2015 m. gegužės 28 d., ketvirtadienis

Delikati raudžių žūklė

Kalbant apie muselinę meškerę, kažkaip vyrauja (ar bent jau dažnai tokia formuojama) populiari nuomonė, kad tai yra žūklės būdas, neva skirtas tik „tauriųjų“ žuvų (kiršlių, upėtakių, lašišų ir pan.) žūklei. Kad „tikri“ muselininkai gaudo tik dirbtiniais masalais, kuriuos vos ne privaloma gamintis pačiam ir t.t.

Tuo tarpu vartant anglišką žūklės literatūrą, riba tarp muselinės meškerės ir kitų žūklės rūšių beveik pranyksta. Ten muselinė meškerė interpretuojama tiesiog kaip dar vienas įdomus būdas suvilioti žuvis, kurios paprastai gaudomos plūdine meškere ar spiningu. Todėl angliškoje spaudoje kažkaip nekelia nuostabos žūklė museline meškere tokių žuvų kaip kuojos, raudės, ešeriai, meknės, strepečiai, lydekos ar net karpiai. Nekelia nuostabos ir gyvų masalų (vamzdžių ar įvairių lervų) naudojimas vietoje dirbtinės muselės.

Kadangi ir pats neseniai įsigijau muselką ir planuoju paeksperimentuoti su šiuo įrankiu, ypač panaudojant jį netradiciškai, pradedu rinkti įdomesnę info apie šį žūklės būdą, kuria pasidalinsiu ir su savo blogo skaitytojais.

Viena iš paprastų žuvelių, kurios žūklei galima pritaikyti muselinę meškerę, yra raudė. Dėl savo mitybos įpročių (mėgsta maitintis vandens paviršiuje, yra visaėdė ir pakankamai „plėšri“) ir dėl to, kad yra paplitusi praktiškai visuose stovinčio vandens telkiniuose, raudė gali būti puikus muselinės žūklės objektas.

Kuo ypatingi įrankiai raudžių žūklei?

Raudžių žūklei museline reikalingi palyginus lengvos klasės įrankiai. Iš esmės tam galima pritaikyti turimą įrankį, jei jis yra 2 – 6 klasės ribose. Optimali meškerės klasė būtų 4-ta. Tokiu įrankiu patogu gaudyti tiek smulkesnius egzempliorius, tiek ir su pačia stambiausia raude galima susitvarkyti.

Kadangi žūklė numatoma vandens paviršiuje ar bent jau paviršiniuose sluoksniuose, naudojami plaukiantys museliniai šniūrai. Raudžių žūklėje labai svarbus delikatus muselės pateikimas. Šios žuvys dažniausiai laikosi būriais, bet ištraukus kelis egzempliorius – likusios arba išsilaksto, arba tampa kur kas įtaresnės. Jei pirmaisiais metimais viena kita techninė klaidelė dar atleistina, tai norint ištraukti kuo daugiau žuvų iš vieno spiečiaus, jau reikia pasirūpinti kad muselė kristų ant vandens pirmiau negu pavadėlis.

Pradedantiesiems labiau rekomenduojama naudoti plaukiantį WF tipo šniūrą, atitinkantį meškerykočio klasę. Žvejai, kurie yra geriau įvaldę šį įrankį, delikačiam muselės pateikimui mėgsta naudoti ir 2 ar 3 klasės meškerykočius su DT tipo šniūrais.

Raudžių žūklėje retai prireikia tolimų užmetimų. Patogiau žūklauti įsibridus arba iš valties, tada raudes žymiai lengviau pasiekti ir jos arčiau prisileidžia žvejį. Patartina turėti poliarizuojančius akinius bei specialių purškalų ar tepalų sausoms muselėms. Taip pat rekomenduotina turėti graibštelį, kadangi raudės yra pakankamai stiprios žuvys bet jų lūpos silpnos, tad keliant žuvį už valo ar bandant sugriebti ranka, jos dažnokai atitrūksta.

Apie raudžių laikymosi vietas sąmoningai nieko nerašysiu, dauguma žvejų puikiai žino kur jų ieškoti.

Muselės

Raudes gaudyti geriausia sausa musele. Net jei žuvys laikosi giliau, iki 0,5 m sluoksnyje, jos vis tiek gana noriai kyla į paviršių besivaikydamos muselių.

Su masalų dydžiais labai smulkintis nereikėtų, raudžių burna nėra labai maža, tad puikiai tiks ant 10-14 Nr. kabliukų surištos muselės. Ir tik kartais geriau sudirba smulkios muselės, surištos ant 16-20 Nr. kabliukų. Dažniausiai taip būna masinio smulkių vabzdžių antskrydžio metu.

Konkretūs rekomenduojami modeliai: Red Tag (sausas ir šlapias variantai), Adams, Stimulator, Elkhair Caddis, CDC Caddis (sausos muselės). Kai būna masiniai skraidančių skruzdžių antplūdžiai – labai gerai dirba jų imitacijos.

Kartais pirmenybę raudės teikia ir šlapioms muselėms, ypač po ilgesnio lietaus arba sezono pradžioje, kuomet skraidančių vabzdžių dar būna nedaug. Pvz., modeliukai Partridge, Orange, Woolly Worm, Pheasant Spider, Gray Goose, Pheasant Tail ir kt.

Ten, kur yra daug stambių raudžių, kartais gerai sudirba net lėtai skęstantis strimeris, pvz. Gray Ghost, surištas ant sąlyginai nedidelių kabliukų (8-12 Nr.).



Iš žurnalo „Rybačte s nami“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą