2015 m. gegužės 24 d., sekmadienis

Renkamės žieminį kostiumą

Daugybei žvejų žieminei žūklei skirtos aprangos pasirinkimo klausimas yra ypač aktualus. Netgi labiausiai konservatyvūs žvejai jau turėjo progos įsitikinti, kad tradiciniai šilumos išsaugojimo būdai stipriai nusileidžia šiuolaikiniams sprendimams, ir pirmiausia dėl žymiai didesnio aprangos svorio ir nepatogaus pasiuvimo. Logiškas klausimas – kuo gi šiais laikais keičiamos senovinės šimtasiūlės ir veltiniai?


Apie kostiumus
Žvejams bei medžiotojams skirtos aprangos gamintojai šiuo metu siūlo arba kombinezonus arba atskirus komplektus „striukė + kelnės”. Tiek vienas, tiek kitas sprendimas turi savų gerbėjų. Atskirų komplektų mėgėjai savo pasirinkimą grindžia tuo, kad geriau apsaugoma juosmens zona ir kad yra galimybė geriau reguliuoti kūno „vėdinimą”.
Kombinezonų mėgėjai apeliuoja į kitas aprangos savybes, pvz., kad kombinezonai yra neperpučiami ir nėra nereikalingų audinio klosčių, už kurių žvejyboje dažnai kliūna valas. Asmeniškai man „kombinezonininkų” argumentai atrodo labiau svarūs, juolab kad šiuolaikiniuose kombinezonuose dažnai yra numatytos papildomos vėdinimui skirtos iškirptės su užtrauktukais.

Apie medžiagas
Galima iš karto pasakyti – neįmanoma vieno straipsnio rėmuose papasakoti apie visas šiuolaikinės žvejų bei medžiotojų aprangos medžiagų savybes. Tam reikėtų ištiso straipsnių ciklo su tokiais terminais, kurie daugeliui pasirodytų nesuprantami. Todėl, tiesiog trumpai paminėsiu dažniausiai naudojamas medžiagų rūšis bei jų privalumus.

Flisas
Flisas – austinė medžiaga, kuriai naudojami įvairūs sintetiniai poliesterio pluoštai. Įvairios kompanijos savo fliso gaminiams taiko savus pavadinimus, kurie užregistruojami kaip prekiniai ženklai. Pats žymiausias flisinis audinys – Polartec. Išskirtinėmis flisinio audinio savybėmis yra kokybiškas drėgmės išgarinimas bei neblogos termoizoliacinės savybės. Kokybiški flisiniai gaminiai siuvami tiktai plokščiomis siūlėmis, kurios padidina jų atsparumą ir užtikrina geresnį komfortą juos dėvint. Iš flisinio audinio dažniausiai gaminami džemperiai bei termoapatiniai, skirti aktyviam dėvėjimui. Kartais gamintojai pasiūlo ir kombinuotų audinių (flisas + vilna, naudojant įvairius jų santykius), tačiau jų drėgmės išgarinimo savybės yra prastesnės. Polipropileninis pluoštas beveik nenusileidžia flisui, tačiau dažnam žmogui gali sukelti alerginę reakciją. Būtent dėl šių priežasčių, poliesterio pagrindu gaminamas flisas naudojamas plačiausiai.


Dirbtiniai pūkai
Klasikinis sinteponas – tai plonyčiai sintetiniai plaušeliai, kurių šilumą sulaikančias savybes lemia išimtinai oro tūris, esantis tarp jų. Šiuolaikiniai sintetiniai pūkai gaminami iš tuščiavidurių plaušelių, kurių viduje yra oro. Tai užtikrina puikią šilumos izoliaciją. Dar vienas papildomas šiuolaikinių sintetinių pūkų privalumas – kiekvienas plaušelis padengtas silikonu, kuris neleidžia jiems sulipti į gumulus. Ši aplinkybė garantuoja kad audinio darbinės savybės bus išlaikomos ilgą laiką.

Kaip ir flisas, dirbtiniai pūkai gaminami įvairiais pavadinimais. Pats žinomiausias iš jų – Fibertec.

Membraniniai audiniai
Membraniniais audiniais vadinami sintetiniai audiniai, turintys daugybę mikroporų, kurios analogiškos tikroms (gyvo audinio) mikroporoms. Dėl itin mažų matmenų, šios mikroporos puikiai praleidžia vienetines vandens molekules (t.y. vandens garus), bet sulaiko net mažučius skysto vandens lašelius. Dėl šių ypatumų, membraniniai audiniai puikiai išgarina drėgmę iš vidaus, ir tuo pačiu apsaugo nuo vandens patekimo iš išorės. Šie audiniai naudojami siuvant žieminei žūklei skirtus kostiumus bei kombinezonus.

Vienintelė tokių kostiumų silpnoji vieta – tai siūlės, kurios kokybiškoje aprangoje būtinai yra klijuojamos ar kitais būdais apsaugomos. Būtent nuo siūlių kokybės labai priklauso gaminio kaina.


Kostiumo spalva
Jeigu vasarą vienas iš protingiausių pasirinkimų yra naudoti kamufliažines ar panašias spalvas, tai žiemą atvirkščiai – reikia rinktis kaip galima ryškesnes ir į akis krentančias spalvas. Priežastis labai paprasta – saugumas. Su ryškiu kostiumu Jus pamatys (o tai reiškia, kad ateis į pagalbą) kur kas greičiau. Be to kartais pasitaiko atvejų, kai žmogų partrenkia dideliu greičiu lekiančiais sniego motociklais. Tokiu atveju ryškią aprangą dėvintis žmogus gali jaustis saugesnis. Dar labai praverčia ir šviesą atspindintys elementai, kuriuos esant reikalui galima prisisiūti ir patiems. Be to, jeigu norite būti praktiški, rinkitės kostiumus kuriuose rankovių bei kelnių klešnių kraštai yra iš tamsios medžiagos – tai vietos kurios labai greitai išsipurvina ir praranda pirminę spalvą.

Rankovės ir kelnių klešnės
Optimalus kelnių klešnių variantas – elastingas manžetas, kuris pilnai apsaugo nuo sniego patekimo ir tuo pačiu bet kokiomis sąlygomis leidžia išlaikyti šilumą. Su rankovėmis ne viskas taip paprasta. Manžetai labai sutrumpina rankoves, o tai labai nepatogu žvejams, kurie žvejodami nedėvi pirštinių. Geriausias variantas – paprasta rankovė iš nestoro audinio, šiuo atveju ranka bus apsaugota nuo šalčio ir vėjo, bet žvejui nebus apribota judėjimo laisvė.

Užsegimai
Patys patogiausi užsegimai – užtrauktukai ir lipnios juostelės. Visi kiti variantai ne tokie praktiški, nes yra mažiau patikimi o eksploatuojami sunkiau.

Kur turi būti kišenės
Kišenių gali būti visur, bet būtinai dvi iš jų turi būti įrengtos taip, kad jose būtų patogu pašildyti rankas. Optimalus variantas – šonuose įžambiai įrengtos kišenės. Jos turi būti pakankamai gilios ir apšiltintos iš vidaus. Horizontalios kišenės ne tokios patogios, bet iš bėdos tinkamos. Dar dvi kišenės turėtų būti krūtinės zonoje (jos turėtų būti įleidžiamos) ir dvi striukės vidinėje dalyje. Šiose kišenėse laikomi masalai, mobilieji telefonai ir kiti dažniau naudojami smulkūs reikmenys.

Kalbant apie kelnes, per didelis kišenių kiekis gali sukelti papildomų nepatogumų, nes už jų klius valas. Geriausias variantas – dvi šoninės kišenės, nuo kelnių viršutinės dalies iki šlaunų vidurinės dalies.

Gobtuvas
Kai kuriuose, ne pačiuose pigiausiuose striukių bei kombinezonų modeliuose, gobtuvas tvirtinamas prie aukštos apykaklės. Aš manau kad šis variantas yra optimalus, nes esant reikalui galima nusisegti gobtuvą ir likti su aukšta apykakle, kuri pakankamai gerai saugo nuo vėjo.

Avalynė
Labiausiai nevykęs variantas žūklėje – tai įprasti žieminiai batai, su kuriais vaikštote mieste. Garantuoju, kad su tokiais batais jūsų kojos sušals jau po valandos ir tolimesnė žūklė kažin ar suteiks malonumo. Šiek tiek praktiškesnis variantas – tradiciniai veltiniai su kaliošais. Deja, su jais labai sunku vaikščioti, nors kai šaltis virš -30 laipsnių – jie nepakeičiami. Visais kitais atvejais geriau naudoti specialią žieminei žūklei skirtą avalynę.

Tradicinė žieminė avalynė žvejams – tai kažkas tarpinio tarp įprastų batų, veltinių ir guminių batų. Paprastai tokios avalynės apatinė dalis – guminis batas, o viršutinė dalis – impregnuotas ar padengtas neperšlampama danga audinys. Viduje būtinai turi būti šilumą sulaikantis įdėklas. Tokiu būdu, gera žieminė avalynė turi patikimai apsaugoti kojas ir nuo šalčio, ir nuo vandens. Deja, tokia avalynė kainuoja kur kas daugiau nei norėtųsi, o pigesnių egzempliorių tarnavimo laikas ne itin ilgas.

Tai tiek trumpai apie pagrindinius aprangos, skirtos žieminei žūklei, pasirinkimo ypatumus, neminint konkrečių gamintojų ar modelių…

Išversta iš www.fishingmagazin.ru

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą