2015 m. gegužės 28 d., ketvirtadienis

Džigavimo technika (1)

2014 rudenį skyriau išimtinai bandymams įvaldyti džiginį spiningą. Nors šis žūklės būdas jau seniai nėra jokia naujovė, bet man tai vis dar „terra incognita“. Nes iki šiol džigavimo būdu praktiškai nežvejojau, neskaitant pavienių atsitiktinių bandymų ir laimikių. Pagrindinę mano spiningo masalų arsenalo dalį sudarė vobleriai ir sukriukės. Išimtis gal būtų tik ešerių gaudymas silikoniniais mikromasalais, kurį gal jau trečius metus intensyviau kultivuoju, bet labiau šiltuoju metų laiku.

Pasiekimai  džigavimo srityje (tiek laimikių kiekis, tiek jų dydis ir įvairovė) kol kas labai kuklūs, vis dar esu ieškojimų ir atradimų stadijoje. Todėl bandydamas rasti atsakymų į sau rūpimus klausimus peržvelgiau pakankamai daug medžiagos apie šį žūklės būdą. Džigavimo technikoje turbūt labiausiai pažengę yra amerikiečiai ir rusai. Amerikietiškos medžiagos per daug nežiūrėjau, bet daug įdomios literatūros radau rusų kalba. Tai ir žinomo rusų veikėjo Konstantino Kuzmino knygos apie džigavimą, galybė šio ir kitų rusų autorių straipsnių žūklės žurnaluose bei internete. Bet ypač sudomino aptiktas straipsnelis išimtinai apie džigavimo techniką. Kitaip tariant – įvairiausių džigavimo technikų suvestinė vienoje vietoje. Man tai pasirodė labai praktiška informacija.

Pasiaiškinau, kad šis straipsnis yra iš rusų spiningautojo Olego Gusevo knygos „Stupenki“, parašytos 2003 metais. O džigavimo technikų ir/ar įvairių jų atmainų jame pateikta nei daug nei mažai – net dvidešimt keturios. Pabandžiau paskaičiuoti kiek skirtingų džigavimo technikų žinojau iki šiol, tai skaičiavimui užteko praktiškai vienos rankos pirštų. Specialiai perverčiau visą sukauptą lietuviškų žūklės žurnalų archyvą, ten apie džigavimą radau ne ką daugiau. Dažniausiai paminimos trys ar keturios džigavimo technikos, toliau tiesiog parašant kad galimos įvairios šių būdų kombinacijos (o kokios tos kombinacijos – neva spręsk pats). Tad nusprendžiau šiame straipsnyje surašytas technikas trumpai perteikti savo bloge, nes manau kad tokia info tikrai gali būti įdomi ir kolegoms.


Kad aprašymas nebūtų pernelyg ilgas, teks jį skaidyti į kelias dalis. Taigi, startuojam…

1. KLASIKINIS „RUSIŠKAS“ PRAVEDIMAS

Rusai šios animacijos atsiradimo nuopelnus prisiima sau, todėl dažnai šis masalo vedimo būdas vadinamas tiesiog rusiška technika arba rusišku pravedimu. Rusams tai klasikinis džigavimo metodas. Tai yra pakankamai greitas ir aktyvus masalo vedimo būdas, kuris atliekamas dirbant tik rite. Masalas užmetamas kiek galima toliau, ir kai jis pasiekia dugną, pradedamas masalo pravedimas. Keli ritės sūkiai (paprastai ne daugiau kaip 2-6, optimalus variantas 4), kuriais masalas pakeliamas nuo dugno. Toliau – pauzė, kurios metu masalas laisvai skęsta. Dažniausiai kibimo ir sulaukiama masalo skendimo metu.

Kalbant apie pauzę, per kurią pakeltas nuo dugno masalas vėl nuskęsta iki dugno… Dažnai rekomenduojama kad ji būtų 1-4 sekundžių diapazone. Tačiau autorius šias ribas linkęs praplėsti iki 0,5 – 8 sekundžių. Bet optimaliu variantu laiko 2 sekundžių pauzę. Momentą, kuomet masalas pasiekia dugną, turi parodyti spiningo viršūnėlė (aišku, jei naudojamas teisingas įrankis), todėl labai lengva suskaičiuoti per kiek laiko pakeltas masalas nuskęsta, ir pagal tai parinkti reikalingą ritės sūkių skaičių.

Tokiu principu (keli ritės pasukimai – pauzė ir t.t.) masalas vedamas iki pat kranto ar valties. Tai labai universali animacija, tinkanti tiek upėje, tiek stovinčio vandens telkiniuose. Upėje šis būdas tinka traukiant masalą bet kuria kryptimi – tiek pasroviui, tiek prieš srovę ar skersai jos. Laimikiai naudojant šią džigavimo techniką gali būti patys įvairiausi.



2. TRUMPAS „RUSIŠKAS“ PRAVEDIMAS

Trumpas pravedimas nuo klasikinio skiriasi tik masalo šuoliukų ilgiu, arba, kitaip tariant, ritės sūkių skaičiumi. Šiuo atveju kalba eina tik apie 1 ar 2 ritės sūkius.

Nors tai atrodytų praktiškai ta pati klasikinė technika, bet iš esmės tai yra visai kita specifika. Laikoma, kad ši technika veiksmingesnė kai žuvys labai pasyvios. Labiausiai ši technika pasiteisina starkių žūklėje. Antras pagal dažnumą laimikis būtų lydekos, ir tik tada ešeriai.


3. PRAILGINTAS KLASIKINIS PRAVEDIMAS

Tai dar kita klasikinio pravedimo variacija. Tik šį kartą daromi ne 3-4, bet 6-8 ritės sūkiai. Teoriškai, ši masalo animacija neturėtų būti labai veiksminga. Bet pasak autoriaus, kartais ji būna žymiai veiksmingesnė už klasikinę techniką. Ši technika veiksminga gaudant starkius ir lydekas.


4. SUPER LĖTAS PRAVEDIMAS

Ši technika gerai tinka pasyvioms žuvims, taip pat kada žuvys gerai reaguoja į horizontaliai judantį masalą. Jau iš pavadinimo aišku, kad masalo traukimas turi būti atliekamas labai lėtai. Pauzė, per kurią masalas nuskęsta, turėtų gautis apie 1 – 2 sekundes. Masalo šuoliukų ilgis apie 1 – 3 metrai.

Gaudant šia technika, dažniausiai naudojami lengvi galvakabliai. Todėl ji gerai tinka žūklaujant UL ar lengvos klasės spiningais. Technika įvaldoma šiek tiek sunkiau, todėl rekomenduojama ją naudoti prieš tai gerai išmokus gaudyti klasikiniais būdais. Dar ši technika gerai parodo dugno reljefą. Pagrindiniai laimikiai – starkiai ir ešeriai.


5. PUNKTYRINIS PRAVEDIMAS

Viena iš sudėtingesnių džigavimo animacijų, bet dažnai pasiteisinanti kai kibimas silpnas. Žūklaujant punktyriniu pravedimu dažniausiai naudojami silikoniniai sliekai ar kitokie kirmėlių pavidalo guminukai. Pravedimas atliekamas ne rite, o spiningu.

Užmetus masalą, spiningas laikomas nukreiptas masalo užmetimo kryptimi. Kai masalas pasiekia dugną, meškerykočiu atliekami trumpi ir plastiški patraukimai (maždaug 10-15 cm ilgio) su mikropauzėmis. Rite tuo metu neatliekami jokie veiksmai, tiesiog atliekama serija patraukimų spiningu, kiek leidžia meškerės ilgis (kol spiningas netampa statmenas valui ir tuomet jau fiziškai nelabai įmanoma atlikti patraukimų). Tada rite suvyniojamas laisvas valas, spiningą gražinant į pradinę padėtį (spiningas vėl nukreipiamas masalo kryptimi), ir vėl seka serija trumpų patraukimų. Kokia kryptimi traukti meškerykotį (į šoną ar į viršų), priklauso nuo vietos aplinkybių.

Naudojant šią techniką žuvų kibimas dažniausiai pasireiškia labai subtiliai. Stiprių smūgių sulaukiama itin retai. Todėl esant menkiausiam įtarimui reikėtų pakirsti. Šis būdas tinkamas starkiams, lydekoms ir ešeriams.



Bus daugiau…

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą