2020 m. spalio 11 d., sekmadienis

Dugninė meškerė angliškai – Styvo Ringerio patarimai (3): ĮRANKIAI

Teisingi meškerykočiai teisingai žūklei

Jau nebe tie laikai kai žvejui užtekdavo vieno meškerykočio visiems gyvenimo atvejams. Būdavo anksčiau, kad turėdamas vieną teleskopinę ar sudurtinę meškere su ja sėkmingai gaudydavai ir plūdine, ir dugnine meškere su apvaliu ar plokščiu švininiu svareliu.

Dabar, kai niekam ne naujovė sportinės žūklės sąvoka, kai atsiradę daugybė įvairių technikų ir specializacijų, natūralu kad žvejai netgi vienam žūklės būdui komplektuojasi skirtingus meškerykočius skirtingoms žūklės sąlygoms. Jei kalbame apie dugninę meškere, tai pvz. atskiri meškerykočiai stovinčiam vandeniui, atskiri tekančiam, atskiri itin tolimam užmetimui, smulkmės gaudymui, karpiukų žūklei komerciniuose telkiniuose ir t.t.

Turbūt daugeliui smalsu sužinoti kokius gi meškerykočius renkasi pasaulinio lygio fydermeisteris Styvas Ringeris. Aišku, nebūtina tiksliai kopijuoti gamintojų ir modelių, svarbiau suprasti kokio tipo meškerykočiai kokioms sąlygoms pasirenkami, kurios jų savybės konkrečiu atveju svarbios. Praktiškai iš kiekvieno rimtesnio žūklės gamintojo asortimento galima susikomplektuoti gerą rinkinį. Ne paslaptis kad rimti žvejai sportininkai naudoja įrankius iš savo rėmėjų asortimento. Dėl to ir Styvas bent jau tuo momentu kai buvo rašoma jo knyga, naudojo išimtinai firmos Daiwa produkciją.



Didelę įtaką jo pasirinkimui turėjo itin išpopuliarėjusi Anglijoje komercinių karpių žūklė, kur dažnai naudojami trumpesni ir minkštesni meškerykočiai. Bet klasikinei žūklei fideriu, kai gaudomi karšiai ar plakiai, vis tiek prireikia galingesnių ir ilgų kotų. Tolimiems užmetimams pasirenkami meškerykočiai ne trumpesni kaip 3.9 m ilgio. Tuo tarpu žūklė priekrantėje lengvute šėrykla atitinkamai prašosi 2.7 ar 3.0 m ilgio picker tipo meškerykočio.

Kalbant apie meškerykočio akciją, Styvas mėgsta kad apatinė dalis turėtų daugiau galios, reikalingos atlaikyti stiprius metimus, o vidurinėje meškerykočio dalyje ir viršūnėje akcija pereitų į minkštesnę, kad būtų geresnis žuvų pakirtimo procentas. Pasirinkus per daug minkštos akcijos meškerykotį, bus sunku tiksliai mėtyti, pasirinkus per kietą – daug žuvų bus prarandama pakertant.

Labai svarbią rolę atlieka ir meškerykočio žiedeliai. Žūklaujant pintu valu su šoklyderiu, reikia kad žiedeliai būtų didesnio skersmens. Gaudant vien monofilamentiniu valu užtenka ir standartinių mažesnio diametro žiedelių.

Taigi, štai toks yra Styvo meškerykočių rinkinys, pradedant nuo lengviausios klasės ir einant link sunkiausios:

  • Lengviausios klasės atstovas Styvo asortimente yra 2.7 m ilgio (9 pėdų) DAIWA Tournament Pro Feeder kotas. Jis yra labai minkštos akcijos, visiškas parabolikas, ir neturintis pakankamai galios stipresniam užmetimui. Styvas jį renkasi žiemos žūklei lengvute įranga, arba hibridų (vadinamų F1) žūklei siauruose angliškuose komerciniuose telkiniuose (tokius telkinius anglai vadina „snake lakes“) kur nereikalingi stiprūs metimai, kur iš esmės net nebūtina užmesti iš už nugaros o užtenka tiesiog elementaraus švytuoklinio užmetimo.

  • Kai žūklės sąlygos panašios į aukščiau aprašytas, bet reikia kiek tolimesnių metimų, tarkime iki 30 metrų, Styvas naudoja šiek tiek galingesnį 3.0 m ilgio (10 pėdų) DAIWA Tournament Pro Feeder meškerykotį. Net ir viena pėda didesnis ilgis ir šiek tiek daugiau galios blanke užmetimo savybes pagerina ženkliai.

  • Bene dažniausiai naudojamas Styvo meškerykotis ir jo mėgstamiausias yra 3.3 m ilgio (11 pėdų) DAIWA Tournament Pro Feeder fyderis. Jį sportininkas naudoja tiek karpių žūklei komerciniuose telkiniuose, tiek kuojų ar plakių žūklei. Būtent šį meškerykotį Styvas naudojo 2014 metais pasaulio čempionate, kur sulaukė pergalės.

  • Pereinant į „didelių berniukų“ lygmenį, Styvo asortimente sekantis įrankis yra kombinuotas 12/13 pėdų (3.6-3.9 m) ilgio meškerykotis Daiwa Tournament Pro Feeder. Naudojamas tolimiems metimams komerciniuose telkiniuose, arba dideliuose ežeruose. Kaip prisipažįsta pats Styvas – naudoja beveik visada tik 3.6 m ilgio versiją.

  • Kuomet prireikia toliašaudės artilerijos, Styvo pasirinkimas yra 3.9 m ilgio (13 pėdų) DAIWA Tournament Heavy Feeder. Užmetimo svoris iki 150 gr. Su juo sportininkas nesunkiai mėto iki 90 metrų atstumu. Kadangi meškerykotis galingas, tai ir tinkamas jis labiausiai stambių žuvų žūklei.

  • Dar vienas ne per seniausiai Styvo pamėgtas meškerykotis – TEAM DAIWA Power Method Feeder, 3.3 m (11 pėdų) ilgio. Tai gana brutalus įrankis turintis didelę galios atsargą ir juo galima toli nušveisti šėryklėlę ar svarelį. Naudojamas jis didelių karpių žūklėje.

Taigi, kiekvienam žūklės atvejui pritaikomas geriausiai tinkantis įnagis. Kaip matosi, iš savo rėmėjo firmos Daiwa asortimento Styvas naudoja praktiškai tik vienos Tournament Pro serijos  meškerykočius. Pats serijos pavadinimas išduoda kad tai sportinės klasės įrankiai. 



Aišku, į šios serijos meškerių kainą geriau nežiūrėti :) Dėl to ir minėjau kad aklai kopijuoti neverta, geriau paanalizuoti kokios meškerių savybės kokioms sąlygoms pasirenkamos, o tuomet komplektuoti įrankius pagal savo galimybes ir norus.

Toliau jau galima pereiti prie ričių apžvalgos...

Kodėl svarbus ir ričių pasirinkimas

Vis dažniau žūklėje fyderiu prireikia tolimesnių metimų. Standartinės „match“ tipo ritės su tolimomis distancijomis dugninėje žūklėje ne itin draugauja. Jos skirtos žūklei palaidyne meškere, ar užmetinėti waggler tipo plūdes atstumais iki 30 metrų. Bet darbui su sunkesnėmis šėryklomis ir tolimesniais atstumais jos jau per skystos.

Iš tikrųjų prie dugninės žūklės ričių progreso stipriai prisidėjo karpininkai. Ieškant būdų pasiekti itin tolimas distancijas, karpių žūklei pradėtos gaminti monstrinio dydžio ritės su išdidintais būgneliais, sutalpinančiais po kelis šimtus metrų valo, ir tuo pačiu turinčios didelę galios atsargą ir traukos jėgą. Tokios ritės kartais vadinamos „big pit“, kartais „long cast“ ar dar kitaip.

Aišku tai nereiškia kad ant feeder tipo meškerykočių dabar reikia dėti monstrines karpininkų rites (nors kartais ant pačios galingiausios klasės fyderiu jos gali būti tinkamiausios), tiesiog dugninei žūklei gamintojai pradėjo gaminti rites, kurios yra tarsi sumažintos karpinių ričių kopijos. Todėl dabar sunkesnės klasės fyderiams ir žūklei tolimais atstumais susirasti tinkamą didelę ritę jau nebėra didelė problema. Skirtumas žvejojant tokiomis ritėmis ir paprastomis standartinio būgnelio ritėmis yra milžiniškas.

Netgi mažesnio dydžio feeder tipo ritės dabar dažniausiai gaminamos su padidinto skersmens būgneliais, todėl ir lengvos ar vidutinės klasės fyderiais dabar galima pasiekti gana solidžius atstumus užmetant.

Kokias rites naudoja pats Styvas? Ogi jis nusprendė nebesibovyti su įvairiais skirtingais gaminiais ir apsiribojo tik dviem ričių modeliais. Juos naudoja visomis sąlygomis, tiek žvejodamas namuose, tiek tarptautinėse varžybose. Su dydžiais jis taip pat nebežaidžia, susiradęs vieną dydį kuris jo nuomone jam geriausiai tinka.

Pagrindinė Styvo ritė fyderiui yra DAIWA TDR 4012. Mažesnių dydžių TDR serijos ritės užkariavusios plūdinės meškerės gerbėjų širdis, o štai didesnis dydis 4012A anot Styvo puikiai suderina dydį, galią ir užmetimo savybes didžiojoje daugumoje žūklių, tiek komerciniuose telkiniuose, tiek įprastuose ežeruose ar upėse. Ritė turi didelę valo talpą (150 metrų 0.28 mm valo) ir nėra lengva, sveria 395 gramus. Kai Styvo klausia kodėl jis naudoja tokią sunkią ritę, šis paprastai atsako kad žūklaudamas fyderiu meškerės rankose nelaiko, o laiko tik traukdamas žuvį ar permetinėdamas, todėl ritės svoris nesukelia problemų. Ritė turi 9 guolius ir 4,9:1 perdavimo santykį.


Tolimiems metimams – DAIWA Cast'izm 25QDA. Tai sumažinta „big pit“ tipo ritė, tikras žvėris. Ji turi labai didelę traukos galią ir patikimai dirba traukiant dideles žuvis. O dėka išdidinto būgnelio, metimo metu valas patiria mažiau pasipriešinimo ir tas atsiliepia papildomuose metruose. Šią ritę Styvas renkasi kai žūklėje reikia pasiekti iki 100 metrų užmetimo atstumus.


Kitame straipsnyje bus pratęsta įrankių pasirinkimo tema, atskleidžiant Styvo patarimus pasirenkant valą, kabliukus, kitas svarbias detales.

Bus daugiau...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą