2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Žvejyba pagal Džoną Vilsoną (1): įžanga

Savo tinklaraštyje jau esu aprašęs keletą sistemų plūdinei meškerei, rekomenduojamų žymaus anglų žvejo – žurnalisto Džono Vilsono. Primenu, kad Džonas Vilsonas yra lyg savotiškas anglų Korsakas, žvejams pažįstamas tiek iš TV ekranų (kur daugiau kaip 20 metų vedė įvairias laidas apie žūklę), tiek iš knygų bei įvairiausių straipsnių leidiniuose, skirtuose žūklės tematikai.

Savo žūklėse Džonas Vilsonas neapsiriboja vien tik gėlavandenių žuvų žūkle jo gimtojoje Anglijoje. Jis yra išnaršęs kone visą pasaulį, gaudydamas įvairiausias egzotiškas žuvis pačiais įvairiausiais būdais. Ir su šiomis žūklėmis galėjo susipažinti daugelis pasaulio žvejų, žiūrėdami per Discovery ar kitus TV kanalus šias Džono Vilsono vestas laidas: „Go Fishing“, „Go Fishing Specials“, "John Wilson's Fishing Safari", "John Wilson's Dream Fishing", "John Wilson's 20 Greatest Catches", "John Wilson's Fishing World".

Ne ką mažiau šis žmogus yra žinomas dėl savo straipsnių spaudoje ir ypač dėl savo knygų apie žūklę, kaip pvz.:
Where to Fish in Norfolk and Suffolk (1985)(1996);
Wilson's Angle (1993);
Catch Pike (1994);
"Go Fishing" Year (A Channel Four book) (1991);
The Complete Coarse Fisherman (1996);
John Wilson's Coarse Fishing Method Manual (1997);
"Go Fishing": Programme Notes from the Anglia Television Series Presented by John Wilson (1997);
Fifty Years a Fisherman (1999);
John Wilson's Fishing Encyclopedia (2000);
John Wilson's Book of Baits (2001);
Catch Carp and Tench with John Wilson (2001);
John Wilson's Little Book of Knots (2002);
John Wilson's Greatest Fishing Adventures (2002);
The Definitive Guide on Where to Fish in Norfolk and Suffolk (2002);
John Wilson's World of Fishing (2004);
Another Fishing Year (2006);
John Wilson's 1001 Top Angling Tips (2007);
Sixty years a Fisherman (2008).



Manau, kad šis žmogus yra vertas kur kas daugiau dėmesio negu kelių plūdinės meškerės sistemų aprašymai, todėl ketinu savo tinklaraštyje išsamiau perteikti pagrindinius Džono Vilsono rekomenduojamus žūklės principus.

Esu įsigijęs ir perskaitęs ne vieną šio autoriaus knygą apie žūklę, ir labiausiai įdomios bei labiausiai informatyvios man pasirodė dvejos knygos iš ankstyvesnių autoriaus leidinių – „The Complete Coarse Fisherman“  ir  „John Wilson‘s Coarse Fishing Method Manual“. Daugumoje vėlesniųjų autoriaus knygų, ypač tose kurios skirtos atskirų konkrečios rūšies žuvų gaudymui, dubliuojasi nemaža dalis informacijos iš mano minėtų dviejų leidinių. 

Šios dvi knygos mane labai užkabino ir sudomino originaliu požiūriu į žūklę bei jose aprašomais įdomiais ir savotiškais žūklės metodais, kuriuos visus taip ir knieti išbandyti praktikoje. Nepaisant to, kad knygos išleistos beveik prieš ketvirtį amžiaus, esu giliai įsitikinęs kad joje aprašomi žūklės metodai puikiausiai gali būti naudojami ir šiandieną. Jie tikrai nėra praradę savo aktualumo, o apie kai kuriuos žūklės metodus mes Lietuvoje apskritai nelabai esame girdėję ir jų praktikavę. Apskritai manau kad besivaikant įvairiausių žūklės madų, dauguma įdomių žūklės metodų būna visiškai nepelnytai pamiršti. Arba kai geriau pasidomi, pasirodo kad didžioji dalis šiandieninių žūklės „naujovių“ tėra tik seniai žinomas turinys, įvilktas į naują viršelį. 

Džono Vilsono knygos siūlo pažvelgti į žūklę būtent taip, kaip to labiausiai ir reikia žvejams mėgėjams –paprastai, tiksliai akcentuojant reikalo esmę, be jokių nereikalingų ar super sudėtingų dalykų, be jokių prekybininkų brukamų reklaminių triukų, neišaukštinant atskirų žūklės metodų ir pan. Norint išbandyti Džono Vilsono rekomenduojamus žūklės metodus, žvejams mėgėjams tikrai nereikės kažkokių įmantrių žūklės įrankių bei didelių investicijų. O aprašomi pagrindiniai žūklės principai yra labai elementarūs ir paprasti, bet manau tikrai neprasti.

Taip, šie metodai netiks pvz. žvejams sportininkams, netiks ir besivaikantiems žūklės madų pamaivoms, nes juose nelabai kur yra demonstruoti elitinių įrankių ar visokių nereikalingų „pričindalų“. Tikrai akivaizdu, kad kai kurie aprašomi metodai nebus patys rezultatyviausi, ir kad tas pačias žuvis būtų galima pagauti lengviau ir efektyviau. Bet šie metodai suteikia tai, kas labiausiai ir turėtų versti suktis paprasto žvejo mėgėjo vidinį varikliuką – pagrindą naujiems  eksperimentams, pažinimui ir naujiems atradimams.

Pamaniau, kad man pačiam susiradus prieigą prie tokių įdomių žinių šaltinio, būtų nuodėmė nepasidalinti šia informacija ir su kitais žvejais. Juk kaip bebūtų, tokių leidinių pas mus Lietuvoje knygynuose neįsigysi, į lietuvių kalbą jų niekas neverčia, lietuviškuose žūklės žurnaluose tokios informacijos irgi nelabai kas publikuoja. Tokias knygas tenka siųsdintis perkant internetu iš įvairių kolekcionierių ar antikvarinių knygynų. Nepaisant to, kad šiuo metu turime sąlyginai daug žūklės tematika rašančių ir kas mėnesį išleidžiamų žurnalų, lietuviškomis knygomis apie žūkle tikrai negalime pasigirti. Turbūt užtektų abiejų rankų pirštų norint jas visas suskaičiuoti. Smalsiems ir mėgstantiems eksperimentuoti žvejams to tikrai yra per mažai. 

Neketinu pažodžiui versti ir publikuoti šių knygų. Tiesiog planuoju atrinkti tai, kas man pasirodė įdomiausia, ir atskiromis porcijomis perteikti esminius Džono Vilsono siūlomus žūklės metodus ar žūklės principus, kur reikės – pasiremiant tiesioginėmis citatomis bei iliustracijomis. Juolab kad knygose paliesti praktiškai visi žūklės būdai – žūklė plūdinėmis bei dugninėmis meškerėmis, žūklė museline meškere ir spiningu, velkiavimas, kryptingas didelių žuvų gaudymas, plėšrių žuvų  žūklė gyvu ir negyvu masalu ir kt.

Taigi, visai netrukus pradėsiu pirmąsias publikacijas ir pamėginsiu supažindinti su įdomiais žūklės būdais, kuriuos mums siūlo žymusis Džonas Vilsonas.


Bus daugiau...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą