2015 m. gegužės 28 d., ketvirtadienis

Skanėstas ešeriams iš Blue Fox

Šiais metais itin daug dėmesio skiriu ešerių žūklei mikroguminukais. Šituo užsiėmimu „užkrėtė“ bičiuliai iš žvejų klubo „Ant bangos“, iki to laiko ešerių ežeruose praktiškai negaudžiau, nes ištisai mirkdavau upėse. Kolegos nepašykštėjo nei patarimų, nei praktinių pamokymų, taip ir užsikabinau.

Susikomplektavau nemažą asortimentą klasikinių 2 - 4 cm ilgių masalų – tvisterių bei riperių, ir užsiėmiau praktika, norėdamas geriau įvaldyti šią žūklę. Nemažai eksperimentavau su valais (plonyčiais pintukais bei monofilamentiniais), masalų tipais, galvakablių svoriais, masalo vedimo technika.

Apie pačią žūklę klasikiniais mikroguminukais jokių stebuklų nepapasakosiu. Yra daugybė žvejų, kur kas geriau išmanančių šį reikalą. Gal tik brūkštelsiu keletą pastebėjimų, susiformavusių per šio sezono žūkles.
Vienas dalykas, kurį iš savo praktikos galėčiau teigti, paeksperimentavęs su skirtingais masalų tipais (tvisteriais ir riperiais) – tvisteriai yra kur kas rezultatyvesni už tokio paties ilgio riperiukus. Išanalizavęs žūklių rezultatus, kuriose naudodavau  2,5 – 3 - 3,5 – 4 cm ilgių guminukus, drįsčiau teigti kad universaliausi pasirodė 3 ir 3,5 cm klasikiniai tvisteriai. Mažyčiai coliniai tvisteriukai yra labai kibūs, bet jais žūklaujant vyrauja labai jau smulkūs ešeriukai. Naudojant 4 cm tvisteriukus – jau sulaukdavau kur kas mažiau kibimų.

Bet tai toli gražu nereiškia, kad reikia nurašyti mažus riperius. Tarp šio tipo masalų taip pat galima atrasti tikrų perliukų. Apie vieną tokį ir noriu šiek tiek papasakoti.

O tai yra 4 cm ilgio firmos Blue Fox riperiai. Pridedu nuotraukėlę:


Šie masalai kibumu tikrai mažai nusileidžia klasikiniams tvisteriams, bet dar turi vieną šaunią savybę – juos labai mėgsta stambesni ešeriai.

Pavyzdžiui, siekdami išvengti mažyčių ešeriukų gaudymo, spiningautojai savo varžybose yra nusistatę 15 cm minimalų dydį ešeriams. Tai matuojant pagal šią kartelę, praktiškai visi ešeriai, mano žūklėse susivilioję Blue Fox riperiais, buvo „imamo“ dydžio, t.y. ne mažesni kaip 15 cm. Didžioji dalis mano per šį sezoną sugautų puskilinių ir didesnių kuprių taip pat buvo sugauti šiais masalais.

Kai žūklėje pavykdavo aptikti aktyviai medžiojančių stambesnių ešerių būrį, specialiai paeksperimentuodavau, pakaitomis naudodamas tai klasikinį tvisterį, tai riperį. Mano įsitikinimu, tokiu atveju Blue Fox riperiukai ešeriams būdavo kur kas skanesnis vilioklis.


Beje, gerosios šio masalo savybės atsiskleidė ne iš karto. Pradžioje jais žūklaudavau klasikiniu pakopiniu būdu, rusiškai vadinamu tiesiog „stupenka“. Keli ritės pasukimai, pauzė, vėl keli pasukimai, pauzė ir t.t. Tai galiu pasakyti, kad rezultatai būdavo neypatingi. Tik vėliau atsitiktinai pastebėjau, kad šie masalai ešerius labiausiai provokuoja atliekant trūkčiojimus spiningu. Pastebėjau šį dalyką visai netyčiom. Kartą, traukiant riperiuką, jis ėmė kabintis už žolių, todėl trūktelėjau stipriau spiningu - iškart griebė stambus ešerys. Antrą kartą pakartojus tą patį – rezultatas buvo analogiškas.

Kitos žūklės tik patvirtino šį faktą. Ir dabar visuomet žūklaudamas šiais masalais animaciją atlieku meškerykočiu, o ne rite. Aktyvių trūkčiojimų, kaip tvičingaujant, nereikia. Pilnai užtenka lėtai vyniojant valą rite, laikas nuo laiko ne labai stipriai trūktelėti masalą maždaug pusmetrio amplitude. Po tokio manevro paprastai ir sulaukiama kibimo.

Mažiausias galvakablio svoris, su kuriuo šis masalas gerai dirba, mano nuomone yra 2 g. Vieno gramo galvos jau yra per lengvos tokiam masalui. Labai sunkių galvakablių taip pat nereikėtų. Viršutinė svorio riba turbūt būtų 5 gramai, o optimalus galvakablių svoris – 3 ir 4 gramai. Bent jau man taip pasiteisino.

Dar ne mažiau svarbus klausimas – kur įsigyti šių masalų? Kažkodėl, Blue Fox firmos kataloge jų nebematau. Pilnai gali būti, kad jie jau nebegaminami. Pats jų dar visai neseniai užtikau vienoje Vilniaus žūklės parduotuvėje, esančioje Laisvės prospekte, tai sušlaviau visas jų turėtas atsargas.


Gamykliškai jie pakuojami štai tokiose pakuotėse (žr. nuotrauką viršuje), berods po 15 vnt. Jei kur nors parduotuvėje užtiksite šių riperių – tikrai nepagailėkite litukų (ir nepamirškite pasidalinti nuoroda, kur jų radote :) ).

2014-08-25 parašė Tomas V.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą