2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Svarbūs jauko priedai

Dauguma žvejų, ruošdami jauką, visą dėmesį kreipia tik į maistines jauko savybes. Užsižaidžiama su begale pirktinių kvapnių priedų, skirtų įvairiausioms žuvims, dažnai pamirštant kad yra ir kitų labai svarbių jauko komponentų, kurie nebūtinai turi stipriai kvepėti ar turėti skonį, bet kurių reikšmė žūklės sėkmei yra labai svarbi. Kalba eina apie jauką sunkinančius, surišančius arba atvirkščiai - skaidančius, priedus.

Pvz., žūklaujant upėje, net ir iš paties skaniausio bei kvapniausio jauko nebus jokios naudos, jei jauko rutulys suirs vos tik atsimušęs į vandenį ir jo daleles srovė žaibiškai išnešios kuo toliausiai. Taigi, labai dažnai prireikia jauką papildomai pasunkinti, paklijuoti ir t.t.

Specialūs pirktiniai gruntai jaukui

Pirktiniai gruntai būna įvairių tipų ir skirti įvairioms sąlygoms. Drėgnas, sunkus ir gana lipnus tamsus upinis gruntas (Terre de Riviere) naudojamas žūklaujant giliose ar srauniose upėse, kai jauko rutuliai turi nesuirę greitai pasiekti dugną. Toks gruntas maišomas į jau sudrėkintą jauką. Stiprioje srovėje jauko ir grunto santykis turi būti 1:1 .

Kai srovė nėra labai stipri, tarkime kanale, užtenka naudoti šviesų žvejybinį gruntą (Terre se Somme). Jis ne taip stipriai kaip upinis gruntas klijuoja jauką, lėčiau skęsta ir vandenyje formuoja patrauklų žuvims drumzlių debesį. Gruntas Terre de Somme būna ir juodos spalvos. Jį naudoja kai žuvys blogai reaguoja į šviesų jauką. Į 3 kg jauko mišinio dedama 1 – 2 kg Terre de Somme grunto.



Vasarą ežeruose žuvys dažnai laikosi viduriniuose ar net paviršiniuose vandens sluoksniuose. Tokiu atveju, į jauką pravartu įmaišyti specialaus paviršinio grunto (Terre de Surface), kuris paprastai būna rudos, geltonos ar raudonos spalvos. Toks gruntas garantuoja intensyvų drumzlių debesį, kas vilioja žuvis.

Smėlis ir žvyras

Smulkaus balto smėliuko ir žvyro galima įsigyti zooparduotuvėse. Jais jaukas sunkinamas. Smėlis paprastai beriamas į sausą jauko mišinį ir tolygiai sumaišomas. Paprastai naudojama 1 kg smėlio į 2 kg jauko mišinio. Upėse su stipria srove gali būti kombinuojamas smėlis ir upinis gruntas, taip gaunamas labai sunkus jaukas kuris greitai nuskęsta ant dugno. Žvyras naudojamas tiems patiems tikslams ir tokiu pačiu principu kaip ir smėlis.

Molis

Jei į jauką ruošiamasi dėti gyvųjų priedų – musės ar uodo trūklio lervų, prireiks surišančių priedų, kurie padėtų suformuoti jauko rutulius. Tam gerai tinka specialus džiovintas ir persijotas molis. Įbėrus į jauką pora saujų molio, gaunami rutuliai, kurie labai gerai išlaiko savo formą.
Geltonas drėgnas molis turi didelę dalį smėlio savo sudėtyje, todėl jauką klijuoja ne taip stipriai ir formuoja vandenyje debesį, kuris karšius traukia kaip magnetas.

Surišantys priedai

Dar viena puiki medžiaga jauko klijavimui – bentonitas. Dėka šio priedo galima lengviau formuoti jauko rutulius, o vandenyje jie ilgiau išlaiko savo formą. Naudojant bentonitą, galima suformuoti jauko rutulius iš jauko mišinio, kuriame yra didelė dalis birių priedų – kukurūzų, kviečių ar kitokių grūdų.

Debesėlis

Žvejams, norintiems kad jaukas vandenyje formuotų žuvis viliojantį drumzlių debesį, galima parekomenduoti papildą „Litou extra“ (Sensas). Šio priedo dėka galima gauti jauką kuris tiesiog magiškai vilioja žuvis.



Pagal
Jean Jacques Chaumet

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą