2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

6 sistemos karpių žūklei

Šešios bazinės sistemėlės mėgėjiškai karpių žūklei, aptiktos rusiškame žurnale „Rybačte s nami“. Gal morališkai jos ir pasenusios, tačiau mėgėjiškoje žūklėje, kad neapkrauti per daug smegenų super sudėtinga šiuolaikiška karpininkų informacija,  gali ir praversti.

1. Slankiojanti sistema


Jau daug dešimtmečių naudojama slankiojanti sistema yra viena iš pačių paprasčiausių. Ji labai patogi žvejojant smulkius ar vidutinio dydžio karpius. Jos paprastumas, netgi galima sakyti – primityvumas, nesukelia jokių problemų. Labiausiai tinka augalinės ar gyvūninės kilmės masalai – įvairūs grūdai, sliekai ir pan. Masalas paprastai maunamas tiesiai ant kabliuko. Vienok, jei dėl kokių nors priežasčių žvejyba pasirodė sudėtingesnė, negu tikėjotės, galima rišti masalą ir ant „plauko“, šis metodas tiks geriau jei kibimai labai atsargūs.

2. Sistema su apsauga nuo susipainiojimo


Ši sistema – viena iš aukščiau aprašytos slankiojančios sistemos modifikacijų. Ant valo užveriamas plastikinis vamzdelis, kuris būna kietas arba elastingas, kuris apsaugo nuo susipainiojimo. Vamzdelį galima naudoti kaip slankiojantį, pristabdant jo slankiojimą aukščiau užrištu stabdančiu mazgu ar guminiu stabduku. Galima vamzdelį užfiksuoti stabdžiu taip, kad jis visai neslankiotų. Šiuo atveju žuvys dažniausiai pasikerta pačios. Tai patogu, jei įrankis paliekamas kurį laiką be priežiūros.

3. Aklina sistema


Šią sistemą galima laikyti bene pagrindine. Ji išsiskiria iš kitų pavadėlio ilgiu ir tuo, kad svarelis visiškai neslankioja. Trumpas pavadėlis padidina jautrumą ir užmetimo nuotolį. Manoma, kad 20 – 40 cm ilgio pavadėlis padidina užmetimo nuotolį apie 10 proc. Labai trumpas pavadėlis taip pat yra greito pakirtimo garantija.

4. Plaukiojanti sistema


Ši įranga naudojama kai žūklaujama vietose, kur dugnas labai dumblėtas ar apaugęs žolėmis. Tokiomis sąlygomis masalą reikia pateikti taip, kad jis būtų matomas žuvims, t.y. būtų iškilęs virš žolių. Taip pat šią sistemą verta naudoti jei dugnas padengtas storu skysto dumblo sluoksniu, į kurį kitu atveju masalas prasmegtų. Plūdrumo masalui galima suteikti vienu ar keliais gabalėliais putplasčio ar specialiais rutuliukais iš kamštinės medienos, arba dirbtiniais plaukiančiais masalais (dirbtiniai kukurūzai ir pan.), užmautais ant kabliuko kartu su tikraisiais masalais. Tam, kad apriboti masalo pakilimą virš dugno, ant pavadėlio tvirtinamas nedidelis užspaudžiamas svarelis. Tada masalas pakyla tiek, kiek jam leidžia valo atkarpa tarp kabliuko ir svarelio.

5. Malūnsparnis


Ši sistema sukurta tam, kad pasiekti maksimalų užmetimo nuotolį. Ją galima rišti su sunkiu svareliu (iki 100 g), turinčiu aptakią formą. Svarelis ir prie jo ant valo užnertas plastikinis vamzdelis šiuo atveju yra pagrindinė konstrukcija, prie kurios tvirtinamas pavadėlis.

6. Sistema su amortizatoriumi


Visą šios sistemos gudrybę sudaro speciali plona amortizuojanti guma. Konstrukcija gerai matosi paveikslėlyje. Privalumai – žuvis, sugriebusi masalą iš pradžių nejaučia pasipriešinimo, todėl gali masalą įryti giliau, kol neįsitemps valas. Toliau, arba žuvis pati pasikerta (jei naudojama neslankiojanti sistema), arba kibimą įprastu būdu parodys signalizatorius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą