2016 m. sausio 30 d., šeštadienis

Lengva įranga žūklei nedideliame gylyje (1)

Nedideliu gyliu paprastai laikomas gylis iki 1,5 metro. Žūklė tokiame gylyje pasižymi tam tikra specifika. Situacijų kai tenka žūklauti tokiame gylyje pasitaiko ne taip ir retai. Nors atrodytų kad toks gylis yra nerimtas, bet žuvys į tokias zonas gana dažnai atplaukia maitintis.

Seklios vietos ypač perspektyvios pavasarį. Žuvys jas lanko aktyviai, nes sekliose vietose vanduo greičiau įšyla, jose greičiau atsiranda augmenija ir įvairūs vandens gyviai. Ruošiantis nerštui žuvys taip pat persikelia į seklumas ir laikosi šalia krantų. Ir potvynių metu žuvys dažnai atsitraukia į seklumas iš drumsto vandens gilaus srauto, kuriame maisto nedaug. Vasaros pradžioje žuvys taip pat mėgsta maitintis seklumose nes čia gausu maisto ir geras deguonies režimas. 
Karštuoju metų laiku žuvų pasirodymai seklumose persikelia į ankstyvą rytmetį ir vėlų vakarą ar net naktį. Kai kurios žuvys (ypač karpiai ir karosai) apskritai visą šiltąjį sezoną maitinasi beveik išimtinai seklumose.



Visose minėtose situacijose žvejai plūdininkai susiduria su tam tikrais sunkumais: seklumose tenka žūklauti ilgomis meškerėmis (nes žuvys baikštesnės ir arti neprisileidžia) ir naudoti lengvas sistemėles (sunki įranga užmetant sukelia daug triukšmo). Žūklauti galima tiek sudurtine, tiek teleskopine meškere ir pasirinkimas priklauso nuo konkrečių sąlygų. 

Galima sėkmingai naudoti ir match tipo meškerykotį, tik žūklė sekliose vietose sunkiai suderinama su sunkiomis plūdėmis nes jos atsitrenkusios į vandenį sukelia daug triukšmo ir jų jautrumas sekliose vietose labai prastas. Netoli kranto besimaitinančios žuvys kimba labai delikačiai, dažnai kibimas pasireiškia vos matomais plūdės judesiais. Juos pastebėti ir rezultatyviai spėti pakirsti žuvį su sunkia įranga beveik neįmanoma. Tai ir verčia žvejus stipriai mažinti naudojamų sistemėlių masę. Lengvu įrankiu kur kas paprasčiau kontroliuoti žūklės ir kibimo procesą.

Sudurtinė meškerė

Yra nuomonių, kad sudurtine žvejoti seklioje vietoje neperspektyvu, nes atseit vien šios meškerės vaizdas (ant vandens metamas šešėlis) išbaido žuvis. Vienok, šis mitas nelabai pasiteisino. Taip, žūklė sudurtine meškere mažesniame kaip 1 m gylyje turi savų problemų, bet jos yra labiau techninio pobūdžio. 

Reikėtų paminėti, kad pagal žūklės nuotolį žūklaujant seklumose sudurtinė meškerė stipriai pralošia teleskopinei meškerei be ritės. Pavyzdžiui, žūklaujant 13 metrų atstumu nuo kranto kur gylis yra 1 metras, atitinkamai teks žūklauti 13 metro ilgio sudurtine meškere. O štai teleskopinės meškerės šiuo atveju užtektų tik 7 metrų ilgio. Bet tuo ir baigiasi visi teleskopinės meškerės privalumai. Ilga teleskopine meškere neįmanoma dirbti lengvutėmis iki 0,7 g svorio sistemėlėmis. Užtenka papūsti nedideliam vėjeliui ir tuoj pat atsiras problemų užmetant ir bandant išlaikyti įrankį žūklės vietoje.

Sudurtinė meškerė neturi apribojimų nei naudojamo valo storumui, nei sistemėlės svoriui, nei žuvies svoriui – svarbu kad visa visuma būtų tinkamai suderinta. Tik sudurtinė meškerė suteikia galimybę kaušeliu itin tiksliai ir efektyviai atlikti jaukinimą, žūklauti po palinkusiais medžiais ar tiksliai kiekvieną kartą pateikti masalą šalia žolių ar kitų kliuvinių.

Ir dar vienas neabejotinas sudurtinės meškerės privalumas yra galimybė itin tiksliai kontroliuoti įrankį ir žaibiškai pakirsti žuvį. Žūklė sudurtine meškere, naudojant super lengvas sistemėles žūklei menkiausiame gylyje yra visiškai normalus šiam įrankiui darbo režimas. Dėl šių privalumų galima atleisti sudurtinei meškerei jos gremėzdiškumą.

Štai pavyzdys kaip atrodo plūdės žūklei sudurtine meškere nedideliame gylyje. Nuotraukoje yra keli Drennan plūdžių AS modeliai, kuriuos kūrė dabar šios firmos remiamas kelis kart pasaulio čempionas Alanas Skothornas. Plūdžių keliamoji galia prasideda vos nuo 0,1 g ir kinta kas vieną dešimtąją gramo iki 1,0 g. Jokiu kitu įrankiu (išskyrus nebent trumpas teleskopines meškeres) tokio svorio mikrobinių sistemų normaliai užmesti nepavyks.



Bene pats didžiausias nepatogumas atsiranda stumiant meškerę su lengvute sistemėle į žūklės vietą. Jei žvejo technika nėra gerai išdirbta, meškerykotis stipriai siūbuoja aukštyn – žemyn iš paskos tampydamas ir sistemėlę. O kadangi sistema trumputė ir lengva, tai susipainioja tokioje situacijoje  ne taip ir retai. Išnarplioti žūklėje voratinklio storumo valus praktiškai nėra šansų, tad tenka perkabinti naują sistemėlę ir tam reikia jų turėti pakankamą priruoštų ant specialių lanktelių sistemėlių atsargą. Galima to išvengti dirbant su meškerykočiu atsargiai, visus judesius atliekant ramiai ir tolygiai.

Ypač atidžiai reikia kontroliuoti meškerykotį tuo metu, kai drūtgalis nukeliamas nuo stovo su ritinukais – jei stovas pastatytas ne visai tinkamoje vietoje, nuo jo nukeltas meškerės drūtgalis staigiai nusveria įrankį žemyn, o meškerės viršugalis su visa įranga tuo metu šauna viršun ir dažnai sistema susipainioja. Reikia tinkamai įsirengti žūklavietę ir išdėstyti stovą su ritinukais taip, kad meškerės drūtgaliui nuo jo nuvažiavus, meškerykočio svorio centras būtų kaip tik žvejo rankose, tada nekils jokių problemų.

Dar vienas dalykas į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, kad seklumose žūklei naudojama itin trumpa valo atkarpa, todėl sugavus žuvį tenka atjunginėti pačią sudurtinės meškerės viršūnę – dvi ar tris sekcijas. Tokiu atveju ritinukais tenka nustumti labai ilgą meškerės dalį ir atsiranda rizika kad meškerė dėl didelio išlinkio gali sulūžti. Tokiu atveju reikėtų papildomos vienos ar daugiau atramų, t.y. vieno stovo su ritinukais neužteks. Papildomą atramą geriausia įrengti maždaug per porą metrų nuo tos vietos kurioje randasi meškerės drūtgalis, kai meškerė yra atstumta atgal. 

Štai viena nuoroda įdomaus filmuko, kuriame Nathan Lumb atskleidžia pagrindinius žūklės sudurtine meškere ypatumus. Filmukas neilgas, bet jame labai gerai matosi žūklės sudurtine meškere technika, kaip meškerykotis stumdomas, kaip jaukinama specialiu kaušeliu, kaip atrodo žvejo darbo vietos įsirengimas ir t.t.


Papildomų problemų gali kilti kai už nugaros yra status šlaitas ar tankūs brūzgynai ar panašios kliūtys. Apskritai stumdyti štekerį į viršų stačiu šlaitu yra labai nepatogu. Tokiu atveju galima pabandyti meškerę stumdyti kampu vandens telkinio atžvilgiu, jei yra šiek tiek laisvos vietos pačioje priekrantėje. Blogiausiu atveju, kai už nugaros visiškai ankšta, tenka žuvies traukimo metu meškerę atjunginėti į kelias dalis. Šiuo atveju laisvos vietos problema išsisprendžia, tik reikia atlikti daugiau veiksmų kiekvieną kartą ištraukiant įrankį iš vandens.

Žvejojant sudurtine seklumose jokiu būdu negalima leisti kad stumdymo metu meškerė liestų vandenį, kad viršūnėlė plaktų per vandens paviršių, negalima viršūnėlės skandinti po vandeniu kai vėjuota. Visi šie veiksmai baido žuvis. Pačios meškerės buvimas virš vandens žuvų taip negąsdina – gal jos ne mato pačios meškerės ar ji asocijuojasi su kokiu natūraliu objektu.

Jaukinimas žūklaujant štekeriu

Žūklaujant sudurtine seklumose, primygtinai rekomenduojama įsigyti ir naudoti jaukinimo kaušelį. Juo labai lengvai galima atlikti startinį prijaukinimą, papildomą jaukinimą žūklaujant, išberti žiupsnelį lervų ar granulių žuklavietėn. Ir visa tai atliekama absoliučiai tiksliai ir be triukšmo. Taip pat, kaip ir žūklėje teleskopine meškere, galima ir reikia naudoti specialias laidynes biraus jauko šaudymui.

Svarbiausia – išlaikyti nuolatinį jaukinimo tempą ir saikingą porcijų dydį. Kitaip tariant – po truputį bet dažnai. Pvz., per vieną kartą reikia patiekti ne daugiau dešimties lervų ar grūdų, o tarpai tarp jauko porcijų pateikimo turi būti ne ilgesni kaip pora minučių. Beje, nors atrodytų kad žūklavietė šiuo atveju yra nuolat „bombarduojama“ jauko porcijomis, reali jauko išeiga yra labai nedidelė o jaukinimo efektyvumas – didelis.

Štai įdomus filmukas kuriame Alan Scotthorne rodo kaip jaukinti laidyne žūklaujant sudurtine meškere. Pamatysite kad šaudyti jauko porcijas reikia net ir traukiant užkibusią žuvį :)


Dar vienas labai efektyvus jaukinimo būdas sekliose žūklavietėse, ypač gaudant kuojas, - atskiesti jauką, padarant jį skystu ir kaušeliu jį tiesiog išpilti į žūklės vietą. Vienintelis sunkumas – stumiant meškerę neišlaistyti jauko. Bet šis metodas tinka tik žūklavietėse kur nėra aukšlių , nes kitaip prie tokio patiekalo jų sulėks begalė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą