2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Angliškoji plūdės evoliucija – The Dart

Paskutinį apžvalgos straipsnelį pabaigiau aprašydamas plūdes iš varnos plunksnos stiebo, apversto aukštyn kojomis – Reverse Crowquill. Kadangi tokias plūdes sunku gaminti ir balansuoti, jos nukeliavo užmarštin, savo vietą užleisdamos plūdėms balzos korpusu ir medinėmis antenomis – The Dart.

Dėl ko plunksninės plūdės evoliucionavo į Dart plūdes? Pirmiausia dėl lengvesnės gamybos. Dart plūdžių korpusai (ilgo cilindro formos) buvo gaminami iš balzos, įklijuojant medinę maždaug 2 mm skersmens anteną ir tokio pat skersmens medinį kylį. Ant kylio tvirtinamas metalinis vamzdelis ar įvorėlė plūdės pasunkinimui (kaip kad šiomis dienomis galime matyti pasunkintose waggler plūdėse) ir žiedelis tvirtinimui prie valo. Taigi, šios plūdės, kaip ir Reverse Crowquill, gaminamos pasunkintos, tik Dart plūdės jau tiko serijinei gamybai. Kiti šios plūdės privalumai yra:
- didelis jautrumas (ne prastesnis negu plunksninių plūdelių);
- jas lengviau subalansuoti;
- jos yra taisyklingos formos, todėl mažiau painiojasi;
- galiausiai, jos lengviau ir toliau užmetamos (ką pasako ir plūdės pavadinimas).

Jeigu atvirai, niekur internete nepavyko aptikti tokių plūdžių su originaliais pavadinimais. Manau, pirminis šių plūdžių vaizdelis turėjo atrodyti maždaug taip:



Bet tai toli gražu nereiškia kad tokio tipo plūdės nebenaudojamos ar nebegaminamos. Tiesiog šiais laikais imta plūdžių korpusams ir antenoms naudoti ir kitas medžiagas – povo plunksnas (angl. peacock), sarkandos nendrių stiebus, plastiką ir t.t. Ir tokios plūdės dabar dažniausiai vadinamos tiesiog „ Insert Waggler“. Tik reikia turėti omenyje, kad Dart plūdės turi būti su pasunkintu kyliu, todėl ieškant šiuolaikinių analogų, reikia taip pat ieškoti pasunkintų versijų (angl. loaded). Štai keli pavyzdžiai iš šiuolaikinių gamintojų katalogų:



Taigi akivaizdu, kad iš esmės Dart tipo plūdės naudojamos ir šiais laikais, pakeitusios savo pavadinimą, bet ne paskirtį. Ir visi sistemos montavimo būdai, naudoti senais laikais, puikiai tiks ir nūdienos aktualijoms.

Dart tipo plūdės (kaip ir Reverse Crowquill), prie valo tvirtinamos viename taške per žiedelį (gali būti naudojami specialūs šiuolaikiniai plūdžių fiksatoriai). Todėl joms galioja lygiai tokios pačios valo skandinimo taisyklės, siekiant išvengti nepageidaujamo vėjo poveikio.

Šios plūdės gaminamos įvairių ilgių, ilgieji modeliai gali siekti ir 20 cm. Kas įdomu, kad plūdės ilgis pasirenkamas ne pagal pageidaujamą užmetimo nuotolį (nes dėka savo konstrukcijos, tiek ilgiuosius tiek ir trumpuosius modelius galima puikiausiai užmesti), bet pagal žūklavietės gylį (seklioje žūklavietėje labai ilga plūdė gali baidyti žuvis) ir pagal tai, kiek giliai norima paskandinti valą tarp plūdės ir meškerės viršūnėlės.

Plūdžių keliamoji galia turėtų būti nuo vieno iki penkių 8 numerio mažulyčių svarelių. Vien pagal tai akivaizdu, kad šios plūdės skirtos labai subtiliai žūklei. Šiais laikais tokiomis lengvutėmis sistemomis dažniausiai gaudoma vadinamais sportiniais meškerykočiais (ilgos sudurtinės ar teleskopinės meškerės be žiedelių ir ričių). Bet anuomet anglai tokių įrankių nelabai mėgo, todėl bandė sukurti kuo įmanoma jautresnes sistemas sau įprastiems match tipo kotams.

Standartinei žūklei nerekomenduojama rinktis pačių lengviausių modelių, kurie išlaiko tik vieną ar du 8 nr. svarelius. Su tokiomis plūdėmis jau tampa sunkiau skandinti valą ir masalas skęsta itin lėtai. Tai plūdės labai išskirtiniams atvejams. Todėl siūloma rintis modelius, kurie išlaiko tris ir daugiau mažyčius 8 nr. svarelius.

Kalbant apie svarelių išdėstymą, pradžiai pateikiama schema normalios žūklės sąlygoms, kai beveik nėra jokio vėjo ir srovės. Svarelis B yra kibimo svarelis, stumdomas arčiau ar toliau kabliuko, priklausomai nuo kibimų jautrumo. Svarelis A skirtas stabilumui pagerinti, jis užspaudžiamas iš karto po plūde. Svarelis C fiksuojamas aukščiau plūdės, jis skirtas geresniam valo skandinimui.


Jeigu diena pasitaikė vėjuota, rekomenduojama šiek tiek pakoreguota svarelių užspaudimo sistema. Svarelis B lieka toje pačioje padėtyje. Svarelis A keliauja žemiau, maždaug 15 cm virš B svarelio, tai padeda išvengti sistemos susipainiojimo užmetant. Svarelis C lieka 30 cm aukščiau plūdės.


Beje, šiose schemose parodyti svarelių išdėstymo variantai, pritaikyti plūdėms su trijų 8 nr. svarelių keliamąja galia. Ką daryti jeigu žūklaujama galingesnėmis plūdėmis (kurios laiko keturis ar penkis 8 nr. svarelius)? Ogi visi papildomi svareliai keliauja prie A pozicijos.

Šiais atvejais, vėlgi, kalba eina apie masalo pateikimą šiek tiek virš dugno. Jei norima žūklauti masalą guldant ant dugno, atstumas nuo svarelio B iki kabliuko turėtų būti apie 45 cm. Įrankis turi būti sureguliuotas taip, kad svarelis B būtų šiek tiek pakilęs aukščiau dugno. Gylio nustatymo principai jau buvo aprašyti, tad nėra ko kartotis.

Tai va tokios yra tos Dart plūdės, kurios, kaip matome, pakeitusios pavadinimą sėkmingai gyvuoja iki šiol. Jos pabaigia artimosios distancijos angliškų plūdžių apžvalgą, o kitoje dalyje jau bus kalbama apie plūdes kitokioms sąlygoms – kai reikalingi tolimi metimai ar žūklaujama dideliuose gyliuose.

Bus daugiau…

Pagal Billy Lane‘s „The New Encyclopaedia of Float Fishing“ (1981)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą