2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Kuoja ant pagaliuko

Pagaliukas, tai yra ne kas kita, kaip iš Anglijos kilusi „stick“ tipo plūdė (ang. Stick – pagaliukas). Šios plūdės - angliška kuojų žūklės klasika. Klasikiniame variante jos naudojamos žvejojant „match“ tipo, 3,90-4,20 m ilgio, meškerykočiais. Šiomis plūdėmis žūklaujama upėse su lėta ar vidutinio stiprumo srove. Suradus patogią vietelę netoli kranto, galima šiomis plūdėmis pažvejoti ir stipresnėje srovėje šapalus ar net ūsorius.

Klasikinės „stick“ tipo plūdės savo forma iš tikrųjų panašios į pagaliuką. Jų korpusas gaminamas iš balzos medžio, o kylis iš nendrės ar iš kokio sunkesnio medžio. Vėlesnėse modifikacijose kylius imta gaminti ir iš vielos ar plastiko. Ant valo „stick“ plūdės tvirtinamos dviejuose – trijuose taškuose, silikoninėmis gumelėmis.

Žūklavietės gylis nustatomas toks, kad dalis pavadėlio vilktųsi dugnu. Kibimai pasireiškia keliais būdais – sulėtėja arba sustoja plūdės dreifas, plūdė šiek tiek pakyla virš vandens. Ypač stabdyti plūdę mėgsta šapalai. Paėmusi masalą žuvis kelias sekundes lieka stovėti vietoje, todėl plūdė tiesiog sustoja bet nepaneria po vandeniu. Jei žuvis staigiai griebia masalą – tuomet plūdė staigiai neria gilyn.

Kontroliuojamas dreifas
Skirtingai nuo žūklės sudurtine meškere, kur masalo pravedimas srovėje atliekamas su prilaikymu, „stick“ plūdėms paprastai leidžiama laisvai dreifuoti, paliekant neužlenktą ritės lankelį kad valas laisvai vyniotųsi iš ritės. Valo slinkimas iš ritės reguliuojamas ranka. Kibimo metu, kai reikia pakirsti žuvį, valas laisva ranka tiesiog prispaudžiamas prie būgnelio. Žūklaujant tokiu principu, galima patikrinti ilgą ruožą, esantį nuo žvejo žemiau pasroviui. Jei žuvys labiau koncentruojasi ir užsilaiko konkrečiame taške (pvz., ant dugno yra koks nežymus kliuvinukas, prie kurio susikoncentruoja daugiau jauko dalelių, taip pritraukiant į šią vietą daugiau žuvų), masalą plukdant ties ta vieta, plūdę pravartu pristabdyti. Kadangi plūdės dreifo metu ritės lankelis paliktas neužlenktas, tai norint pristabdyti plūdę, užtenka pirštu užspausti valą prie būgnelio, kad jis laisvai nebeslinktų iš ritės.

Įrankis subalansuojamas švininiais apvaliais svareliais, juos išdėstant taip, kad masalą sugriebusi žuvis nejaustų didelio pasipriešinimo.


Trumpai apie įrankius
• Lengvas „match“ tipo meškerykotis. Ilgis 3,90 – 4,20 m.
• Lengva beinercinė ritė su pagrindiniu 0,14 – 0,16 mm diametro valu.
• Pavadėliai 0,10 – 0,12 mm skersmens.
• Kabliukai 12 – 18 Nr., priklausomai nuo masalo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą