2017 m. spalio 2 d., pirmadienis

APIE VARŽYBAS "METHOD FEEDER CUP 2017"

Paskutinę rugsėjo mėnesio dieną įvyko dar viena naujovė šalies sportinės žūklės dugnine meškere pasaulyje – žūklės varžybos „METHOD FEEDER CUP 2017“.
Varžybos buvo surengtos Punioje esančiame komerciniame tvenkinyje www.dideleszuvys.lt, kur kažkada teko organizuoti ir pirmojo FEEDER CUP turnyro vieną iš etapų, kuriame dalyviai „pridaužė“ karšiukų ne mažiau negu kur nors Skirvytėje.
Varžybos nuo kitų skyrėsi tuo, kad jose buvo galima gaudyti naudojant tik tam tikrą žūklės būdą, anglų pavadintą „Method“, kai specialios konstrukcijos šėryklėlė aplipdoma jauku, į jauką įspaudžiant ir kabliuką su masalu pririštą ant trumpučio pavadėlio. Pagrindinis taikinys žūklaujant šiuo būdu yra karpiai, tačiau nespjauna į taip pateiktą masalą ir kitos žuvys – lynai, karšiai, karosai, stambesnės kuojos.
Pats šis žūklės stilius iš esmės nėra naujovė Lietuvoje, taip pvz. žmonės gaudydavo Kauno marių karšius naudodami vielines šėryklėles ir nežinodami jokių tokių terminų kaip „method“. Tačiau anglai taip išpopuliarino šį žūklės būdą, kad praktiškai kiekvienas didesnis žūklės reikmenų gamintojas dabar savo asortimente turi atskirą specialiai šiam žūklės būdui skirtos įrangos. Rinkoje gausu meškerykočių, ričių, šėryklų ir įvairių kitų aksesuarų pažymėtų „method feeder“, nors iš esmės tam puikiai tinka tinkamos klasės klasikinė feeder'io įranga. Tiems kas dar nežino kas tai yra „method feeder“, užtenka įsivesti šiuos žodžius į google paiešką ir rasite tiek info ir video medžiagos, kad daugiau jokių klausimų nebekils.
Šios varžybos buvo organizuotos tandemo principu, t. y. jose dalyvavo komandos sudarytos iš dviejų žmonių. Įskaitinės žuvys šį kartą buvo tik karšiai, lynai ir karosai. Karpiai ir kuojos į apskaitą nebuvo traukiami, siekiant maksimaliai suvienodinti žūklės sąlygas.
Varžybas organizavo žvejų klubo „Ant bangos“ feeder'io sekcija. Jų sumanytojas – gerai žinomas žvejys sportininkas Martynas Mikelionis.
Man labai patinka įvairios nestandartinės idėjos ir iniciatyvos, kurių mūsų žūklės rinkoje labai trūko. Ypač džiugu kad tokį renginį sumanė mano bendraklubiai, tad sužinojęs apie šį klubiečių išmislą pasisiūliau kaip nors prisidėti prie jo, ir turėjau garbės jame teisėjauti. Tad pabandysiu šiek tiek papasakoti kaip viskas vyko ir pasidalinti savo įspūdžiais bei vaizdine medžiaga...


Registracija varžyboms ir burtų traukimas vyko apie 7 valandą ryto. Automobilio termometras rodė lygiai 0 laipsnių temperatūrą. Turint omenyje, kad pastarąją savaitę vyravo itin šilti rudeniniai orai, toks staigus naktinis atšalimas nedžiugino ir žiūrint į apšarmojusias pievas ryte tikrai kilo abejonių ar žuvys nesudurniuos dėl tokios staigios oro permainos.


Telkinys kuriame vyko varžybos nėra didelis, tad iš karto buvo limituotas komandų skaičius ir varžyboms kviesta registruotis 12 komandų. Sudalyvavo 10 komandų.
Varžybų dienotvarkė klasikinė, tik gaudymo trukmė buvo numatyta ilgesnė – 7 valandos, kai paprastai varžybose būna penkios. Čia neskaitant pasiruošimui ir pradiniam jaukinimui skirto laiko. Taigi pagrindinė žūklė vyko laikotarpyje nuo 09 iki 16 valandos.




Tiems kas nėra dalyvavęs žūklės varžybose rekomenduočiau bent atvykti jas pažiūrėti stebėtojo akimis. Labai naudinga pasižiūrėti kaip prie vandens elgiasi geriausi šios srities specialistai – kaip ruošia žūklavietę, kokią įrangą naudoja, kokią žūklės techniką ir taktiką taiko ir t.t.
Smagu žiūrėti į pasiruošimo žūklei procesą, kai kiekvienas itin susikaupęs įsirenginėja žūklės vietą ir traukia iš krepšių įvairius indelius be etikečių su slaptais ingredientais, tikėdamasis kad būtent jo paruoštos gudrybės padarys stebuklą ir leis apstatyti visus konkurentus. Iš kiekvieno sektoriaus sklinda vis kitokie kvapai, jautiesi kaip kokioje šamanų sueigoje.












  
Aišku, prasidėjus varžyboms žuvys greit sustato viską į savas vietas ir paskirsto prioritetus taip, kaip reikia joms.
Deja, šį kartą stebuklingo raktelio niekam nepavyko rasti. Žuvų kibimas ne tai kad buvo vangus... jo tiesiog nebuvo visai. Pirmąjį traukiamą karšiuką pastebėjome praėjus vos ne pusei žūklės laiko. Tiek žiūrovams, tiek teisėjams buvo nuobodu nes trūko reginio, bet galima tik užjausti varžybų dalyvius kuriems teko prasėdėti septynias valandas nervingai rūkant ir intensyviai žiūrint į  nejudantį meškerės galiuką.








Nepasisekė net ir vargšui šuneliui, laukusiam skanaus kąsnelio :)



Antrojoje varžybų pusėje įvyko vienintelė renginio atrakcija – užkibo ir buvo ištrauktas vienintelis varžybų BIG FISH'as, apie 10 kg karpis.
Jį ištraukė pats mažiausias ir jauniausias varžybų dalyvis, davęs palaikyti laimikį ir dviem suaugusiems dėdėms :)





Na o jeigu rimtai, tai čia taip pasisekė/nepasisekė Pauliaus Korsako ir Manto Juknevičiaus tandemui. Pasisekė – nes feeder tipo meškerykočiu ištraukti tokio dydžio laimikį yra kiekvieno žvejo svajonė. Nepasisekė – nes laimikis deja nebuvo įskaitytas, kadangi varžybose karpiai buvo neįskaitinės žuvys.
Karpis užkibo Mantui, Paulius meistriškai jį įgrūdo graibštan. Kaip vyko procesas, galima pasižiūrėti trumpame video:


Paulius ir Mantas yra aukščiausio lygio fydermeisteriai, tačiau be to vienintelio karpio jiems taip ir nepavyko per septynias valandas suvilioti jokios kitos žuvies. Taip kad galite įsivaizduoti koks įnoringas buvo tądien žuvų apetitas.
Tokio lygio meistrams baigti varžybas su nuliu yra tikrai rimtas stresas, po kurio net slapčia tenka braukti ašarą...




Iš viso su nuliais liko 3 komandos iš 10-ies. Visi kiti sugebėjo pagauti karšiukų. Labai idomiai Manto ir Pauliaus likimo išvengė jų kaimynai – komanda pasivadinusi „autsaideriais“. Visas septynias valandas vyrai „rūkė“, nepamatę nei vieno kibimo, ir kai pačioje varžybų pabaigoje jau bendravo su žiūrovais net nežiūrėdami į vandenį ir pakavosi daiktus – staiga pastebėjo tą vienintelį dienos kibimą ir likus vos 4-ioms minutėms iki varžybų pabaigos sugebėjo ištraukti 0,88 kg karšį, ir įsibrauti tarp dviejų „Ant bangos“ klubo komandų, užėmusių 5-tą ir 7-tą vietas.



Varžybų nugalėtojai sugebėjo ištraukti kelis karšius, svėrusius bendrai 2,63 kg. Antroji ir trečioji vietos tenkinosi atitinkamai 1,66 ir 1,16 kg svoriais.







Nors ir nedidelis tai buvo renginys, kolegos tikri šaunuoliai kad sugebėjo paruošti gražias taures ir medalius varžybų prizininkams, ženklelius visiems varžybų dalyviams, nedidelius prizus pirmoms trims komandoms nugalėtojoms. Tokios smulkmenos papuošia renginį, nors tikrai akivaizdu kad pagrindinis akstinas dalyviams yra noras išbandyti jėgas su bendraminčiais ir gerai praleisti laiką.




Kažkodėl turiu nuojautą, kad skelbimą apie žūklės varžybas su „method feeder cup“ pavadinimu bus galima pamatyti ir kitais metais. Galbūt bus geriau tokį renginį daryti šiltesniu metų laiku, kai karpinės žuvys aktyvesnės.
Bet neabejoju, kad tokio pobūdžio varžybos tikrai turi perspektyvą ir paįvairins dugninės gerbėjų laisvalaikį. Tik štai teisėjauti jose vargu bau ar benorėsiu, jaučiu kad laikas pačiam papildyti varžybų dalyvių gretas :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą