo maždaug taip:


Jis tarnauja kaip ribotuvas šėryklėlės slankiojimui pagrindiniu valu, ir apsaugo mazgus nuo pažeidimų.

Svarbiausia žūklės šia sistema dalis – tinkamai parinktas šėryklėlės svoris. Tam prireiks keleto eksperimentinių užmetimų žūklės pradžioje. Užmetimai atliekami tuščia šėryklėle (be jauko), eksperimentuojant parenkamas toks šėryklos svoris, kad ji srovėje laikytųsi vienoje vietoje. Idealu, kai šėryklėlė tik vos vos laikosi ant dugno. Tokiu atveju, žuviai sugriebus masalą, šėryklėlė iš karto pajuda iš vietos ir gerai signalizuojamas kibimas.
Šėryklėlė, kaip jau buvo minėta, turi būti plastikinė ir atvirais galais. Plastikinė todėl, kad iš analogiško tipo tinklinių šėryklų jaukas pernelyg greitai plaunamas. O plastikinėje šėrykloje jaukas gerai laikosi ir pradedamas plauti tik kai šėrykla jau guli ant dugno.

Du pagrindiniai masalai šiai sistemėlei yra didelės granulės („halibut pellets“) arba žuvies skonio boiliai („fishmeal boilies“). Šie pavadinimai gali pasirodyti šiek tiek „kosminiai“, bet karpininkų parduotuvėse jų galima rasti be problemų. Juos mėgsta tiek ūsoriai, tiek šapalai bei karšiai. Žinoma, galima rinktis ir ką nors iš labiau įprastų masalų – musės lervas, kokonus, sliekus, konservuotus kukurūzus ar kt.

Jaukas, naudojamas šėryklėlėms, turi derėti su masalu. Pvz., jei masalu pasirinkti žuvies skonio granulės ar boiliai, montuojami ant plauko sistemos, tai geriausias jaukas – žuvies skonio jauko mišinys su šiek tiek įmaišytų granulių.

Sistemos montavimo principas:


A – didesni masalai (granulės ar boiliai) turėtų būti rišami prie kabliuko naudojant „plauko“ sistemą. Tam reikalingi stipresni kabliukai su auselėmis (geriausia rinktis iš karpininkų asortimento). Norint naudoti įprastus masalus, reikia rinktis stipresnius kabliukus, kurių dydis derėtų su pasirinktu masalu.
B – kokį pavadėlį naudoti, pasirinkimo reikalas. Galima naudoti tiek pintą valą, tiek monofilamentinį. Nusprendus naudoti monofilamentinį, reikėtų pasirinkti diametrą, kuris leistų lygiaverčiai kovoti su užkibusiu ūsoriumi. Tam tiks 0,20 – 0,22 mm diametro monofilamentinis valas. Norint naudoti pavadėliui pintą valą, tiks 12 lb laikomoji galia (maždaug 0,14 mm diametras).
C – jaukas turi atitikti masalą. Boiliams ir granulėms idealiai tiks žuvies „skonio“ jauko mišinys su įmaišytomis granulėmis. Tokia kombinacija vilioja daugumą upinių žuvų.
D – atviros šėryklėlės svoris turi būti toks, kad ji laikytųsi srovėje, bet žuviai kimbant pasileistų pasroviui.
E – šėryklėlę prie valo tvirtinkite naudojant suktuką su segtuku, kad būtų galima nesunkiai ją pakeisti. Pavadėlį riškite prie suktuko su guminiu stabduku („buffer bead“).
F – pagrindinis valas turi pakankamai stiprus, kad būtų galima susitvarkyti su stambia žuvimi. Tinka 0,22 – 0,27 mm diametras.

Pagal:
Gofishing.co.uk
Feeder rigs

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą