2016 m. vasario 20 d., šeštadienis

2016 metų pasaulio poledinės žūklės čempionatas Ukrainoje - neįtikėtinos ledo paieškos ir sidabro medaliai Lietuvai



Nors šių metų pasaulio poledinės žūklės čempionato Ukrainoje pagrindinės varžybos turėjo vykti šį savaitgalį, t.y. vasario 20-21 dienomis, vienok gamtos dėsniai žmogaus norams nepavaldūs.

Dar vasario pradžioje organizatoriams ėmė kilti abejonių ar apskritai pavyks organizuoti šių metų pasaulio čempionatą. Vasario 4 dieną varžybų vietoje ledo storis siekė 15 cm, kas masiniam renginiui jau yra rizikinga. Optimizmo neteikė ir vasario 2 dieną netoli varžybų vietos įvykęs nelaimingas atsitikimas, kuomet lūžus ledui nuskendo žmogus. Dar vienas įlūžo su dviračiu tačiau jį pavyko išgelbėti.
Ir tai nenuostabu matant pastarųjų kelių savaičių vidutinę oro temperatūrą Lietuvoje ir turint omenyje kad Ukraina yra žymiai piečiau.
Vasario 10 dieną ant Ternopolio ežero ledo, tiksliau jo liekanų, dar buvo keli kamikadzės žvejai, bet jau sekančią dieną buvo užfiksuotas liūdnas faktas - Ternopolio ežero ledui BABA... Jo praktiškai nebeliko... 

Vienok organizatoriai nenuleido rankų ir skubiai puolė ieškoti atsarginių variantų. Rado gal porą variantų, kur ledo storis siekė apie 30 cm.
Tuo tarpu jau pradėjo rinktis čempionate dalyvausiančios komandos. Jau vasario 12 dieną viešbutyje pasirodė amerikiečių rinktinė, labai nuotaikingai savo facebook paskyroje aprašanti visą pasiruošimą ir savo kelionės nuotykius. Kažkur panašiu metu į kelionę pradėjo ruoštis ir mūsiškiai ir jau vasario 13 dieną išjudėjo iš Lietuvos.

Varžyboms vietoje Ternopolio ežero buvo pasirinktas kitas telkinys, esantis maždaug už 120 km piečiau Kasperovcuose, gilioje dauboje ir iš visų pusių apsuptas stačių šlaitų. Tai yra apie 264 ha ploto tvenkinys, suformuotas 1963 metais. Ten ledo storis dar buvo apie 30 cm ir organizatorių manymu, dėl to kad telkinys gerai apsaugotas reljefiškai, ledas dar kurį laiką turėtų išsilaikyti stiprus net esant aukštai teigiamai temperatūrai. 

Vasario 14 dieną ant naujai pasirinkto telkinio jau treniravosi JAV rinktinė, gan greitai sugebėjusi "susikalbėti" su telkinio žuvimis.

1. JAV rinktinės treniruotės vaizdeliai (foto iš fishing.zp.ua)





2. JAV rinktinės treniruotės vaizdeliai (foto iš www.fishing.kz)
Mūsų rinktinės dalyviai taip pat informavo apie savo neoficialią treniruotę ant minėto telkinio ledo. Smulkiai informacijos mūsiškiai detalizuoti nenorėjo, baimindamiesi kad paviešintą informaciją sužinos ir konkurentai, bet davė suprasti kad telkinys tikrai žuvingas ir žuvų rūšys bei dydžiai yra patys įvairiausi.

3. Lietuvos rinktinės neoficiali treniruotė (Lino Žvaliausko atsiųstos nuotr.)


Yra tokia patarlė: "Žmogus planuoja - Dievas juokiasi". Panašiai įvyko ir šį kartą, nes nulijęs stiprus lietus iš esmės sujaukė visus varžybų organizatorių planus, jau nekalbant apie dalyvius, kurie šį kartą atsidūrė tikrai nepavydėtinoje situacijoje.

Nors pagal oficialų tvarkaraštį iki savaitgalio dar turėjo vykti oficialios treniruotės, tačiau dėl itin sparčiais tempais tiesiog akyse nykstančio ledo, buvo sušauktas neeilinis komandos atstovų susirinkimas ir nuspręsta pirmąjį pasaulio čempionato turą surengti dar vasario 17 dieną. Nebuvo atmesta ir tikimybė, kad tą pačią dieną gali tekti surengti abudu turus.

4. Neeilinis susirinkimas, nulemsiantis PČ eigą


2016-02-17
Taigi, trečiadienį, po netrumpos rytinės kelionės iki varžybų vietos, apie 11 val. buvo duotas startas pirmąjam turui, kurio trukmė - 3 valandos. Turas turėjo pasibaigti maždaug 14 val., o laimikių svėrimas turėjo vykti apie 19 val. vėl Ternopolyje, o vakare turėjo vykti komandų atstovų susirinkimas dėl antrojo turo. Dienotvarkė tikrai ne iš lengvųjų...

5. Pasiruošimas 1-ojo turo startui


Ledo storis trečiadienį buvo apie 20 cm, ledas sausas, pagal pranešimus įvairiuose forumuose, tarp laimikių figūravo ešeriukai, pūgžliai ir kuojos. 

6. Pirmasis pasaulio čempionato turas


Šiek tiek video medžiagos iš pirmosios pasaulio čempionato dienos:


Po pirmojo turo, čempionato lyderių trijulė išsidėstė taip:

1. Baltarusija su 12 baudos taškų,
2. Lietuva su 13 baudos taškų,
3. Ukraina su 14 baudos taškų.

7. Pirmojo turo komandiniai rezultatai
Lietuvos sportininkai šauniai pasirodė ir pirmojo turo asmeninėje įskaitoje, kur pirmąją vietą užėmė Aidas Šunta.

Lietuvių asmeniniai rezultatai po pirmojo turo:

1 vieta - Aidas Šunta
8 vieta - Martynas Mikelionis
10 vieta - Modestas Atmanavičius
13 vieta - Artūras Skvirba
23 vieta - Mindaugas Leonas

Vakare buvo priimtas sprendimas, kad antrasis turas įvyks ketvirtadienį.

2016-02-18
Ketvirtadienio rytas, ir paaiškėja kad vakarykštėje varžybų vietoje ledas nebetinkamas. Visi vežami kažkur, nežinia kur, į kitą vietą. 
Rytinė komisija užfiksavo kad ledo būklė kritinė, ir visi nulėkė už 3-5 km aukščiau suraston vieton, kur rasta 20 cm storio normalaus ledo ir kur nuspręsta atlikti varžybų vietos nužymėjimus ir surengti antrąjį turą. 
Šioje vietoje telkinys buvo siauresnis, gyliai mažesni, srovė kiek stipresnė negu vakarykštėje vietoje. Dalyviams buvo suteikta šiokia tokia galimybė susipažinti su gyliais, bet visumoje antrojo turo startas gavosi skubotas ir chaotiškas.

Žūklavietės gylis siekė maždaug 6-7 metrus. Žuvys kibo sunkokai ir dominavo smulkūs ešeriukai, pūgžliai, plakiukai ir kuojos.

8. Antrasis PČ turas


Deja, ir vėl neapsieita be "fors mažoro"... Dėl sparčiai prastėjančios ledo būklės antrojo turo pabaiga buvo paskelbta anksčiau nustatyto laiko, likus maždaug 1,5 valandos iki finišo.

Pasvėrus antrosios dienos laimikius, paaiškėjo kad Lietuvos rinktinėje antrąjame ture užėmė 3-ią vietą, nusileidusi lenkams ir baltarusiams.

9. Antrojo turo komandiniai rezultatai

Lietuvių asmeniniai rezultatai po antrojo turo:

10 vieta - Aidas Šunta
15 vieta - Martynas Mikelionis
9 vieta - Modestas Atmanavičius
38 vieta - Artūras Skvirba
7 vieta - Mindaugas Leonas

Video iš antrosios pasaulio čempionato varžybų dienos:




REZIUMĖ

Susumavus abiejų turų rezultatus, paaiškėjo kad Lietuvos rinktinei atiteko sidabro medaliai, t.y. antroji vieta ir 2016 metų pasaulio poledinės žūklės vicečempionų titulas !!!

10. Galutinė komandų įskaita




Asmeninėje įskaitoje mūsiškiai taip pat neliko be apdovanojimo - bronzos medalį iškovojo Aidas Šunta. Kitų rinktinės dalyvių rezultatus rasite lentelėje.


11. Galutinė asmenininkų įskaita


Taip pat pridedu ir rastos video medžiagos iš čempionato uždarymo ir apdovanojimų ceremonijos, kur matysite ir mūsiškių apdovanojimą ir trumpą trenerio komentarą:


Žodžiu, čempionatas tapo visiškai "fors-mažorinis", nors iš kitos pusės, tokia situacija tam tikra prasme sulygino dalyvių šansus, kadangi iki minimumo sumažino šeimininkams "namų" faktorių o ir visos komandos praktiškai liko be treniruočių ir turėjo itin greitai susiorientuoti vis kintančiomis ir iš esmės naujomis sąlygomis.

Labai lauksime mūsų rinktinės grįžtant ir reikia tikėtis kad vyrukai betarpiškai papasakos apie visus savo nuotykius ir atskleis iš esmės šio PČ užkulisius.

O pabaigai - dar kartą sveikinu su puikiu pasirodymu !!!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą