2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Su povandenine plūde

Įdomus straipsniukas iš žurnalo „Rybačte s nami“ apie tai, kaip žūklauti negyva žuvele, naudojant povandeninę plūdę.

Iš pirmo žvilgsnio sistema atrodo įtartinai, gal todėl praktikoje nedaugelis ją ir naudoja. Povandeninė plūdė nėra kibimo signalizatorius, jos tikslas masalą (negyvą žuvelę) prilaikyti plūduriuojantį vandenyje. Šia sistema gaudoma užmetant masalą ir lėtai traukiant dugnu. Kitaip tariant, tai aktyvi žūklė (labiau panaši į spiningavimą), o ne sėdėjimas kėdėje laukiant signalizatoriaus pyptelėjimo.

Jei masalinė žuvelė bus tiesiog velkama dugnu, trišakiai kabliukai neišvengiamai užkabins žolių ar kitokių kliuvinių. Šiuo atveju ir yra naudinga povandeninė plūdė. Sistemoje ji montuojama su sunkiu svareliu, kuris užtikrina gerą kontaktą su dugnu. Povandeninė plūdė suteikia sistemėlei su negyva žuvele reikiamo plūdrumo.



Iš lėto traukiant valą, masalas lėtai sklendžia virš dugno. Todėl ir nekliūna už žolių. Paveikslėlyje pavaizduota sistema gerai tinka kai dugnas yra lygus. Tačiau kartais norisi masalą pravesti ties skardžio šlaitais ar povandeniniais kalneliais. Tokiu atveju sistemos plūdrumo nepakaks, ir masalas tam tikrais momentais vis tiek guls ant dugno. Kad to išvengti, rekomenduotina kitokia sistemėlė (žr. pav.).


Šiuo atveju žuvelė plūduriuos virš dugno net traukiant ją vertikaliai šlaitu. Šioje sistemoje ant šoninio pavadėlio tvirtinamas tik svarelis. Plūdė montuojama ant papildomo valo atkarpos.

Šoninis pavadėlis, prie kurio kabinamas svarelis, rišamas iš monofilamentinio valo – jei svarelis užklius už kokio kliuvinio, nutrūks tik ši valo atkarpa, o pagrindinė sistemėlė išliks sveika. Papildoma atkarpa, ant kurios veriama povandeninė plūdė, gali būti ir iš plieninės vielos. Žemiau plūdės kabinamas pavadėlis su dviem trišakiais kabliukais negyvai žuvelei. Pavadėlis tvirtinamas karabinu, todėl jį nesunkiai esant reikalui galima pakeisti.

Svarelio masė parenkamai priklausomai nuo esamos situacijos. Kai gaudoma ramiu oru nedideliame gylyje, užtenka ir 15 gramų svarelio. Vėjuotomis dienomis ar kai žūklavietės gylis nemažas, galima kabinti 30 gramų svarelį. Įvairiausių povandeninių plūdžių galima rasti žūklės parduotuvėse.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą