2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Šėryklėlės

Šiais laikais, esant gausiam šėryklėlių pasirinkimui parduotuvėse, ne taip lengva išsirinkti tinkamiausią. Kabint prie segtuko bet kokią po ranka pakliuvusią seną šėryklėlę, nėra pats geriausias variantas. Jų pasirinkimas dėl to ir yra toks gausus, kad gamintojai nuolat tobulina įvairias modifikacijas, pritaikydami jas prie vandens telkinių bei žūklės būdų specifikos. Taigi, prieš komplektuojant fiderį, verta pasidomėti kokie yra pagrindiniai šėryklėlių modeliai ir kokioms sąlygoms jie skirti.

Atvira šėryklėlė (Open End Feeder)

Plastikinės cilindrinės šėryklos, atvirais galais, su išgręžtomis skylėmis korpuse ir švininiu svareliu. Jos skirtos jauko mišiniui ir labiau pritaikytos sąlygoms, kai žūklavietės gylis yra didesnis kaip 1,5 m. Taip pat jos puikiai tinka ir biraus jauko pateikimą žūklavietėn. Tai daroma labai paprastai – vienas šėryklėlės galas užkemšamas jauko mišiniu, pripilama šiek tiek biraus jauko, ir tuomet kitas šėryklėlės galas taip pat užkemšamas jauko mišiniu. Kitaip tariant, suformuojamas savotiškas „sumuštinis“.


Atvira tinklinė šėryklėlė (Mesh Cage Feeder)

Tinklinė šėryklėlė (iš vielos tinkliuko) skiriasi nuo aukščiau aprašytos plastikinės tuo, kad iš jos greičiau išplaunamas jauko mišinys. Dėl to jos labiau tinka žūklaujant seklesniuose telkiniuose. Dideliam gyliui ar žūklei stiprioje srovėje šios šėryklėlės netinka, nes didžioji dalis jauko bus išplauta dar šėryklai nenusileidus ant dugno.


Uždara šėryklėlė (Blocked End Feeder)

Šios tipo plastikinės šėryklos naudojamos gyviems masalams (dažniausiai musės lervoms) patiekti žūklavietėn. Užmetus įrankį, musės lervos po truputį per skyles lenda lauk, formuodamos patrauklią žuvims jauko zoną aplink masalą. Beje, šį procesą galima kontroliuoti. Padidinus skyles, musės lervos pasišalina iš šėryklos greičiau. O norint atvirkštinio varianto – dalis skylių apvyniojamos izoliacine juosta. Dar vienas šių šėryklų naudojimo variantas – žūklaujant stiprioje srovėje ir naudojant kanapes maišytas su kapotais sliekais arba kokonais. Tik tokiu atveju padidinamos skylės, kad jaukas greičiau išsiplautų.


Method Feeder

Dažniausiai naudojamos karpių ar karšių žūklėje. Žūklaujant jomis, naudojamas labai trumpas pavadėlis. Šėryklėlė apspaudžiama lipniu jauko mišiniu, dažniausiai į jį įspaudžiant ir masalą su kabliuku. Žuvys, rankiodamos jauko gabaliukus aplink šėryklėlę, randa ir masalą. Dažniausiai, dėl šėryklėlės svorio, žuvys pasikerta savaime.


Plastikinės tinklinės šėryklėlės (Plastic Mesh Feeder)

Šios šėryklėlės labai tinka apžėlusiose žūklavietėse. Nuo metalinio tinklo šėryklėlių jos skiriasi tuo, kad traukiamos greičiau pakyla nuo dugno ir tokiu būdu mažiau „renka žoles“.


Uždaros šėryklėlės „Feeder Bomb“

Pasunkintos uždaros plastikinės šėryklėlės. Taip pat kaip ir aukščiau aprašytos jų „giminaitės“, naudojamos musių lervoms, tik jų specializacija – tolimi metimai dėl apačioje sukoncentruoto svorio. Puikiai tinka specializuotai didelių kuojų ar karšių žūklei.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą