2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Olandų meistro trio

Norėjau savo blogui išversti kokį įdomesnį straipsnelį apie žūklę dugninėmis meškerėmis. Bet kuo daugiau varčiau įvairios literatūros, tuo labiau mirgėjo akyse įvairios įmantriausios sistemėlės, modernūs pavadinimai, įvairūs super slapti niuansai, kvapai, jaukai ir t.t. Ir iš tikrųjų – kaip žvejui, ypač pradedančiajam, nepasiklysti tokiame informacijos sraute, juolab kad kiekvienas autorius pažeria krūvas argumentų, neva įrodančių jo teiginių pagrįstumą.

O štai žinomas olandų žūklės meistras Jan Van Schendel teigia, kad sėkmės paslaptis kaip tik glūdi paprastume. Todėl jis stengiasi visur naudoti kuo įmanoma paprastesnes sistemėles, ir dažniausiai apsieina vos su trimis bazinėmis sistemomis:

1. PATERNOSTER


Paternoster sistemoje šėryklėlė tvirtinama ant šoninio pavadėlio. Iš pradžių iš pagrindinio valo surišama apie 40 cm ilgio kilpa, tada ji perkerpama maždaug 20 cm nuo mazgo. Prie trumpesnės valo atkarpos rišama šėryklėlė, prie ilgesnės – suktukas, prie kurio rišamas pavadėlis. Ši sistema tinka stovinčio vandens telkiniams arba telkiniams su lėta srove. Ją paprasta pasigaminti ir ji nelinkusi painiotis. Be to, naudojant šią sistemą būna sąlyginai mažai tuščių pakirtimų.

2. PAPRASTA SLANKIOJANTI SISTEMA


Šiuo atveju šėryklėlė ant suktuko slankioja pagrindiniu valu. Sistema labai gerai tinka smulkių žuvų žvejybai stovinčio vandens telkiniuose. Aišku, žvejai dažniausiai nelabai džiaugiasi kai kimba smulkios žuvys, tačiau pvz. dalyvaujant varžybose dažnai tenka rinkti taškus smulkme, todėl kartais naudinga mokėti gerai gaudyti nedideles žuvis. Šiuo atveju jautrus įrankis ir mažas atvejis būna kaip tik tai ko reikia. Kadangi šėryklėlė tvirtinama ant pagrindinio valo, sistema gaunasi gana jautri ir gerai rodanti kibimus.

3. KILPINĖ SISTEMA


Kilpinė sistema tinka žūklei upėse. Iš pagrindinio valo formuojamos dvi kilpos. Didesnės ilgis 15 cm, mažesnės ilgis 2 cm. Didesnėje kilpoje būna įvertas suktukas su karabinu, prie kurio tvirtinama šėryklėlė, o prie mažesnės kilpos rišamas pavadėlis. Naudojant šią sistemą žuvys dažnai pasikerta pačios, kadangi sugriebus masalą valas slenka lengvai, kol suktukas neatsiremia į kilpos mazgą. O tuomet būna jau per vėlu masalą išspjauti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą