2016 m. spalio 22 d., šeštadienis

CRANK tipo plaukiantys vobleriai šapalams

Kai už lango spalio vidurys, gal ir ne pats tinkamiausias laikas analizuoti šapalinius voblerius. Bet pasižiūrėjus į šiuos mielus japoniškus „rubuiliukus“, mintys savaime nuklysta prie čiurlenančios upės ir žvitriai srovėje nardančių storasprandžių šapalų.
Šis šapalinių  voblerių sąrašas yra rekomenduojamas rusų spiningautojų ir paskelbtas žurnale „Rybačte s nami“.

Baby Griffon (Megabass)



Techninės charakteristikos: ilgis 37 mm, svoris 4.6 g, darbinis gylis 0.3 – 0.8 m, tipas – plaukiantis.

Labai greitai „užsiveda“ ir pradeda dirbti prie lėčiausio pravedimo. Subalansuotas volframiniu cilindriuku ir volframiniu šrateliu, kuris yra voblerio priekyje ir padeda masalo stabilizacijai jį traukiant dideliu greičiu. Masalas turi ir išorinę stabilizavimo sistemą – tam tikrą kanaliuką per kurį verčiasi vanduo ir keičiantis srovei ir jos greičiui, masalas traukiamas išsilaiko horizontaliame lygmenyje ir neiškrypsta iš kurso.


Baby Griffon Zero (Megabass)



Techninės charakteristikos: ilgis 37 mm, svoris 5.2 g, darbinis gylis 0 – 0.2 m, tipas – plaukiantis.

Tai visiškai paviršinė modifikacija, dirbanti pačiame vandens paviršiuje. Iš čia ir voblerio pavadinimas „zero“, kas reikštų kad jis neria nulį metrų. Masalas dirba pačiame vandens paviršiuje, palikdamas ryškų pėdsaką paskui save. Greitoje srovėje, traukiamas prieš srovę šiek tiek paneria, bet labai nežymiai – ne daugiau 10-15 cm. Šis vobleris taip pat subalansuotas volframiniu cilindriuku ir šrateliu, tik jie išdėstyti voblerio galinėje dalyje. Galima šį masalą traukti ir naudojant įvairią tvičinginę animaciją. Šiuo atveju jis nardo nedidele amplitude į šonus, kaip koks savotiškas popper‘io ir walker‘io hibridas. Taip pat turi ir išorinę stabilizavimo sistemą.

B – Switcher MDR Midget (Zipbaits) 

Techninės charakteristikos: ilgis 43 mm, svoris 6.6 g, darbinis gylis 1.0 – 2.0 m, tipas – plaukiantis.

Šis vobleris savo klasėje jau yra tam tikra „sunkioji artilerija“. Dėl savo masės jis toli užmetamas, o ir jo darbinis gylis kur kas įspūdingesnis. Vobleris subalansuotas volframiniu cilindriuku, kuris metimo metu nusiritina į voblerio uodeginę dalį, dėl to voblerio svorio centras persikelia arčiau galo ir jis skrenda toliau ir stabiliau. Traukiant masalą, volframinis cilindriukas nuslenka į voblerio priekį ir tada jau stabilizuojama voblerio eiga vandenyje. Šis volframinis cilindriukas tuo pačiu dar tarnauja ir kaip barškutis, papildomai atkreipiantis žuvų dėmesį dėka akustinių savybių. 
Dėl ilgo liežuvėlio vobleris greitai ir giliai neria, stabiliai dirba tiek stoviniame tiek greitai tekančiame vandenyje, gerai apeina kliūtis (į jas pirmiausia atsimuša liežuvėlis). Pauzės metu šis masalas greitai kyla aukštyn, tad juo patogu žaisti tarp arba virš įvairių kliuvinių. 
Pagal žuvų viliojimo savybes iš tikrųjų tai nėra grynai šapalinis, o pakankamai universalus masalas. Labai dažnai jo aukomis tampa ir ešeriai, lydekos. O štai pagal darbines savybes jis tinkamas toli gražu ne visur. Pvz. seklioje rėvoje toks masalas tiesiog ars dugną tiesiogine žodžio prasme. Tad labiau jis tinkamas didesnėms upėms, kur solidesni gyliai ir reikia toli užmesti, arba mažų upių duobėms apgaudyti.

Woody Soul FOP 32F-SR (Pontoon 21) ir Woody Soul FOP 38F-SR



Techninės charakteristikos: ilgis 32 mm, svoris 2.5 g, darbinis gylis 0.1 – 0.4 m, tipas – plaukiantis.

Techninės charakteristikos: ilgis 38 mm, svoris 3.5 g, darbinis gylis 0.1 – 0.4 m, tipas – plaukiantis.

Du broliukai vobleriukai, šiek tiek besiskiriantys dydžiu ir svoriu, bet kitomis savybėmis identiški. Šio masalo pavadinimas „woody soul“ reiškia kad vobleris yra medinukas, t.y. pagamintas iš balzos medžio. Medinius voblerius sunku gaminti serijiniu būdu. Skirtingi medžio gabaliukai turės nevienodą tankį, ir tikrai sunku užtikrinti vienodas jų savybes. Bet apie šią voblerių seriją atsiliepimai tikrai neblogi. Masalo viduje yra plastikinis karkasas, ant kurio kaip koks kevalas priklijuojamas medinis kūnelis. 
Vobleris yra labai plūdrus ir pasižymi aktyviu žaidimu ir didelio dažnio virpesiais. Galima masalą vesti iškėlus aukštai spiningą ir jis dirbs pačiame vandens paviršiuje. Vedant masalą su nuleistu spiningu jis ners giliau. Dar vienas populiarus būdas žūklaujant šiuo vobleriu – masalo užmetimas skersai srovės, plukdymas pasroviui kol valas įsitempia ir vobleris srovės veikiamas pradeda palengva dirbti. Kai žuvys aktyviai maitinasi vandens paviršiuje, dažnai toks būdas nelieka jų nepastebėtas.
Gaudant šios serijos masalais, galima pažaisti su papildomais svoriais, siūlomais to paties gamintojo. Tai yra mažiukai švininiai apskriti lipdukai, kuriuos klijuojant ant masalo galima šiek tiek pakeisti jo žaidimą.
Yra pastebėta, kad dažnai žuvys mėgsta atakuoti šį masalą vos tik jis tėškiasi į vandenį, arba vos tik jis pradeda dirbti. Taip pat galima šį voblerį vesti taip, kad vandenyje jis paskui save paliktų „ūsus“. Žodžiu, eksperimentams ir improvizacijoms šis masalas suteikia daug galimybių. Jis gerai dirba tiek prieš srovę, tiek pasroviui.

Tiny Blitz MR (OSP)




Techninės charakteristikos: ilgis 44 mm, svoris 6.3 g, darbinis gylis 1.2 – 1.8 m, tipas – plaukiantis.

Japonijoje šis vobleris laikomas vienu geriausiu basų žūklėje. Nepriklausomai nuo traukimo greičio, masalas virpa labai aktyviai ir stabiliai. Šį stabilumą suteikia voblerio pilvuke esantis volframinis šratelis, dėl kurio voblerio svorio centras perkeltas yra labai žemai. Masalas gerai atsimušinėja nuo kliuvinių. Šiuo vobleriu įmanoma atlikti ir įvairias tvičingines animacijas, nors šapalams rekomenduojamas tolygus traukimas su retais nestipriais patrūkčiojimais.

Mojarilla 40F – SR / MR / DR (Pontoon 21)

Tai 40 mm ilgio plaukiantis vobleris, gaminamas trijų modifikacijų, priklausomai nuo liežuvėlio tipo - sekliai neriantis, vidutiniškai neriantis, giliai neriantis.



Techninės charakteristikos: ilgis 40 mm, svoris 3.5 g, tipas – plaukiantis, darbinis gylis: SR (0.5 – 0.8 m), MR (1.0 – 1.4 m), DR (1.3 – 1.8 m).

Tai lengvai valdomi masaliukai. Tik elgtis su jais reikia atsargiai, nes plastikinis korpusas jautrus smūgiams į akmenis ar kitus kliuvinius, ir gali išsihermetizuoti ir išsibalansuos masalo žaidimas. Arba apskritai gali sulūžti. Dėl nuolatinio trankymosi į dugną stipriai dėvisi ir voblerio liežuvėlis, ypač tai aktualu giliau neriančioms modifikacijoms. 
Masalas dirba aktyviai tiek traukiant jį lėtai, tiek dideliu greičiu. Jo pasipriešinimas vandenyje nėra labai didelis, tad galima papildomai ir patrūkčioti masalą, tada jis dar ir palaksto į šonus. Lėtai traukiant masalą, versiją SR galima pravesti pačiame vandens paviršiuje. Kitos dvi modifikacijos (MR ir DR) neria gilyn vos tik pradėjus masalą traukti. Greitoje srovėje šie masalai yra gana stabilūs, tik versijos MR ir DR kartais daliai sekundės „išsimuša“ iš žaidimo. Bet pastebėta, kad tai šapalams patinka ir dažnai būtent šiuo momentu ir sulaukiama atakos.
Dar galima paminėti, kad visos trys versijos yra subalansuotos skirtingai – SR versija subalansuota švininiu ir plieniniu rutuliukais, MR versija subalansuota vienu volframiniu rutuliuku, DR versija subalansuota žalvariniu ir volframiniu šrateliais. Šie balansiniai šrateliai papildomai suteikia masalui ir akustinių savybių.
SR modelis gerai pasiteisina traukiant jį pasroviui, taip vadinamasis metodas „up-stream“. Masalas užmetamas aukštyn pasroviui ir lėtai traukiamas vos greitesniu negu srovės greičiu, taip pravedant jį palei perspektyvų ruožą. Taip pat pasiteisina ir labai lėtas masalo traukimas prieš srovę, tik reikia turėti kantrybės ir kartais ilgiau palaikyti vienoje vietoje žaidžiantį voblerį srovėje. Dažnai palei pat krantą būna srovės išplautų mini grioviukų ar mini užutakėlių, kur mėgsta slėptis visai nemenki šapalai. Tai minėtas masalo traukimo būdas padeda apgaudyti tokias vietas.

Red Rag 36F – SSR / SR / MDR (Pontoon 21)

Vėl masalas su trimis modifikacijomis, priklausomai nuo voblerio nėrimo, ir to paties gamintojo kaip ir aukščiau aprašytasis.



Techninės charakteristikos: ilgis 36 mm, svoris 5.9 g (versija MDR – 6.2 g), tipas – plaukiantis, darbinis gylis: SSR (0 – 0.05 m), SR (0.4 – 0.6 m), MDR (1.0 – 1.2 m).

Šios serijos vobleriai dažomi dviem būdais – tradiciniu dažymu su holografinėmis plėvelėmis ir pusiau skaidrūs. Tad be skirtingų modifikacijų pagal nėrimo gylį, dar galima pažaisti ir su masalo spalvomis. Visos trys versijos balansuojamos naudojant vieną volframinį šratelį.
Visų trijų versijų virpėjimo dažnis yra vienodas. Tai labai patogu, nes kartais žuvims masalo žaidimas priimtinas, tik šiek tiek netinka darbinis gylis. Tad šiuo atveju pakanka tiesiog paimti kitą voblerio versiją, kuri dirbs jau kitame gylyje, bet žais lygiai taip pat kaip ir ankstesnė. 
Bene universaliausia šapalų žūklėje yra SR versija. Modifikacija SSR dirba pačiame vandens paviršiuje, o modelis MDR naudojamas kai žuvys nesimaitina paviršiuje ir reikia jas iškrapštyti iš giliau.

Incubator Drop 75 (DUO)



Techninės charakteristikos: ilgis 38 mm, svoris 7.9 g, darbinis gylis 0.6 – 0.8 m, tipas – plaukiantis.

Labai įdomus vobleris, itin mėgstamas šapalų. Būdamas tik 3,8 cm ilgio, šis masalas sveria beveik 8 gramus, kas yra gerokai daugiau negu įprasta tokio dydžio masalams. Tai lemia labai specifinė voblerio balansavimo sistema, kurią sudaro net 7 šrateliai, išdėstyti voblerio korpuse dviem eilėmis. Keturi apatiniai šrateliai yra švininiai, o virš jų įmontuoti trys plieniniai šratukai.
Anksčiau šis masalas buvo gaminamas kelių modifikacijų, priklausomai nuo balansavimo sistemos. Dabar likusi tik vienintelė versija. Nors apie šį masalą šapalautojai jau kuria legendas, bet ne ką mažiau jis pasiteisina basų žūklėje.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą