2015 m. gegužės 26 d., antradienis

Tvičingas iš arti (2)

Straipsnio apie “tvičingavimui” skirtus voblerius tęsinys…

MEGABASS STEP CAT
Tai nedidelis, negiliai neriantis vobleris, skirtas konkrečių „taškų“ patikrinimui. Jo funkcija labai svarbi ir atsakinga – „valymas“. Kuomet lydeka, atakavusi bet kokį kitą masalą, nepasikirto arba pajutusi kabliukus išspjovė masalą, aš pasiūlau jai Step Cat. Savo žaidimu jis sugeba priversti žuvį jį atakuoti. Be to, Step Cat puikiai tinka ir tokioms vietoms, kuriose tiksliai žinoma kad yra plėšrūnių, bet pritraukti jų dėmesį niekaip nepavyksta. Paprastai tai yra vandenžolių „sienos“ pakraščiai, įvairūs „langai“ žolėse ir t.t. Mažas masalo dydis neglumina net stambios plėšrūnės, todėl žvejo gluminti irgi neturėtų. Step Cat traukimas – įprastas lengvas lėtas tvičingas. Taip traukiant vobleris aktyviai juda į šonus, ir šie judesiai labai tikroviškai imituoja paliegusią žuvelę. Jei žuvys neaktyvios, tarp trūktelėjimų reikėtų išlaikyti 2-3 sekundžių pauzes. Šios pauzės įtikina plėšrūnę kad jos puolimas bus rezultatyvus, juk auka bejėgė, o tai reiškia, kad nesugebės išsisukti. Seklumose gaudant šiuo vobleriu puikiai kimba ešeriai. Kada aš gaudau lydekas Step Cat vobleriu, ešerių kiekis laimikyje žymiai padidėja, lyginant su dauguma kitų lydekinių voblerių.
ZIP BAITS RIGGE 70/90 F/S
Šiam vobleriui ypatingo pristatymo nebereikia. Jis priskiriamas minnow klasei ir paprastai gaminamas dviejų versijų: skęstantis ir plaukiantis. Rigge 70 ir 90, nepaisant identiškos formos, vis dėlto skiriasi savo judesiais ir traukimo ypatumais. Septyniasdešimtukui gerai tinka lengvas tvičingas, su trumpais trūktelėjimais. Šiuo atveju masalas aktyviai švytuoja ir tampa viliojančiu grobiu. Devyniasdešimtukui reikia kur kas stipresnių trūktelėjimų, bet nepaisant to, jo žaidimas yra ne toks išraiškingas, nors kai kuriais momentais toks žaidimas būna labai pageidaujamas. Skęstančio arba plaukiančio modelio pasirinkimo klausimas aktualus konkrečiam vandens telkiniui, priklausomai nuo jo tipo ir gylio. Plaukiantis geriausiai dirba „varlynukuose“, kur gylis neviršija 1 m ir yra daug vandens augmenijos. Skęstantis puikiai save pateisina srovėje ir labai gerai tinka gaudant salačius ar besibūriuojančius ešerius.
KEISON TRICOROLL 83 F/SP
Pagal formą ir elgesį traukimo metu, šis vobleris labai primena Rigge šeimos voblerius, tačiau gaminamas kitokio dydžio ir teisėtai užima tarpinę vietą tarp Rigge 70 ir 90. Plaukiančiuoju masalu aš sėkmingai gaudau lydekas upių deltose. Traukimas – lengvas tvičingas su neilgomis pauzėmis. Apie suspenderį pakalbėsiu išsamiau, nes jį man teko išbandyti įvairiuose vandens telkiniuose. Pirmiausia į šį masalą atkreipiau dėmesį ruošdamas „kovinį masalų komplektą“ basų gaudymo varžyboms, o šis vobleris mano pasąmonėje asocijavosi su basu gaudymu ties pakrantės šlaitais. Prieš iškeliaujant į šiltuosius kraštus, patekau į vieną Priemaskvės tvenkinį kur išbandžiau šį masalą seklumose, gaudydamas tarp iš vandens kyšančių kelmų. Nepaisant nedidelio atstumo nuo sostinės, žūklė gavosi „pietietiškai“ efektyvi ir rezultatyvi:  pagavau virš dešimties lydekų ir netgi vieną starkį. Kaip vėliau paaiškėjo, visame telkinyje tą dieną be mūsų niekas nieko doro nepagavo. Kiek vėliau ir basai patvirtino šio voblerio efektyvumą, tačiau, kaip bebūtų gaila, tas pirmasis mano Keison Tricoroll 83 SP pasiliko pietų šalyje „mirtinai“ įstrigęs kliuvinyje.
O.S.P. ASURA 92,5 F/SP
Šio voblerio konstrukcijoje realizuoti nestandartiniai sprendimai: būdamas nedidelio dydžio jis apginkluotas trimis trišakiais, o skirtumas tarp suspenderio ir plaukiančio modelio, nors ir identiškų matmenų, labai ženklus ir pasireiškia tiek nėrimo gyliu tiek ir judesiais. Plaukiantis modelis labai gerai dirba seklumose, kur laisvo nuo žolių vandens sluoksnis neviršija 10 cm. Šią savybę įtakoja ypatingas voblerio plūdrumas. Jį traukti reikia gana aktyviai, trumpais staigiais trūktelėjimais, periodiškai išlaikant neilgas pauzes. Suspenderiui reikia daugiau erdvės vandenyje – kad gerai dirbtų, jam reikia bent 40-50 cm švaraus vandens sluoksnio, bet jis ir yra skirtas traukiant patikrinti šiek tiek gilesnius vandens sluoksnius. Suspenderio darbas labai skiriasi, jo mostai kur kas platesni, reikalauja dar trumpesnių trūktelėjimų. Šį reiškinį lemia konstrukciniai ypatumai: priekinėje voblerio dalyje, tiek suspenderio, tiek ir plaukiančios versijos, yra nedidelė kapsulė. Joje, suspender tipo modelyje yra metalinis šratas, pasunkinantis voblerio priekinę dalį kad pasiekti neutralų plūdrumą, o plaukiančiame modelyje ši kapsulė tuščia, ir užtikrina vobleriui didesnį plūdrumą. Dėl to, suspenderio svorio centras yra išimtinai voblerio priekinėje dalyje, o plaukiančiajame modelyje – 8 mm arčiau uodegos. Šis skirtumas ir daro abiejų modelių žaidimą skirtingu.
O.S.P. RUDRA ASURA 130 F/SP
Rimtas vobleris, skirtas trofėjiniams laimikiams. Bet tai nereiškia, kad jis skirtas tik žūklei plačiose upėse ar galinguose ežeruose. Šalia mano namų yra karjeras, kurio lydekos mane jau seniai pažįsta iš veido. Kuomet aš pirmą kartą pasiūliau vietinėms karjero gyventojoms susipažinti su Rudra, lydekos sureagavo entuziastingai – trys dvikilograminės lydekos per vieną žvejybą nutryptame vandens telkinyje – rezultatas stebėtinas. Plaukiantis Rudra modelis yra 17 g svorio ir yra labai plūdrus. Darbinis gylis priklauso nuo traukimo greičio ir trūkčiojimų intensyvumo, ir svyruoja nuo 20 cm iki 1 m. Suspenderis yra tokių pačių gabaritų, bet 3 gramais sunkesnis. Jo darbinis gylis šiek tiek didesnis – 0,6-1,8 m. Kaip ir Asura 92 modelyje, Rudra plaukiančios ir suspender tipo versijos skirtumus nulemia viduje esantis metalinis šratukas. Tačiau šių voblerio variantų skirtumai nėra tokie žymūs. Abejoms modifikacijoms reikalingi pakankamai galingi įrankiai:  spiningas, kurio testas iki 28-35 g, ritės 3500 – 4000 dydžio ir 18-20 lb valas.
MEGABASS X-70 SP
Dar vienas minnow tipo vobleris, skirtas konkrečių taškų tikrinimui. Jo paskirtis – „surinkti‘ lydekas, išdavusias savo buvimo vietą. Ypač efektyviai tai gaunasi pagal klasikinę schemą, kada lydeką iš slėptuvės išvilioji crank tipo masalu, o „damuši“ minnow tipo vobleriu. X-70 modelio savybės užmetant yra ne kokios. Norint jį užmesti nors kiek tolėliau, be maksimalių pastangų dar reikia ir sėkmės, kad X-70 skristų tiesiai, nesivartydamas ore. Tačiau, ne kokias aerodinamines savybes kompensuoja puikus voblerios žaidimas tvičinguojant. Dėka mažo dydžio ir priekinio išcentravimo, vobleris juda ypatingais judesiais, į kuriuos noriai atsiliepia bet kokia plėšrūnė. X-70 yra lengvai valdomas traukimo metu. Kad jis pradėtų dirbti, kaip to reikalauja tvičingo technika, tereikia daryti lengvus trumpus trūktelėjimus. Jo darbinis gylis yra 0,3-0,6 m. Pagal mano maskviečių kolegų atsiliepimus, vobleris X-70 puikia vilioja žuvis nedidelėse upėse, patiriančiose stiprų žvejų spaudimą, kur žuvys įvairius masalus pažįsta ne blogiau už profesionalų spiningautoją.
TIEMCO SUMARI 70
Būtent šį voblerį galiu apibūdinti kaip universaliausią iš visos mano turimos kolekcijos. Sumari 70 yra puikus masalas tvičinguojant stovinčiame vandenyje, bet nepraranda savo savybių net pačioje stipriausioje srovėje. Jis atsakančiai dirba tiek lengvai tvičinguojant, tiek ir agresyviai trūkčiojant dideliu greičiu traukiamą masalą. Šis vobleris gaminamas trimis plūdrumo variantais: plaukiantis, suspenderis ir skęstantis. Šių masalų naudojimo ypatumai panašūs kaip ir Rigge 70: plaukiantis gerai tinka „varlynukuose“ ir negiliose kūdrose, skęstantis skirtas besibūriuojantiems ešeriams, šapalams ir salačiams, o suspenderis puikiai pasiteisina ir vienu ir kitu atveju.
JACKALL BABY GIRON
Nepaisant to, kad šis modelis atsirado neseniai, jis jau spėjo tapti labai populiarus. Kaip ir Step Cat, šis vobleris geriau atsiskleidžia tikrinant konkrečius taškus. Bet Baby Giron pasižymi visiškai kitokiomis charakteristikomis. Tai lėtai skęstantis dviejų dalių vobleris, be liežuvėlio, turintis labai aukštą ir siaurą korpusą. Tai, kad nėra liežuvėlio, visiškai neįtakoja masalo savito žaismo. Tolygiai traukiamo Baby Giron judesiai labai platūs ir pakankamai tankūs. Tai pasiekiama dėl  gerai apskaičiuoto voblerio subalansavimo, kuris tvičinguojant suteikia vobleriui labai specifinius judesius. Visų šių savybių rinkinys daro Baby Giron universaliu pagal panaudojimo galimybes: jis gerai dirba ir 1-1,5 m gylyje, ir stipriai žolėmis užžėlusiose seklumose. Tai kad nėra liežuvėlio, suteikia masalui pranašumą žūklaujant tankiuose vandenžolių sąžalynuose.
JACKALL GIRON
Tai yra aukščiau aprašyto voblerio „vyresnysis brolis“. Jis turi tokią pačią formą, bet labai skirtingus gabaritus. Giron masė yra 22,5 g, bet skęsta jis taip pat lėtai kaip ir Baby Giron. Nors šiuo vobleriu gaudau jau du metus, taip ir nesugebėjau suprasti, kokiam žuvų aktyvumui esant jį geriausia naudoti. Būna, kad žuvys labai pasyvios, bet palei nosį plaukiančio Giron nepraleidžia. Prieš porą metų, Saratove vykusiame Rusijos čempionate bandžiau išjudinti žolėse tūnančias lydekas. Žuvys aktyviai, net iššokdamos į paviršių, vaikėsi mailių, bet visos mano pastangos ir juvelyriškas gudriausių masalų pravedimas buvo bevaisiai. Kai iki finišo laiko liko tik šiek tiek daugiau nei dvi valandos, o mano laimikis nesiekė nė kilogramo, nusprendžiau išmėginti Giron. Pasirinkęs ganėtinai didelį traukimo greitį su dažnais trūkčiojimais, ėmiau mėtyti į tas vietas, kur prieš tai nieko nepagavau. Beveik iš karto voblerį sugriebė kilograminis lydekiokas. Po jo – dar vienas, po to iš karto sekė du stambūs ešeriai, ir pabaigai – trečiasis, itin įmitęs. Sakyti, kad pataikiau į masinį žuvų maitinimąsi, kažkaip negaliu, nes daugiau niekam tuo metu žuvis nekibo.
Būna ir atvirkščiai: atrodo kibimas neblogas, visi aktyvūs masalai dirba puikiai, o štai Giron niekaip nesugeba suvilioti lydekos. Šią keistenybę akcentuoja daugelis iš pažįstančių šiuos masalus. Dėl to, jo naudojimo aktualumą reikia nustatyti kiekvienu atveju atskirai, pagal konkrečią situaciją.
Išversta iš:
Рыбачьте с нами 5/2008
Алексей  Шанин


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą