2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Ešerius prancūziškai – Plomb Palette

Apsipirkinėjant prancūziškoje internetinėje parduotuvėje pastebėjau spiningo masalų skyriuje keistų svarelių ir įvairių jiems skirtų aksesuarų. Pasidomėjus kas tai per daiktai, pasirodė kad tai populiari tarp Prancūzijos spiningautojų sistema, kuria jie sėkmingai gaudo ešerius ir starkius – Plomb Palette. Išvertus tai reikštų „plokščias svarelis“.

Pabandysiu aprašyti iš ko susideda minėta sistema. Ant pagrindinio monofilamentinio valo užneriamas specialus trapecijos formos plokščias svarelis, kuris laisvai slankioja pagrindiniu valu. Toliau užneriamas guminis karoliukas ir kietas spalvotas karoliukas (stiklinis arba plastikinis). Toliau ant valo užneriamas gabaliukas spalvotos guminės žarnelės ir valo gale pririšamas trišakis kabliukas. Guminę žarnelę iki pusės reikia užmauti ant kabliuko kotelio.



Kaip alternatyva, vietoje guminės žarnelės gali būti panaudojami įvairūs blizgučiai arba silikoniniai masalai „octopus“.


Svarelio svoris priklauso nuo vandens telkinio sąlygų. Kuo gilesnis telkinys arba kuo stipresnė srovė – tuo sunkesnis naudojamas svarelis. Žūklaujama šia sistema tiek iš valčių, tiek ir nuo kranto. Gaudant starkius, sistema šokdinama dugnu. Šokdinant masalas atlieka pačius įvairiausius judesius – nuo sklendimo į šoną iki kūlversčių. Taip pat masalui kontaktuojant su dugnu sukeliamas drumzlių debesėlis, kas vilioja žuvis.

Ešeriai taip pat gali būti gaudomi ant dugno arba viduriniuose vandens sluoksniuose. Svarbu kad masalo eiga būtų netolygi. Reikia stengtis, kad masalo šuoliukai būtų nevienodo aukščio, o pauzes tarp šuoliukų taip pat reikia daryti įvairesnes.

Kaip teigia patys prancūzai, dažnai būna kad žuvys tik ant šių sistemų ir tekimba, o kas jų neturi – lieka be laimikio. Kaip yra iš tikrųjų, galima sužinoti išbandžius šias sistemas praktiškai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą